marți, octombrie 14, 2014

Caminul tau, un colt de rai!- saptamana 2

 

Saptamana 2

6-12 octombrie- puneți zilnic o muzică plăcută. Alegeți muzică clasică, ambientală sau religioasă, sau alt fel de muzică care face plăcere întregii familii. Străduiți-vă să folosiți cuvinte plăcute și să nu vă certați cu nimeni. Reamintiți familiei să evite mânia, bârfa, criticismul sau răspunsurile obraznice. Ca soție și mamă încercați să fiți plină de blândețe față de toți.
Saptamana aceasta lucreaza la politete si autocontrol.

Partea muzicala a acestei provocari a fost intotdeauna problematica pentru mine, fiindca de felul meu nu ma omor dupa muzica. Ascult muzica destul de rar. Cel mai mult imi place ca in casa sa rasune linistea :)). Dar am facut o mica exceptie saptamana aceasta si am incercat sa dau drumul la radio mai des (in masina), iar acasa am scos de la naftalina cateva cd-uri cu Chopin si Mozart. Muzica linistitoare, care sa ma calmeze si sa nu ma mai enervez asa de des :)). Eu sunt calma de felul meu, dar uneori imi mai sare si mie mustarul :)).

Cu criticismul ma lupt de multa vreme si nu doar in ceea ce-i priveste pe ceilalti, ci cu privire la propria mea persoana. Am crescut intr-o societate unde ''critica constructiva'' si ''autocritica'' erau la rang de cinste :)) si nu am realizat multa vreme cat de mult mi s-a imprimat acest model de gandire.Una din cartile care m-a ajutat in aceasta privinta este "Influenta limbajului pozitiv" de G. Walter. Desi e destinata in principal agentilor de vanzari, e un punct de pornire bun pentru a ne schimba modul de a vorbi cu ceilalti, prezentand multe exemple de ''buna practica". 
Un scurt citat :
''În orice casa, fiecare copil are doua microfoane - cîte unul în fiecare ureche. Aceste instrumente extraordinar de sensibile capteaza rugaciunile rostite la masa, melodii­le fredonate, conversatiile obisnuite si toate tipurile de limbaj folosite. Aceste microfoane înregistreaza absolut tot si transmit datele unor minti extrem de impresionabi­le. Aceste sunete devin apoi vocabularul copilului dum­neavoastra si baza faptelor sale.
Din propria mea experienta, copiii sînt extrem de sus­ceptibili la mesajele negative, în copilarie, mi s-a spus ca aveam niste urechi de magar; chiar daca mai tîrziu corpul meu s-a dezvoltat îndeajuns, pîna pe la 30 de ani m-am considerat urît. Ori de cîte ori ma uitam în oglinda, imagi­nea la care priveam era cumva distorsionata, asemenea ce­lei reflectate de o oglinda cu doua fete convexe de la bîlci: nu vedeam decît doua urechi uriase, total nepotrivite cu restul.
Ceea ce spuneti dumneavoastra si ceea ce spun altii are o influenta foarte puternica asupra imaginii de sine a copi­lului. O proasta imagine de sine se vindeca în ani întregi - sau poate niciodata.
(...)
Aveti mare grija sa folositi un limbaj pozitiv ori de cîte ori va aflati în preajma unor copii. Dati un exemplu bun si ajutati-i pe copii sa-si modeleze viitorul, vorbindu-le pozi­tiv si vorbind pozitiv despre ei.
În loc sa spuneti:
"Baiat rau ce esti! Ai darîmat vaza lui mami si ai spart-o",
spuneti:
"Cînd dai buzna în casa, poti sa spargi din gresea­la lucruri. Te rog sa n-o faci. Alearga la fel de bine în continuare... si alearga afara."
În loc sa spuneti:
"Copii, îmi pare rau ca nu putem merge la Disney-land, dar nu ne permitem. Tata nu se prea pricepe sa-si pastreze locul de munca, asa ca a fost concediat din nou",
spuneti:
"Copii, ne vom schimba planurile si vom merge la Disneyland anul viitor, cînd veti fi putin mai mari si veti putea participa la mai multe distractii. Tati o sa faca o schimbare interesanta si o sa-si ia o noua slujba, mai buna decît asta pe care o are acum. O sa economisim bani si asteptam cu nerabdare o va­canta si mai buna."

În loc sa spuneti:
"Esti un copil rau si întotdeauna dai de bucluc",
spuneti: 
"Esti un copil bun si felul în care te porti nu este acceptabil."

 Sa fii un om mai bun, sa iti depasesti propriile limitari si automatisme nu e simplu, dar orice calatorie incepe cu un prim pas :). Desigur, nu e suficient sa vrem, trebuie sa stim si cum sa procedam pentru a ne schimba. Din fericire, in ziua de azi exista o gramada de instrumente care ne stau la dispozitie in acest sens- de la carti pana la work-shopuri si conferite, dar si terapeuti si/sau duhovnici buni, asa ca ar fi pacat sa nu profitam de ele :). Voi ce spuneti?