joi, august 14, 2008

Inainte praznuirea Adormirii Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu



"Se cuvine, fratilor, sa stim ca astazi este inainte-praznuirea Adormirii Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, Maica dupa trup a Domnului nostru Iisus Hristos. Deci, sa ne adunam toti in biserica, la rugaciuni. Ca astazi Maica lui Hristos, Dumnezeul nostru, fara sa cunoasca stricaciunea si cu trupul proslavit, a fost dusa de ingeri la vesnicile lacasuri, la viata ei cea cereasca. Se bucura, deci, ingerii in ceruri si oamenii se veselesc pe pamant, iar heruvimul cu sabia de vapaie s-a departat de la usa Raiului si toata firea tresalta ca Maica Domnului, intaind in ceruri, primeste pe toti care cinstesc, cu dreapta credinta preasfanta adormirea ei. Nimeni, dar, din noi, iubitilor, sa nu se leneveasca sa laude pe Nascatoarea de Dumnezeu, ca, nu cumva, din rautate si lenevirea aceasta, sa fie lipsit de darul ei. Ci, sa ne incingem mijlocul nostru cu infranarea si sa lepadam de la noi toate patimile noastre cele rele: mania, desfranarea, furtul, satiul, betia si celelate toate, care se impotrivesc socotintei celei sanatoase. Iar, in locul acestora, sa primim credinta, nadejdea si dragostea, ca acestea sunt implinirea Legii si a Proorocilor si, prin acestea, fii ai lui Dumnezeu sa ne numim si sa fim mostenitori ai Imparatiei. Si, toate cele ce vom cere, le vom lua de la El, intru acest veac si in cel ce va sa fie, ca niste pazitori ai poruncilor Lui. "

(din Proloage )



Ziua de astazi se aseamana foarte mult cu Vinerea Mare. Atmosfera din biserica este indoliata- iar diseara la Vecernie se va citi Prohodul Maicii Domnului in fata icoanei Adormirii. Apoi preotii si credinciosii vor face procesiune, cu lumanari aprinse in maini, inconjurand sfantul lacas. Anul trecut am participat pentru prima oara la aceasta slujba extraordinar de frumoasa, la M-rea Radu Voda, si am ramas cu o puternica impresie. Diseara, cu ajutorul lui Dumnezeu, sper ca vom fi acolo.
Ca pregatire am citit textul Prohodului

Prea curata Maica
Prea cinstita Sfanta,
Dupa stralucit-acum adormirea ta,
Apara pe cei ce cred intru Hristos.
P e cei ce mutarea-ti
Credincios praznuiesc,
Tu-i acopera si-i apara de nevoi,
Prea curata totdeauna ramanand.
Din grele primejdii
Si de limbi viclene
Scapi pe cei ce canta-acum adormirea ta,
Prea cinstita Solitoare-a tuturor.
Catre Domnul te am
Solitoare si-ajutor,
Prea curata Nascatoare de Dumnezeu,
Ca Tu din primejdii sa ma mantuiesti.

Irina



marți, august 12, 2008

Sampon de urzica facut in casa



Mi-am propus de mai mult timp sa incerc o reteta de sampon de casa. Sampoanele si balsamurile din comert contin tot felul de chimicale care afecteaza parul, in loc sa-l faca mai sanatos(cum spun reclamele).

Ca baza m-am gandit sa folosesc ceaiul de urzica, deoarece efectele sale benefice asupra ingrijirii parului sunt recunoscute.


Reteta pe care am folosit-o e foarte simpla:

  • 500 ml ceai concentrat de urzica (4 linguri de planta la 500 ml apa)
  • 4 linguri fulgi de sapun de casa (din acela facut de bunici -- se obtin razuind o bucata de sapun de casa
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 linguri miere de albine

Parul se clateste intai cu o solutie din apa si otet, apoi cu apa din abundenta.

Irina

Pateu de naut (hummus)



Azi am facut pateu de naut (hummus).



Nautul este bogat in proteine, saruri minerale( fosfor, magneziu, potasiu, calciu, fier) si in complexul de vitamine B. Are o concentratie ridicata de proteine (24%), precum si un procent consistent de hidrati de carbon si grasimi, ceea ce-l face sa aiba o valoare alimentara deosebita, inlocuind in mare parte proteinele din carne- deci excelent pentru meniul de post.

Cum spuneam si la reteta de falafel(chiftelute de naut) eu cumpar cate o punga de boabe (1 kg), le pun la inmuiat in apa rece, de obicei de seara pana a doua zi (tin castronul in frigider), apoi fac portii pe care le pun la congelator, in pungute. Pot fi puse in congelator si gata fierte, si cand vrem sa le pregatim le bagam la cuptor (sau la microunde) pana se dezgheata.

Pentru hummus am scos de la congelator o punga de boabe inmuiate, si le-am pus la fiert. In timpul fierberii apa trebuie schimbata de doua-trei ori. In ultima apa am adaugat sare, boabe de piper si frunze de dafin. Dupa ce boabele au fiert le-am  scurs de apa si le-am  bagat la robot.




Le-am mixat la robot cu apa rece pana au capatat o consistenta cremoasa. Am adaugat tahini (pasta de susan), si zeama de lamaie dupa gust. Hummusul se pune intr-un castron, se  netezeste cu o lingura, si se  toarna deasupra un strat subtire de ulei (eu folosesc ulei din samburi de struguri, care n-are nici un gust).

Se poate servi cu o salata tabouleh alaturi.

Irina



luni, august 11, 2008

Crema de ciocolata de post

Iar o sa vorbesc despre mancare, mai precis despre ciocolata. Eu nu sunt un mare fan al dulciurilor, dar imi place ca din cand in cand sa mananc o prajitura, sau o ciocolata, ceea ce in post e destul de dificil, optiunile fiind limitate. O prietena mi-a spus ca exista o crema gen "finetti", dar de post, si ieri am gasit de cumparat.





Se numeste "ciocolata crema ecologica" si e produsa de Natura Land. E delicioasa, are un gust fin, de alune de padure, iar consistenta este exact ca la finneti. Nu contine cacao, si toate ingredientele provin din agricultura ecologica ( contine zahar din trestie, ulei de floarea soarelui, pudra de roscove, faina de soia, stearina de pakmier, alune de padure, lecitina de soia, vanilina . Un borcanel de 400 g costa in jur de 8 ron (nu mai stiu exact pretul). Am luat-o din Carrefour -ul nou din Vitan- cel de langa targul auto( apropo, pentru cine este interesat, alaturi de Carrefour-ul din Vitan e un magazin de electrocasnice, si aveau toate tipurile de masina de paine Moulinex, plus modele de la alte firme).

Irina

joi, august 07, 2008

Legume cu piure de linte



Astazi am facut legume fierte in aburi, cu piure de linte.Toate ingredientele (morcovi, cartofi, ciuperci) au fost fierte la steamer (avem un Moulinex Exotic ) - lintea am fiert-o in castronul special pentru orez, iar restul in celelalte compartimente. Cand au fost gata am asezat legumele pe farfurie, impreuna cu piureul de linte( lintea zdrobita si amestecata cu un pic de ulei) si am presarat patrunjel tocat. Se pot manca simple, sau se poate adauga ulei, mujdei de usturoi sau ketchup, dupa preferinte.

Irina