joi, octombrie 31, 2019

12 discipline spirituale in 12 luni


„Să cunoaștem deci - zice Sfântul Dimitrie al Rostovului - că, chipul lui Dumnezeu este și în omul necredincios, iar asemănarea numai în creștinul lucrător în faptele cele bune.
Atunci când creștinul săvârșește păcat de moarte, se lipsește numai de asemănarea lui Dumnezeu, dar nu și de chip. Și chiar dacă va fi judecat spre osândă veșnică, chipul lui Dumnezeu este în el în veci. Asemănarea însă nu mai poate fi”.
Și în biserică se cântă astfel: „Chipul slavei Tale celei negrăite sunt, măcar deși port ranele păcatelor. La Cel după asemănare mă ridică, cu frumusețea cea dintâi iarăși împodobindu-mă”.
(Sfântul Ignatie Briancianinov, Cuvânt despre om, Editura Egumenița, 2007, p. 83)

Autumn Montage Painting by Janet Stever
Autumn Montage - Janet Stever
 
Povesteam intr-o postare ca  recitesc  carte foarte buna : Discipline spirituale de Richard Foster. Cartea a fost publicata pentru prima data in 1978 si de-a lungul timpului s-a bucurat de un mare succes in SUA.
.In viata duhovniceasca, si nu numai, nu poate exista progres fara disciplina si autodisciplina. Cum bine am observat de-a lungul timpului, cand traiesti la voia intamplarii , controlat de pofte/patimi si impulsuri, nu vei progresa in nimic, nu vei realiza nimic solid si nu vei putea duce o viata profunda si autentica.
Cu toate acestea, vointa singura nu este de ajuns, fiindca vointa nu are puterea de a ne transforma interior. Cu ajutorul vointei putem face o impresie buna un timp, dar apoi adevarata noastra stare va iesi la iveala. Cresterea interioara este rezultatul conlucrarii dintre vointa umana si harul lui  Dumnezeu. Cum zicea parintele Nicodim Mandita - dai vointa, iei putere!
Disciplinele spirituale , adica : meditatia, rugaciunea, postul, studiul, simplitatea, solitudinea, supunerea, slujirea, marturisirea (pocainta), inchinarea, calauzirea si sarbatoarea - sunt mijloace de dobandire a Duhului Sfant si nu obiective in sine.

„Dobândirea Duhului Sfânt este adevăratul scop al vieţii creştine, în timp ce rugăciunea, postul, pomenile şi alte fapte bune făcute din dragoste de Hristos sunt doar mijloace pentru dobândirea Duhului Sfânt”.
Sf. Serafim de Sarov

Winter  Montage - Janet Stever
Winter  Montage - Janet Stever

Citind cartea mi-a venit ideea sa o transform intr-o provocare pentru mine, si pentru cine mai doreste :). In urmatoarele 12 luni ( noiembrie 2019- noiembrie 2020 ) ma voi apleca, pe rand, asupra fiecarei discipline spirituale, voi incerca sa invat cat mai multe despre fiecare, sa gasesc in viata Bisericii exemple si ganduri referitoare la practicarea fiecareia si, evident,  cu ajutorul lui Dumnezeu, as vrea sa pun si in lucrare cat o sa pot :).
Nu o sa urmez exact ordinea din carte, ci vreau sa tin cont si de perioadele anului liturgic. De aceea , fiindca luna aceasta intram in Postul Craciunului , o sa incep cu doua discipline la care ne cheama si Biserica noastra in aceasta perioada, adica rugaciunea  si postul. 
1. Noiembrie 2019 - disciplina rugaciunii
2. Decembrie 2019 - disciplina postului

In capitolul introductiv Foster vorbeste despre cateva capcane in care putem cadea atunci cand dorim sa practicam Disciplinele Spirituale si de care e bine sa tinem cont :
1.Tentatia de a transforma Disciplinele in Legi
Viata noastra nu trebuie sa devina o insiruire de reguli rigide, nu trebuie sa fin legalisti, sa fim cu ,,tipic, tipic, dar la inima nimic ,,.
Sa ne amintim mereu ca practicarea Disciplinelor Spirituale reprezinta o modalitate de a intelege viata mai profund si nu regulamente care sa o contraleze si in lumina carora- mai rau!- sa ii judecam pe altii si sa ne impunem controlul asupra lor.

2. Ignorarea implicatiilor sociale ale Disciplinelor
atunci cand ne indreptam pe noi insine, lumea din jur se va indrepta. Actiunile noastre, de orice natura ar fi ele, au impact in familie si in societate.

3.A considera Disciplinele ca fiind virtuti
Practicarea disciplinelor nu este o virtute in sine, ba chiar din contra, atunci cand nu intelegem rolul lor in viata duhovniceasca, vom cadea in mandrie  si  in judecata aproapelui.Fariseii practicau cu mult zel  Disciplinele Spirituale, cu toate acestea ei au fost respinsi de Hristos. 

Spring Montage - Janet Stever
Spring Montage - Janet Stever


4.Sa avem ca tinta practicarea Disciplinelor
Tinta vietii noastre trebuie sa fie asemanarea cu Hristos si nu practicarea sterila a Disciplinelor Spirituale.Ele sunt doar mijlocul prin care sa chemam Imparatia lui Dumnezeu in interiorul nostru.

5.Tendinta de a practica o singura Disciplina, neglijandu-le pe celelalte
De multe ori nu vedem padurea din cauza copacilor. Sa fim atenti la pastrarea imaginii de ansamblu - Disciplinele Spirituale sunt in stransa legatura una cu alta.

6.Sa consideram ca doar acestea sunt mijloace prin care lucreaza harul lui Dumnezeu
ca si crestini ortodocsi, care avem in spate vasta Traditie a Bisericii, stim ca mijloacele harului sunt foarte multe, nu pot fi cuprinse intr-o lista scurta, de aceea trebuie sa fim deschisi.


Summer Montage - Janet Stever
Summer Montage - Janet Stever

7.Tentatia de a studia disciplinele fara a le experimenta
evident ca se pot scrie *si s-au scris :)) tomuri intregi despre Disciplinele Spirituale, putem discuta despre ele sau le putem dezbate, dar simpla cunoastere intelectuala n-o sa ne duca nicaieri. Trebuie sa devenim practicieni, nu doar teoreticieni.Sa ne straduim ca zilnic, cu ajutorul si harul lui Dumnezeu, sa lucram la asemanarea noastra cu El :).

Va invit si pe voi cu drag in aceasta calatorie!

Irina

luni, octombrie 28, 2019

Caminul tau, un colt de rai!- Resurse pentru saptamana 5


Am ajuns si in ultima saptamana a provocarii ,,Caminul tau, un colt de rai" de anul acesta. Ne-am deconectat de la lume, ne-am reconectat cu noi insine si cu Dumnezeu, ne-am organizat, ne-am odihnit si vom incheia cu o saptamana de rasfaaaaat!Da, draga mea, meriti sa fii si tu rasfatata, macar din cand in cand!Si daca altii nu se ocupa, e timpul sa iei problema in propriile maini! :).
Saptamana aceasta e numai despre tine- rasfata-te cu o baie relaxanta cu multa spuna, cu un ceai cald si o carte buna, cu o plimbare prin parc, cu cateva minute de jurnal, cu o sedinta de relaxare si infrumuseatare, cu ceva lucru de mana sau cu orice altceva care te face sa te simti bine , te bucura si te relaxeaza.
Va doresc o saptamana in care sa va iubiti mai mult pe voi!
 
SAPTAMANA 5
MA RASFAT

Ca femei suntem, de multe ori atat de ocupate cu ceilalti si cu problemele lor, cu familia, cu casa, cu munca, incat uitam sa ne mai ocupam si de noi, sa ne facem o mica placere, sa ne ingrijim sau sa petrecem timp cu o prietena
Saptamana aceasta  sunt buna si iubitoare cu mine
 fac ceva care ma bucura, ma face sa zambesc,  ma face sa fiu fericita
 Provocarea saptamanii
Rasfata-te in fiecare zi cu ceva :)
 
 
Irina

duminică, octombrie 27, 2019

Caminul tau, un colt de rai! retrospectiva saptamana 4


 

Saptamana aceasta a fost despre odihna.Nu pare ciudat ca am ajuns sa punem odihna pe lista cu lucruri ,,de facut,,? De cate ori nu te-ai simtit vinovata ca te-ai asezat sa te odihnesti dupa o zi lunga de munca si , in loc sa...
te relaxezi, ai inceput sa te gandesti ca atatea lucruri asteapta facute, in timp ce tu stai degeaba.Cred ca asta e consecinta valorizarii la extrem in societatea noastra a succesului si a muncii ,,din greu,,.Ni se pare  ca identitatea noastra si valoarea noastra vin din cate lucruri facem, nu din ceea ce suntem.


Cat de mult pierdem in aceasta batalie mentala - simti ca trebuie si vrei  sa te odihnesti, dar parca si treburile alea asteapta de atata vreme si atatia oameni conteaza pe noi, ca vom face aia si cealalta.
Dar, daca nu invatam sa ne odihnim fara a ne simti vinovate, la un moment dat epuizarea isi va zice cuvantul. De cate ori o boala venita pe neasteptate nu ne-a reasezat prioritatile in ordine?Doamne fereste sa ajungem pana acolo !
A ne odihni nu inseamna doar sa luam o pauza din ceea ce facem , ci sa ne si incarcam bateriile, sa ne reumplem de energie.Odihna este o lucrare spirituala - Dumnezeu s-a odihnit in ziua a 7 a, iar in celelalte zile a facut lucruri cu masura si cu randuiala-  cu atat mai mult ar trebui sa facem si noi la fel, fiindca suntem oameni cu posibilitati limitate.

Cine sunt  cu adevarat, dincolo de activitatea si productivitatea mea?Iata un gand la care imi doresc sa meditez mai mult in perioadele mele de odihna.
Satamana aceasta m-am concentrat mai putin pe a face lucruri, si mi-am facut timp sa fiu mai mult afara, in mijlocul naturii.Natura nu e niciodata grabita, nu e niciodata pe fuga - isi vede de treaba ei in liniste si calm.


Nu doar ca ar fi bine sa ne odihnim mai mult, dar si in lucrul nostru sa mergem cu calm, incredintand lui Dumnezeu rezultatele.
Un gand cu care raman dupa aceasta saptamana - merit sa ma odihnesc dupa o zi sau o saptamana de munca si nu o sa ma simt vinovata din cauza asta :).

Saptamana voastra cum a fost? :)

vineri, octombrie 25, 2019

Momente zilnice

In sfarsit e uichend, saptamana asta mi s-a parut tare lunga si obositoare, nu stiu de ce. As gasi multe de facut, dar le-am lasat pe toate,  am luat exemplu de la pisici :) si  m-am asezat sa ma odihnesc :).In casa e curat, ca am facut ieri ordine; am pregatit  ceva usor de mancare  si am luat la rasfoit  primul volm din Mari Stareti Rusi, in care
am gasit mereu lucruri de folos, care m-au intarit sufleteste.
 Va daruiesc cu drag si voua cateva ganduri frumoase :).

,,Omului ii este data viata ca aceasta sa-i serveasca lui, nu sa o serveasca el.Adica omul nu trebuie sa devina rob al  imprejurarilor, nu trebuie sa aduca jertfa interiorul sau celor dinafara.Slujind viata lumeasca omul pierde masura, munceste fara discernamant si ajunge la o nedumerire foarte trista, incat nici nu stie pentru ce traieste,,

Cuviosul Nectarie,,Implineste-ti indatoririle fara a ofta si fara a te tulbura, atat cat poti, caci ceea ce-ti este cu neputinta Dumnezeu nici nu-ti cere.
Implinind cele pe care se cuvenea sa le savarsesti, nu te lauda in gandul tau, nici nu astepta recunstinta celorlalti.,,

staretul Antonie de la Radonej
 


,,Intristarea este un pacat de moarte!Trebuie sa fim incredintati ca nici un fir de par nu va pieri fara voia lui Dumnezeu!Ce folos aveti daca va lasati coplesiti de intristare peste masura si va chinuiti fara folos sufletul prin visuri si imaginatii de tot felul despre suferintele ce vor urma?!Viitorul nu este in puterea si nici in cunostinta dumneavoastra!...,,

staretul Gheorghe, zavoratul de la ZadonskAcolo unde vrea Dumnezeu se biruiesc legile firii, insa arma catre El trebuie sa fie credinta puternica si nadejdea neindoielnica.Daca aveti credinta macar cat un graunte de mustar incredintati-va grijle Proniei lui Dumnezeu, Care se va ingriji de voi si va va randui toate spre bine, fara efort din partea voastra.

Staretul Ilarion Troeurovski


,,E foarte important sa aveti ordine intru totul , atat in impartirea timpului cat si in atmosfera chiliei *casei- n.m.).Lipsa de ordine influenteaza negativ sufletul. In lipsa ordinii poti sa cazi chiar in intristare.E necesar sa fie randuit un timp pentru rugaciune,, unul pentru a pune samovarul, unul pentru a te scula si unul pentru a te culca samd.Si in chilie trebuie sa fie ordine.Mai bine sa-ti iei tot timpul pentru a  face ordine, ca apoi sa o mentii..,,

Cuviosul NiconVa doresc o seara cu pace!

Irina

luni, octombrie 21, 2019

Caminul tau, un colt de rai!- Resurse pentru saptamana 4

♥   

SAPTAMANA 4
 MA ODIHNESC
 
Esti obosita?Te simti...
...secatuita fizic, psihic si emotional?Simti ca nu mai faci fata aglomeratiei si problemelor zilnice?E timpul sa te odihnesti, sa-ti recapeti puterile, sa te refaci!
Saptamana aceasta pun odihna  pe lista de prioritati
 ma organizez astfel incat sa pot dormi mai mult
imi iau scurte momente de respiro de-a lungul zilei 
 Provocarea saptamanii
cand ajungi acasa de la serviciu fa-te comoda, pune-ti o muzica linistitoare, roaga-i pe toti sa te lase 10-15 minute si intinde-te in pat( eventual cu niste felii de castravete pe ochi :)) ).Incearca sa te relaxezi sau chiar sa dormi putin.

Irina


vineri, octombrie 04, 2019

Toamna in casa mea :)

Dragele mele, azi pot sa spun si eu, exact ca Bacovia, ca in sfarsit e frumos afara :)). Adica PLOUA!
M-am trezit dimineata in ropotul linistitor al ploii si am deschis geamul sa las umezeala ploii si parfumul de toamna sa intre inauntru, in timp de faceam o cafeluta :). Nu stiu voua, dar mie imi era foarte dor de ploaie!Fiindca in sfarsit pot savura atmosfera calda si placuta din casa :)
Asa ca azi, imediat ce am ajuns acasa m-am lepadat de tot stresul acumulat zilele astea la serviciu, am aprins lumanarica parfumata, mi-am facut un ceai cald , mi-am pus muzica de sezon :)


 si am inceput sa bantuiesc :) pe situl meu preferat,www.FAVI.ro, in cautarea unor idei si a unor produse pentru o atmosfera cozy, potrivita pentru provocarea de octombrie :)  

M-am gandit ca e cazul sa incep cu usa de la intrare si trebuie sa spun ca pur si simplu m-am indragostit de o coronita in culorile mele preferate de toamna si ma gandesc sa fac comanda :)


La coronita se asorteaza o lumanare in aceleasi nuante, cu parfum de scortisoara si de portocale :) pentru masa din bucatarie. Azi am cumparat o lumanare, tot cu aroma de scortisoara, dar nu e asa de frumoasa :(((
Lumânare decorativă Scorțișoară și portocală, 9 cm

Mi-a placut mult si acest ceainic rosu, Green Gate, cu cana  asortata.Rosu e o culoare foarte tomnateca, dar se potriveste si de Craciun *apropo, stiti ca nu mai e mult pana atunci, da ?:)) 


Ceainic din ceramică Green Gate Alice, 1 l, roșuCană din ceramică Green Gate Alice, 300 ml, roșu

Daca as avea loc in casa :) - si poate ar merita sa-mi fac :)) -  mi-ar place mult de tot un fotoliu ca acesta, in care sa ma cuibusesc si sa tricotez, in timp ce imi beau ceaiul 

Fotoliu relaxant material lemn de fag verde GL RELAX GLIDER 87107
Si ce zi de toamna ploioasa e aceea fara duduitul unei  sobite electrice? :)) *am una exact la fel si sunt foarte multumita :). Bine ca mi-am amintit de ea, tocmai o deschid :). A mea are si varianta de foc fara caldura, doar pentru atmosfera :).Cred ca si cea din foto e la fel.


Klarstein St. Moritz sobă electrică 1800W


Voi cum va faceti mai prietenoasa atmosfera din casa pe vremea asta? :)


Imagini pentru cozy autumn gif


Irina


Provocarea de octombrie - Caminul tau, un colt de rai!

 Anul acesta era cat pe ce sa nu mai postez provocarea, fiindca am o gramada pe cap la serviciu in perioada asta si, desi mi-am propus sa mai raresc iesirile si sa ma linistesc putin, a fost exact pe dos!

Multumesc celor care mi-au dat mesaj si m-au intrebat cand aprindem lumanarica :).Asa ca azi gata, am inceput prima saptamana de provocare - ma rog, ce a mai ramas din ea :)) si spun STOP ! Cerintele provocarii sunt aceleasi ca si anul trecut, o sa le reiau aici. 

Si anul acesta va  invit  la o luna in care sa puneti stop zgomotului exterior si interior, o luna in care sa faceti un rai nu doar din casa voastra, ci si din sufletul vostru. Caminul e acel loc magic in care te aduni, te linistesti, in care te regasesti pe tine insati, in care iubesti si esti iubita :).
Provocarea va dura 5 saptamani, incepand cu  octombrie *sau de azi, daca nu ati inceput marti :) si pana duminica, 3 noiembrie.

La sfarsitul fiecarei saptamani voi face o postare de bilant, in care o sa va povestesc cum am dus provocarea la capat.
Daca aveti blog, si doriti sa participati, scrieti cate o postare la fiecare sfarsit de saptamana despre felul in care ati pus in practica cerintele provocarii, si lasati linkul pe ,,Dulce Casa,, ,in comentarii la postarea mea saptamanala, pe 6,13, 20, 27 octombrie, 3 noiembrie.).
La final, unul din  participanti va  avea ocazia sa castige, prin tragere la sorti, un cadou - surpriza din partea mea :) . Cu aceasta ocazie  promit sa rezolv si cu cadourile restante de la provocarea trecuta, pe care am tot amanat sa le trimit si uite ca a trecut anul :). Ma declar vinovata :).


SAPTAMANA 1
 SPUN STOP

In aceasta saptamana ne vom concentra asupra TIMPULUI - fiecare dintre noi primeste zilnic o portie de 24 de ore. Ce facem cu ele?De ce ni se pare ca nu avem suficient timp?Incotro alergm?
Saptamana aceasta vom spune STOP caruselului in care ne rotim.Vom incetini ritmul, vom lua lucrurile pe rand, vom trai fiecare clipa la intensitatea ei maxima.
Saptamana aceasta vom spune stop, ne vom deconecta si vom lua zilnic macar doua pauze de la agitatia din jur, si din noi.Saptamana aceasta spune stop zgomotelor din caminul tau si deconecteaza-l de la agitatie si negativitate.
Saptamana aceasta lucrez la incetinirea ritmului
opresc facebook-ul, instagramul, stirile si orice altceva care ma distrage sau ma incarca negativ
dimineata si seara imi ofer 15 minute in care sa stau linistita si sa devin constienta de mine, de gandurile si de nevoile mele
Provocarea saptamanii
Cumpara o lumanare deosebita si aseaz-o in punctul central al casei tale. De cate ori o vezi, fa o rugaciune pentru pace, pentru liniste, si aminteste-ti sa incetinesti ritmul.
 

♥  
SAPTAMANA 2
MA CONECTEZ

Zgomotul exterior si interior ne impiedica sa fim prezenti si in contact cu noi insine, cu Dumnezeu si cu semenii. In loc sa traim dinlauntru in afara, traim dinafara spre launtru. E momentul sa profitam de incetinirea ritmului si sa ne indreptam privirea spre interior si sa ne regasim, sa facem liniste ca sa auzim ce e acolo.

 Saptamana aceasta ma reintorc la mine
vorbesc mai putin si sa ascult mai mult - pe mine, pe ceilalti, pe Dumnezeu
imi fac timp pentru rugaciune, meditatie, jurnal

Provocarea saptamanii
Cumpara-ti un caiet dragut, sau un jurnal, o agenda care sa te inspire, si scrie zilnic in el cate trei pagini. Nu conteaza ce, scrie tot ceea ce iti trece prin cap, fara sa te gandesti prea mult.

♥  
 
SAPTAMANA 3
 FAC ORDINE
 
 Dezordinea din casa si din viata ne secatuieste de energie. O casa prea incarcata, lucrurile care nu ne mai folosesc, nu ne mai vin sau nu ne mai plac, dar pe care le pastram inghesuite peste tot ; tot felul de obligatii si probleme nerezolvate, negate sau ignorate, lasate in ,, coada de peste", relatiile toxice in care ne complacem - toate acestea ne rod psihic si sufleteste, ne umplu de stres si ne imbolnavesc.
Saptamana aceasta imi examinez casa si viata, si fac ordine
imi fac un plan de reorganizare si simplificare a casei,
imi analizez viata, fac o lista cu obligatiile si problemele amanate/nerezolvate si fac pasi spre eliminarea lor 
 
 Provocarea saptamanii
Alege un colt din casa unde domneste dezorganizarea si dezordinea, si pune-l la punct.Continua cu restul casei si cu problemele si relatiile din viata ta :).
 
♥  
 
 
SAPTAMANA 4
 MA ODIHNESC
 
Esti obosita?Te simti secatuita fizic, psihic si emotional?Simti ca nu mai faci fata aglomeratiei si problemelor zilnice?E timpul sa te odihnesti, sa-ti recapeti puterile, sa te refaci.
Saptamana aceasta pun odihna  pe lista de prioritati
 ma organizez astfel incat sa pot dormi mai mult
imi iau scurte momente de respiro de-a lungul zilei 

 Provocarea saptamanii
cand ajungi acasa de la serviciu fa-te comoda, pune-ti o muzica linistitoare, roaga-i pe toti sa te lase 10-15 minute si intinde-te in pat( eventual cu niste felii de castravete pe ochi :)) ).Incearca sa te relaxezi sau chiar sa dormi putin.

♥  
 
SAPTAMANA 5
MA RASFAT

Ca femei suntem, de multe ori atat de ocupate cu ceilalti si cu problemele lor, cu familia, cu casa, cu munca, incat uitam sa ne mai ocupam si de noi, sa ne facem o mica placere, sa ne ingrijim sau sa petrecem timp cu o prietena
Saptamana aceasta  sunt buna si iubitoare cu mine
 fac ceva care ma bucura, ma face sa zambesc,  ma face sa fiu fericita
 Provocarea saptamanii
Rasfata-te in fiecare zi cu ceva :)