marți, aprilie 05, 2011

Cu putina imaginatie

O casa este cladita din ziduri si caramizi, un camin este cladit din dragoste si din vise.

Nu e nevoie sa cheltuim sume imense ca sa transformam caminul intr-un loc cald si primitor. E nevoie doar sa investim  creativitate si  putin timp.
Cum noi petrecem o mare parte din zi  in bucatarie, imi place ca spatiul sa fie curat si aranjat. De obicei folosesc aici fete de masa brodate - nu sunt un fan al musamalelor :) - dar am observat ca se murdaresc foarte repede, si sunt greu de spalat si de calcat. Asa ca a trebuit sa caut o solutie inlocuitoare ieftina, dar placuta ochiului :). Si am gasit- prosoapele de bucatarie :). 




De obicei utilizez prosoape de hartie si servetele pentru sters vase, maini, etc., asa ca prosoapele clasice de bumbac au ramas sa zaca prin dulapuri. Decat sa le tin degeaba m-am hotarat sa le transform in servete decorative pentru masa. Am ales unul din ele, si i-am cusut la capete doua benzi de dantela alba de bumbac. In 10 minute totul a fost gata. 
 L-am calcat, si iata rezultatul :) 




Un buchet de narcise aurii si parfumate in vasul turcoaz de ceramica, o figurina decorativa alaturi- si intreaga bucatarie arata altfel :).


Sper ca ideea mea v-a fost de folos. Va mai astept in vizita, si va multumesc pentru frumoasele si amabilele voastre comentarii!


Irina

sâmbătă, aprilie 02, 2011

Esarfa din flori japoneze


N-am avut ieri timp sa va urez un aprilie fericit, cu ocazia inceputului de luna, dar o fac azi :). Am terminat salul meu pe 31 martie, asa cum mi-am propus, si mi-am zis ca e momentul sa ma concentrez pe paturica de primavara. Asa ca am tras o fuga la mercerie sa mai cumpar niste bumbac. Nu am gasit nuantele de care aveam eu nevoie, in schimb am vazut un mohair de angora de-a dreptul delicios. 


Si n-am putut rezista, cu gandul la esarfa din flori japoneze pe care am vazut-o pe mai multe bloguri :)). Din pacate nu aveau foarte multe nuante, as fi preferat o combinatie roz-turcoaz, dar am cumparat roz, mov si gri.
Tutorialul pentru floricele l-am gasit aici.


Deja am inceput sa lucrez la esarfa, e o placere sa vad floricelele cum apar una cate una :). O fac in paralel cu paturica. Sper s-o termin repede, fiindca nu e prea mare.
O ciocolata calda, fire colorate si crosete pentru un inceput de luna optimist :).

Va doresc un sfarsit de saptamana placut!

Irina

joi, martie 31, 2011

Sfarsit de luna si de sal :)


Anul asta mi-am propus ca in fiecare luna sa lucrez cap-coada ceva, dar vad ca nu prea imi iese, desi ma stradui :))



Azi e 31 martie, si vreau sa termin salul meu crosetat, ca imi sta pe suflet si nu pot lucra la paturica.
Nu mai am mult, doar doua randuri, dar se stie ca finalul e cel mai greu. 
Ca doar tiganul s-a innecat la mal, nu in largul marii :)). 
Pe margine ii fac o dantela a carei model am gasit-o pe Ravelry
(fanalaine's HAPPY NEW GRANNY)

Dantela mea sta cam creata deocamdata, sper ca dupa spalat si blocat sa-si dea drumul.


Va doresc o dupamiaza placuta, cu spor in tot ce v-ti propus!

Irina

miercuri, martie 30, 2011

Supa- crema de linte




Noua ne plac foarte mult supele-crema din legume, in care presaram crutoane, asa ca azi am facut supa- crema de linte. E o supa delicioasa de post, si foarte hranitoare.
Reteta e  usoara. Avem nevoie de :
  • linte rosie(250 g)
  • 3 cepe mari
  • 1 morcov
  • albitura (pastarnac, patrunjel-radacina, telina)
  • un ardei (daca avem)
  • rosii in bulion, sau bulion dupa gust
  • cimbru
  • sare dupa gust
  • lamaie, chimen sau cimbru (ori ambele, dupa gust)
Lintea se spala bine si se pune la fiert impreuna cu legumele curatate si maruntite. Cand sunt bine fierte (mai adaugam apa pe parcurs daca e nevoie) le pasam cu mixerul vertical, sau la blender. Adaugam sucul de rosii/bulionul , si mai punem apa cat sa nu fie foarte groasa . O lasam sa mai fiarba 10-15 min. si o dam deoparte. La servire se "drege" cu zeama de lamaie, chimen si/sau cimbru si ulei (de preferat ulei de masline, presat la rece).
Se serveste cu crutoane deasupra. Daca aveti lipii, uscati-le in cuptor, si farmitati-le- se folosesc in loc de crutoane.
Pofta buna!

Sumarul retetelor mele de post il gasiti AICI.

Irina

marți, martie 29, 2011

Ceaiul de la ora 5

Nu am gasit niciodata o ceasca de ceai destul de mare, sau o carte destul de lunga ca sa ma multumeasca.
C. S. lewis

În copilarie obișnuiam sa beau ceai la micul dejun ori cina, sau cand eram bolnava. Citisem  de ceaiul de la ora cinci doar în romane :).În ultima vreme am observat că tot mai multă lume revine la placutul obicei de a bea ceai, mai ales ca oferta de amestecuri de ceai si de cescute s-a diversificat foarte mult :).


Tea in the Garden at the Chateau de Rozieres - Henry Salem Hubbe

Tea in the Garden at the Chateau de Rozieres - Henry Salem Hubbe


În timpurile de altă dată oamenii se adunau la o ceasca ca sa socializeze.
Caragiale povestește în celebra lui schita Five o’clock :

Five o'clock pe englezeşte înseamnă ora cinci . În lumea mare, fiecare damă-şi hotărăşte o zi pe săptămână (jour fixe), când primeşte, la orele cinci după-amiază, vizite şi face musafirilor trataţie cu ceai; de aceea se mai zice şi five o'clock tea, adică pe româneşte ceaiul de la ora cinci . În genere, damele din lumea mare publică în carnetul lui Claymoor, spre ştiinţa numeroaselor lor cunoştinţe, ziua lor de primire. De exemplu, citim în „L'Independance roumaine:“
„Madame Esmeralde Piscopesco, five o'clock tea tous les jeudis.“
– Azi e joi. Haide, zic eu, la Madame Pisocpesco.




Langa ceasca de ceai se  punea o prajiturica, sau o gustare, pentru a intrema nitel sufletul :)).
Laura  (Casuta Laurei)a redat un fragment din cartea pentru gospodine a doamnei Comsa (cititi toata seria, e grozava), care ne descrie cum se pregatea ceaiul alta data:


"Pentru a aranja cu gust o masa de ceaiu, se va intrebuinta de preferinta, o fata de masa alba, brodata cu bordura sau o fata de masa simpla, - intinzandu-se peste fata de masa, o tableta brodata si asezata in colturi.


Susane Rios


Fiecare tacam se compune din o farfurie de desert, iar tacamul propriu-zis,
se va aseza la dreapta farfuriei, iar servetele, corespunzatoare fetei de masa, la stanga si in dreptul farfuriei un pahar, pentru apa.
Din doua in doua tacamuri, se va aseza cate o sticla cu apa si cate o sticluta cu rom.

F. Soulacroix - The Tea Party



Dealungul mesei, incepand dela capetele opuse, se va pune cate o zaharnita si
cate o chisea cu spuma de frisca precum si cate un cosulet, acoperit cu un servet brodat
pe care aranjam diferite prajituri de ceai;
se va mai aseza la fiecare cap al mesei, cate o chisea cu unt proaspat, in figuri, sau cu unt de sardele ori de raci; afara de acestea se va mai pune si cate o farfurie de sticla cu sandvisuri si cate o farfurie cu friptura rece si sunca taiata in felii subtiri.

L. Moeller - A Tea Party
L. Moeller - A Tea Party

Afara de acestea, sa nu uitam a pune la fiecare capat de masa, cate o solnita. Se mai poate adaoga cartofi copti, oaua si castane coapte, care vor fi puse in servete facute anume pentru acest scop si asezate pe farfurii incalzite.

 George Sheridan Knowles

Pentru infrumusetarea mesei, se pot aseza la fiecare extremitate a mesei si doua cosulete ovale, cu flori nu prea inalte.
Indata ce conmesenii au ocupat loc, li se va servi pe o tava, cestile cu ceaiul fierbinte; cestile se vor aseza pe mici servete, la stanga fiecarui tacam.
Exempla de aranjarea mesei de ceaiu:
Ceai cu rom si pesmeti englezesti; cap de mistret; risole, mere in gelatina;
Ceai cu rom si cu spuma de frisca; prajituri de ceai; sunca cu aspic; galatina de curcan; carnati in halat; branza; poame;
Ceai cu rom si frisca; pesmeti de Graz; pastete de iepure; torte; liquer dulce; castane coapte;
Ceai cu cognac si cu spuma de frisca; paine mozaica, friptura rece, cascaval de Penteleu; prajituri; poame"

Vladimir Pervunensky. Evening Tea in the Lilac Garden.

Va doresc o dupamiaza placuta alaturi de prieteni dragi, si de o ceasca de ceai!

Irina