joi, octombrie 01, 2009

Astazi praznuim Acoperamantul Maicii Domnului




O sarbatoare care imi este tare draga, fiindca imi aminteste ca Maica Domnului ne ocroteste mereu.

Din sinaxar:

Trebuie sa stim ca acest praznic a început a se praznui pentru o pricina ca aceasta: în zilele împaratului Leon cel întelept în Constantinopol, spre o duminica, facându-se priveghere de toata noaptea în sfânta biserica Vlaherna a Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, în întâia zi a lunii octombrie, si multimea poporului stând înainte, ca la patru ceasuri de noapte fiind, Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos si-a ridicat ochii în sus împreuna cu ucenicul sau, Fericitul Epifanie, si au vazut pe Împarateasa cerului, pe ocrotitoarea a toata lumea, pe Preasfânta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu, stând în vazduh si rugându-se, stralucind cu lumina si acoperind pe popor cu cinstitul sau omofor, înconjurata de osti ceresti si de multime de sfinti, care stateau în haine albe cu cucernicie împrejurul ei; din care doi erau mai alesi, Sfântul Ioan înaintemergatorul si Evanghelistul Ioan. Iar cele cu umilinta graiuri ale rugaciunii ei catre iubitul sau fiu, si Dumnezeul nostru Iisus Hristos, acestea s-au auzit: "Împarate ceresc, primeste pe tot omul cel ce Te slaveste pe Tine, si cheama în tot locul preasfânt numele Tau; si unde se face pomenirea numelui meu, acel loc îl sfinteste, si preamareste pe cei ce Te preamaresc pe Tine, si pe cei ce cu dragoste ma cinstesc pe mine Maica Ta. Primeste-le toate rugaciunile si fagaduintele si-i izbaveste din toate nevoile si rautatile". Stiind si noi pe solitoarea si acoperitoarea noastra, sa nazuim catre dânsa cu umilinta strigând: "Acopera-ne pe noi cu acoperamântul tau, Preasfânta Fecioara, în ziua rautatilor noastre; acopera-ne în toate zilele noastre, iar mai ales în ziua cea rea când sufletul de trup se va desparti, de fata sa ne stai întru ajutor, si sa ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din vazduh, cele de sub cer, si în ziua înfricosatoarei judecati, sa ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperamântului tau".

Acatistul Acoperamantului Maicii Domnului




Irina

miercuri, septembrie 30, 2009

Zacusca de morcovi



Daca nu va place sa coaceti tone de vinete si de ardei pentru zacusca, va recomand aceasta reteta, extrem de simpla si de rapida. Si foarte ieftina.

Pentru o portie aveti nevoie de:

  • 2 kg de ceapa
  • 2 kg de morcov
  • 2 kg de ardei (de preferat sa fie rosii)
  • 1 borcan mare de bulion (eu folosesc Olimpia)
  • 1/2 kg de ulei
  • sare dupa gust (cam 3 linguri- din aceea pentru muraturi)
  • piper boabe, foi de dafin
Se curata legumele si se maruntesc la robot sau se dau pe razatoarea mica, ori prin masina de tocat (dupa posibilitati).

Se pune intr-o cratita uleiul si se pune ceapa un pic la calit, apoi se adauga restul ingredientelor. Se amesteca bine si se lasa la fiert pana iese uleiul deasupra. Ca sa nu se prinda de fundul oalei am fiert-o in cuptor.

Cand e gata se pune fierbinte in borcane si se capaceste. Se lasa la racit intr-o patura.

(pana la urma n-am ramas fara zacusca si fara gogosarii mei preferati, a venit mama soacra sa ma ajute si a facut tot , eu am fost retetele si cu indicatiile )

Ciocolata de casa


Nu am mai mancat ciocolata de casa de ani de zile. In copilarie era una dintre delicatese, avand in vedere ca se facea cu greu „rost” de lapte praf, ca sa nu mai spun de unt.
Aseara mi s-a facut pofta de o bucatica, asa ca am facut o portie.

Ingrediente:

  • 500 g lapte praf
  • 500 g zahar
  • 50 g cacao
  • 1 pachet de unt
  • 100 ml apa
  • esenta de rom
  • foi de napolitana
Am pregatit foile de napolitana pe masa.

Intr-o cratita am pus apa, esenta de rom si zaharul, si le-am fiert pana s-a topit zaharul. Am dat oala deoparte si am adaugat untul bucatele si le-am omogenizat. Deasupra am turnat laptele praf amestecat cu cacao, si am amestecat bine si repede, pana s-a format crema.

Am pus jumatate de compozitie pe foaia de napolitana, deasupra am pus alta foaie, apoi restul de ciocolata si inca o foaie. Am presat bine si am dat la rece, apoi am taiat-o in patratele. Ar fi fost mai buna daca adaugam niste alune de padure sau migdale sfaramate, dar n-am avut, ramane pe data viitoare :).


Irina

luni, septembrie 28, 2009

A fost cat pe ce

Se pare ca nu mai e mult pana cand micuta noastra va veni pe lume. Bine, teoretic stiam asta , dar nu ma simt deloc pregatita pentru nastere deocamdata.
In general m-am simtit bine, multumesc lui Dumnezeu, si n-am experimentat cine stie ce neplaceri, contractii,etc... Pana aseara, cand au inceput. In jur de 22.30. Contractii dureroase de-mi dadeau lacrimile, insa neregulate si destul e scurte. Am luat nospa, am luat magneziu- nici o imbunatatire. Asa ca pe la 2 noaptea am plecat la spital. Initial m-au internat la sala de travaliu, dar findca nu se parea ca nasc, m-au trimis pe sectie. Mai bine, nu e deloc placut sa vezi, dar mai ales sa auzi alte femei nascand. Din fericire a fost doar o alarma falsa, la pranz m-au externat si medicul mi-a spus ca ar fi bine sa mai tin sarcina macar o saptamana-doua. Asa ca nici gand sa ma apuc de zacusca si de gogosari la borcan, cum mi-am propus pentru saptamana asta . O sa stau cuminte in pat si cred ca o sa tricotez. Mai am un pic de lucru la pulovarasul Ilincai, apoi ma gandesc sa incep o esarfa. Am gasit modelul pe un blog, si mi-a placut foarte mult:

imagine pentru esarfa tricotata
http://runningaroundwithscissors.blogspot.com/2007/03/quick-knit-lace.html


Va doresc o saptamana placuta si va rog pomeniti-ma si pe mine la rugaciune, ca sa nasc cu bine si la termen. Eventual fara sa ma doara prea rau (speranta moare ultima).

Irina

joi, septembrie 24, 2009

Otetul de mere facut in casa (1)

Am vazut anul trecut doua retete de otet de mere facut in casa - una pe blogul Adelei si cealalta pe blogul Elisei si mi-am propus sa fac si eu. Reteta mea e o combinatie dintre cele doua- adica voi folosi pentru fermentat doar suc de mere, si nu mere zdrobite cu apa si drojdie, dar o sa adaug miere de albine.

Astazi m-am pus pe treaba. Am avut vreo 8 kg de mere de toamna, mici si dulci. Am stors sucul la storcator (stoarce merele intregi, asa ca n-a trebuit sa le curat, sa le tai, etc. ) si l-am pus intr-un borcan de sticla la fermentat.


Sunt 4 litri de suc. Am pus borcanul acoperit cu tifon intr-un loc calduros si intunecat.


Dupa ce va fermenta o sa-i adaug 400 g miere de albine si o sa-l mai las pana cand va fi bun de tras in sticle, conform retetei Elisei.

Voi actualiza postarea dupa fiecare etapa :).

update
cum a iesit- aici

Irina