miercuri, noiembrie 07, 2007

Cuburile de lemn
Printre jucariile preferate ale Ilincai sunt cuburile de lemn. Spre deosebire de alte jucarii, pe acestea le foloseste zilnic cu mare placere. De multe ori construim impreuna cate ceva, alte ori o las sa-si foloseasca imaginatia. Catelul de mai sus l-am facut impreuna, dupa modelul de pe cutie .

Am vazut mai multe oferte de cuburi, dar dintre toate cele de mai sus mi s-au parut acceptabile si ca numar de pise, si ca pret - 94 de piese costa 30 ron.
Daca nu sunteti siguri ca merita sa achizitionati un set de cuburi, iata  pe desprecopii un articol interesant, care va poate ajuta sa luati o decizie. Preiau cateva fragmente:


"Cuburile ii ajuta sa invete


Pe plan social,cuburile ii incurajeaza pe copii sa-si faca prieteni si sa devina cooperanti.Un joc din cuburi mari poate fi pentru un copil prima experienta de joc in grup,in timp ce un joc de cuburi mici poate incuraja un copil mai mare sa lucreze cu alti colegi pentru a rezolva o problema.

Pe plan fizic, atunci cand copiii reusesc sa ridice,sa stocheze sau sa combine cuburile,ei dobandesc mai multa putere in maini si degete,si isi dezvolta coordonarea dintre ochi si maini. In jurul varstei de 2 ani, copiii incep sa inteleaga cum sa potriveasca formele si sa poata intelege perspectivele, ceea ce-i va ajuta mai tarziu in citirea hartilor si orientare.


Cuburile ii ajuta pe copiii de gradinita si pe cei din clasele primare sa-si dezvolte simtul artistic,echilibrul si stabilitatea.


Pe plan intelectual-cuburile ii ajuta pe cei mici sa-si dezvolte vocabularul pe masura ce invata sa denumeasca formele,marimea si culorile .


Prescolarii si copiii de gradinita isi dezvolta aptitudinile in rezolvarea unor probleme de matematica prin gruparea,adunarea sau scaderea cu ajutorul cuburilor. Scolarii mai mari, vor face cu ajutorul cuburilor primele experimente despre gravitate, balans si geometrie.


Pe plan creativ,cuburile ofera copiilor sansa de a face propriile modele si satisfactia de a creea structuri care nu existau pana atunci.De la varsta de doi ani,copiii pot folosi o varietate de cuburi :ei pot deveni actori in marime naturala ,daca vor folosi cuburi mari sau vor folosi figuri pentru a crea piese de teatru in decorurile create de ei.

Pentru copii,creatiile lor sunt foarte pretioase,chiar daca acestea nu reprezinta lucruri concrete. Decat sa-i intrebi "Ce ai construit?"mai bine ati spune: "Arata-mi ce ai construit". Aceasta va incuraja un dialog si va oferi copilului noi oportunitati de explorare."

Irina