sâmbătă, noiembrie 06, 2021

Blogonoiembrie 2021 : ziua 5

pinterest.com

 Incep exact ca Laura, a carei postare m-a inspirat azi :)), as fi vrut sa scriu despre altceva :)), dar o sa vorbesc despre subiectele fierbinti ale zilei, asa cum le vad eu :  libertate si vaccinare.

O sa incep prin a spune ca nu achesez absolut deloc la curentul antivaccinist care circula in societatea noastra de vreo 15 ani, de altfel am mai scris aici pe blog despre vaccinare.Chiar mi se pare absolut jenant ca acest curent are o puternica sustinere in randul clerului si a credinciosilor atat ortodocsi, cat si din alte culte crestine, din cate am observat, mai ales in situatia in care Patriarhia Romana nu s-a pronuntat niciodata antivaccinare si nu a adus obiectii de etica cu privire la aceast act, ci , din contra, a sprijinit campaniile pro-vaccinare.

Ma uit in istorie si vad ca sfinti mari, cunoscuti, au sustinut medicina si vindecarea, atat cat se putea cunoaste la ora aceea, si multi dintre sfinti au fost mari intelectuali, cultivati ai vremii, cu cunostinte vaste in domeniul stiintelor exacte.Va recomand sa cititi ce scrie Sf. Teofan Zavoratul despre stiinte, sau cuvantarile si demonstratiile absolut extraordinare ale Sf. Ignatie Briacianinov despre matematica. Da, matematica, stiinte, acelea de care , mai nou, unii din  crestinii  nostri fug ca dracul de tamaie. Apropo de asta, divaghez putin, in vara a fost o conferinta despre stiinta si ortodoxie.Cu exceptia parintelui Sorin Mihalache, care a fost magistral, ca de obicei, restul prelegerilor m-au lasat cu un gust amar si cu multa dezamagire pentru nivelul scazut de intelegere a lumii.Niste clisee, niste anxietati apocaliptice, niste obsesii paranoice...jenant, sincer, jenant.Ma intreb de unde ni se trage aceasta aversiune fata de cunoastere si punerea ei in opozitie cu viata duhovniceasca?oare pentru ca multi dintre duhovnicii foarte populari la noi provin din randul oamenilor simpli, cu 3-4 clase, si asta a indus mesajul ca nu e nevoie de cunoastere intelectuala, ca uite x era cioban, dar era duhovnicesc? tot ce e posibil, dar eu una n-o sa fac niciodata apologia analfabetismului si a lipsei de cultura, si fuga de munca intelectuala, sub pretextul cultivarii duhovnicesti.

Referitor la libertatea pe care se tot vorbeste atata in ultima vreme, si despre care unii clerici predica mai mult sau mai putin agitat, cred ca e bine sa gandim echilibrat..In societate libertatea are niste limite si este ingradita de legi si reguli, nu exista libertate absoluta, adica sa faca fiecare ce vrea si cum il taie capul. In special crestinii ar trebui sa fie extrem de constienti ca libertate absoluta exita doar in duh, prin eliberarea de patimi.Ne vaicarim noi de lipsa libertatii?daca ai familie, casa,credit la banca, rate la nu stiu ce, telefon mobil si cont pe toate aplicatiile de socializare, asa zisa ta libertate este absolut iluzorie, esti prins in angrenajul societatii si poti fi oricand constrans sa faci ce nu vrei, ce nu iti place.Cu exceptia situatiei in care ai obtinut libertatea in duh, fiindca atunci nu poti fi constrans de nimic.De aceea calugarii se leapada de ,,cele lumesti" si exerseaza detasarea de legaturile afecive si de posesiunile materiale, tocmai pentru a nu putea fi constransi cu nimic. Aceasta libertate in duh a fost atinsa si de sfinti cu familie, Brancoveanu, de exemplu.Sa tinem cont de faptul ca ordinea sociala n-a fost niciodata contestata de crestinism. Crestinii n-au facut revolutii si razboaie ca sa schimbe ordinea sociala care ii ingradea, ci s-au retras din societatea care ii respingea si au schimbat lumea prin sacrificiul vietii lor, nu prin lupta sociala.Esti crestin si nu-ti convine vreo regula impusa in societate?nu prin miting in piata cu cruci si icoane ai sa schimbi lumea din contra, s-ar putea sa obtii exact efectul contrar.Crestinii au schimbat si vor schimba intotdeauna lumea prin iubire, rugaciune  si jertfa, nu prin lobby politic.

Din punctul meu de vedere, crestinii au fost amagiti si purtati pe cai total gresite, politizand masurile  sanitare gen masca, distantare sociala, reguli de igiena, vaccin.Deodata s-au trezit martiri iluzorii a unei apocalipse care nu exista.Se tin predici pompoase despre prigoana, furatul credintei, lipsa liberatii, samd..De la unele amvoane se filozofeaza superior despre frica de moarte si de boala si se arunca cu invective si sentinte. Se induce frica de stiinta, de medicina, de vaccinare, sub pretextul eliberarii de frica de boala si de moarte.Se creeaza diviziune intre crestini, se pune patima, ies la iveala ura, mandria si toata noaptea care zace in noi.Trebuie sa recunosc ca am fost si sunt dezamagita de modul in care o parte din clerul ortodox a gestionat aceasta pandemie si a influentat credinciosii.Am auzit chiar ca s-a ajuns pana acolo ca unii nu primesc credinciosi la spovedit daca s-au vaccinat!sau li se spune ca vor merge in iad, sau ca trebuie sa se ,,pocaiasca" fiindca au facut vaccin.Atatea aberatii iesite nu din Evul Mediu, ci direct din epoca de piatra...eu sunt socata, sincer. 

Cativa preoti cunoscuti au avut o perspectiva echilibrata asupra acestei situatii. O perspectiva corecta, din punctul meu de vedere, au avut-o pr.Serafim Aldea - am scris aici , parintele Visarion Alexa parintele Sorin Mihalache si parintele Ioana. Poate mai sunt si altii, dar nu ii stiu eu.

Referitor la vaccinul anti-covid  exista o multitudine de pareri contra,  dar care merg pe aceleasi argumente antivacciniste din trecut, condimentate acum cu ceva sloganuri despre libertate si modul in care autoritatile noastre gestioneaza problema. Personal nu ma iau dupa modul in care auoritatile noastre gestioneaza situatiile, fiindca, din experienta zic, o vor face prost.Deci n-am pretentii de la autoritati, ci caut sa judec cu capul meu pentru binele meu si al familiei. 

Dupa ce am luat in considerare mai multe argumente pro si contra vaccinarii- evident ca exista si argumente contra, ca orice vaccin sau ca orice medicament si acesta poate provoca efecte adverse - am ajuns la concluzia ca e solutia buna pentru noi, am ales pfizerul, si ne-am vaccinat.In plus, am respectat tot timpul , pe cat posibil regulile de distantare si de igiena, dar acestea nu mai sunt sigure cand se deschid scolile, in absenta testarii si a vaccinarii, de aceea cred ca e mai bine sa fii protejat de vaccin, macar partial, avand in vedere ca e mai putin eficient contra noilor mutatii ale virusului - dar totusi reprezinta o bariera imunitara.

Covidul e o boala absolut mizerabila, care a lasat multi copii orfani, mult prea multe familii indoliate, foarte multi oameni cu suferinte pe termen lung, de aceea eu una consider ca e bine sa folosesc toate mijloacele existente ca sa ma protejez de el. Daca, Doamne fereste, covidul ma va baga vreodata la ATI, macar as fi impacata ca am facut tot ce tine de mijloacele omenesti ca sa impiedic acest lucru.

 Celor care prefera imunitatea obtinuta natural, cu riscurile aferente, le urez mult succes, nu ma inscriu in aceasta categorie.

Cam atata am de zis pe acest subiect, in caz ca va intereseaza parerea mea :)).Nu va indemn nici sa va vaccinati, nici sa nu va vaccinati, fiecare hotaraste pentru el, suportand beneficiile si riscurile aferente deciziei luate.Vorba veche romaneasca - capul face, capul trage :)).

Va doresc un uichend placut si linistit, si multumesc ca ma vizitati :)