miercuri, ianuarie 02, 2013

Obiceiul lunii ianuarie : fa chiuveta sa straluceasca!

Prima dintre  "poruncile" Fly Lady este sa pastram chiuveta din bucatarie curata si stralucitoare. Acesta este pasul de baza cu care trebuie sa incepem ordonarea si organizarea casei. Imaginati-va ca intrati in bucatarie si doriti sa gatiti, iar chiuveta e plina ochi cu vase nespalate.In loc sa te apuci de treaba iti vine sa o iei la goana si sa mananci la restaurant ! :)
Dimineata, o chiuveta stralucitoare ma ajuta  sa incep ziua relaxata si cu buna dispozitie! Imi place sa intru in bucatarie si sa fac cafeaua, sau sa pregatesc micul dejun fara sa simt ca am ramas in urma cu treburile.


Chiuveta este "unealta" principala din bucatarie.O chiuveta curata si stralucitoare este frumoasa, si ne vom dori s-o pastram asa. O chiuveta curata atrage si in jurul ei ordinea- daca tot lustruim chiuveta, vom spala si vom pune la loc vasele, apoi parca ne va veni sa lustruim si aragazul, apoi dulapurile din bucatarie. Si daca tot ne-am apucat, hai sa curatam si masa de firmituri, sa maturam pe jos, sa spalam, si sa ne bucuram de o bucatarie care straluceste de curatenie :).
Bucatria este inima casei, si cand aici e curatenie parca ai energie sa pui in ordine si restul casei. Pe nesimtite casa noastra va fi curata si ordonata - si tot ce avem de facut ca sa ajungem acolo e sa incepem sa pastram zilnic chiuveta din bucatarie curata si stralucitoare!


Cum procedam?
1. spala toate vasele din chiuveta si pune-le la loc
2. Pune dopul si umple chiuveta cu apa fierbinte (daca ai o chiuveta cu doua parti, curata-le pe rand ). Toarna in apa o cana de clor si lasa sa stea o ora. Scoate dopul si goleste-o de apa. Daca situatia e grava :)), foloseste intai un detartrant (gen Nufarul).
3.Clateste bine chiuveta
4. Foloseste o pudra de curatat (Ajax, Cif sau bicarbonat de sodiu) si freaca bine chiuveta, apoi clateste foarte bine.


5. Cu un cutit ascutit curata mizeria de sub marginea chiuvetei.
6. Curata bine pe langa robinet si robinetul, cu o perie daca e nevoie (foloseste si detartrant).
7. Freaca chiuveta cu o solutie de geamuri, ca sa-i dai lustru.
8. Daca nu esti multumita de aspect poti folosi ceara pentru lustruit masina.Dar daca iti place asa, e foarte bine, nu cauta perfectiunea. Perfectionismul ne pune piedici inca dinainte de a incepe ceva.
9. De cate ori folosesti chiuveta sterge-o cu un servet curat. Invata-i si pe ceilalti membri ai familiei sa procedeze la fel. Vei avea mereu o chiuveta stralucitoare, fara pete de apa.
10. Obisnuieste-te sa pui totdeauna vasele murdare in masina de spalat vase. Daca nu ai masina de spalat vase, depoziteaza vasele murdare langa chiuveta pana le speli, sau spala-le imediat si pune-le la loc
11. Obisnuieste-te sa pastrezi intotdeauna chiuveta curata, si invata-i si pe ceilalti membri ai familiei sa faca asta. In fiecare seara, inainte sa te duci la culcare, asigura-te ca lasi in urma o chiuveta curata si stralucitoare, care sa te binedispuna dimineata.

Referitor la masina de spalat vase puteti citi un articol aici. Deoarece eu am foarte putin spatiu langa chiuveta, am renuntat la uscatorul de vase, si pun toate vasele murdare in masina de spalat, si seara, cand e plina, ii dau drumul ( pentru asta mi-am cumparat mai multe farfurii, ca sa am mereu un set curat), sau spal vasele imediat si le las la scurs in masina de spalat vase, apoi le sterg si le pun la loc.

Va doresc spor la treaba !

Irina