sâmbătă, august 17, 2013

Femeia din Pilde 31-intelepciune si inspiratie pentru fiecare zi (7)


1, 2, 3, 4, 5, 6

Gândeşte să cumpere o ţarină şi o dobândeşte; din osteneala palmelor sale sădeşte vie.
Pilde 31:16

sursa:google

Versetul 16 ne arata ca femeia din Pilde 31  cheltuieste banii in mod intelept, investind in ,,active"- adica in bunuri care produc la randul lor profit, in loc sa necesite doar cheltuieli pentru intretinere. Ea nu doar ca se pricepe la afaceri (cumpara pamant), ci are pregatit si un plan pe termen lung, pe care il pune in practica prin propriile puteri (sadeste o vie, care va rodi in viitor). Desi probabil s-a sfatuit cu sotul ei referitor la aceste chestiuni (e doar o presupunere, deoarece versetele biblice nu precizeaza acest lucru), ea se descurca foarte bine singura pentru a duce aceste treburi grele la bun sfarsit. 
Femeia din Pilde 31 nu este deloc o femeie slaba, care n-ar face fata vietii fara sprijinul si ajutorul barbatului, ci e o femeie puternica, muncitoare, harnica, ancorata in realitate, care stie ce are de facut pentru binele familiei.
Poate ca noi nu avem atatia bani cat sa cumparam teren, si nici atata forta fizica cat sa sadim si sa ingrijim o vie sau o gradina, dar putem sa aratam intelepciune atunci cand vine vorba de cheltuirea bugetului de familie.

sursa:google

 Prima lectie pe care o putem invata din acest verset este sa renuntam la cheltuielile impulsive- inainte de a cumpara ceva, chiar si un lucru marunt, sa ne luam timp de gandire. Am intradevar nevoie de acest lucru?daca il cumpar nu voi dezechilibra bugetul in aceasta luna?
Apoi sa ne gandim cum e lucrul pe care vrem sa-l cumparam. E un lucru trainic, solid, de calitate? investesc  in mod intelept sau arunc banii pe fereastra?daca e vorba de mancare- nu cumva as putea face alegeri mai ieftine si in acelasi timp mai sanatoase?Faptul ca ne planificam cheltuielile ne va ajuta poate sa incepem sa economisim, pentru a investi mai tarziu in ceva productiv.
O alta lectie pe care o putem invata din acest verset este ca trebuie sa ne investim nu doar banii, ci si timpul in mod intelept. Inainte de a incepe un proiect e bine sa calculam cat timp si cati bani va trebui sa inestim in el, si daca investitia acestora va produce rezultatele asteptate.
Pe langa faptul ca putem invata ceva de aici in ceea ce priveste cheltuirea inteleapta a banilor, putem observa ca femeia din Pilde nu traieste de pe o zi pe alta, fara nici un plan si fara nici o socoteala. Ea isi stabileste niste scopuri pe termen scurt si lung, si depune efortul necesar de a le atinge. Ea stie unde doreste sa ajunga, stie ce doreste sa obtina si munceste din greu pentru a vedea rezultate.
Multe femei se plang de viata pe care o duc, si sunt nemultumite, dar asta e singurul lucru pe care il fac. Nu analizeaza ce actiuni au intreprins de au ajuns la asa rezultate, si ce e nevoie sa faca pentru a schimba lucrurile, daca intradevar se doreste o schimbare?
Femeia din Pilde 31 nu se vaicareste deloc- ea nu reactioneaza la imprejurarile vietii, ci actioneaza pentru a atinge scopul dorit - si cred ca aceasta este lectia cea mai importanta pe care trebuie s-o aplicam in vietile noastre. Stim din batrani ca ,, Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traista''. Si pasarile cerului muncesc- alearga de colo-colo, cautand hrana, nu stau cu ciocurile deschise asteptand sa pice ceva in ele.
Asa si noi- sa visam, sa planificam in mod concret si, cerand ajutorul lui Dumnezeu, sa actionam in directia dorita :).