The Pantry - Michael Pickett |
Hrana, cu tot ce implica ea (achizitionare, conservare, preparare) reprezinta o parte importanta in viata fiecaruia, fiindca de ce si cat mancam depind sanatatea si existenta noastra. De aceea modul in care ne raportam la mancare este foarte important, avand in vedere ca cea mai mare parte a bugetului nostru se cheltuie in acest scop. Sa cumperi mancare costa foarte multi bani, sa o produci singur inseamna mult efort si timp investit, de aceea risipa nu este o optiune pentru nimeni.
Eu nu am avut bunici/rude la tara si tot ceea ce mancam provine din piata/ magazin. Spre deosebire de prietenii care puteau apela la produsele din gradina sau curte atunci cand se terminau banii, pentru noi a nu avea bani era (si inca este) echivalent cu a sta flamanzi, fiindca suntem total dependenti de magazin. Asta a fost unul din motivele pentru care mi-am dorit asa de mult sa ne mutam la casa - pentru a putea sa ne producem singuri macar o parte din ceea ce mancam.
Pentru anul acesta mi-am propus sa ma organizez in ceea ce priveste producerea, cumpararea si depozitarea hranei, astfel incat sa mancam mai sanatos si daca se poate, mai economic.
1.Planuri pentru gradina/curte
Curtea noastra este destul de mica, pentru gradina si cresterea pasarilor avem in jur de 4-500 mp, de aceea va trebui sa ne gandim foarte bine la modul in care vom folosi aceasta suprafata.Desigur ca mi-am propus sa cultiv si sa cresc totul cat mai natural- sa vedem ce va iesi, avand in vedere lipsa de experienta :).
Plante
Legume
La capitolul legume ma gandesc sa cultiv morcovi, telina, patrunjel radacina, pastarnac, dovlecei si dovleac de placinta, ardei, castraveti, rosii de mai multe soiuri, mazare, fasole, porumb, ceapa, usturoi, conopida, broccoli. Fiindca nu am un spatiu potrivit pentru a produce rasaduri, cel putin deocamdata, intentionez sa le cumpar.
Verdeata si aromatice
Aici ma gandesc la patrunjel, marar, leustean (am avut o tufa frumusica anul trecut, dar au distrus-o muncitorii), busuioc de mai multe soiuri, rozmarin, cimbru, oregano, tarhon, salvie, menta.
Tot la verdeata intra si : salata verde, rucola,
Fructe
In ceea ce priveste fructele va mai dura pana vom avea mere, pere, caise, cirese, prune, alune si migdale, fiindca abia in toamna am plantat pomisorii. In primavara o sa punem si arbusti fructiferi - zmeura, coacaze, agrise, catina, goji, paducel, smochin.
Pe langa asta vom mai planta capsuni si fragi (va fi o incercare, nu stiu daca le prieste zona arida de sud).
Flori
Stiu, nu sunt de mancat, cu mici exceptii :), dar le trec, ca sa le am in vedere.
Arbusti/tufe: liliac, forsithya, iasomie
Trandafiri- de dulceata
Flori anuale - craite, ochiul boului, floarea soarelui decorativa, nemtisor, condurasi, floare de piatra, petunii, carciumarese, galbenele,
Flori bienale : lupine, degetel,
Cataratoare: clematita, caprifoi
Pasari si animale de curte
Pasari - ma gandesc sa incep cu gaini, voi cumpara separat soi de carne si soi de oua. In functie de cum merge treaba am in vedere, pentru mai tarziu, ratele lesesti si curcanii.
Animale - vreau sa cresc cativa iepuri, rasa de carne.
Imi doresc foarte mult si un stup- doua de albinute, dar asta e deocamdata la stadiul de vis, fiindca spatiul e cam limitat.
2.Planuri pentru camara (stoc de alimente)
In casa hrana poate fi consumata sau pusa la pastrare pentru mai tarziu. Dupa cum am mai scris in alta postare, noi avem mereu un mic stoc de alimente, desi spatiul de depozitare nu este mare - cateva rafturi de camara. Nu avem beci sau magazie, cel putin deocamdata.
Lunar verific ce mai este prin camara si reinnoiesc stocul.Ce am cumparat proaspat pun in spate, ce e mai vechi sta in fata, astfel incat sa fie folosit. Stocul de alimente trebuie sa fie intr-o continua rotatie- scopul nu este sa il admiram :)), ci sa ne hranim din el, si sa avem o rezerva constanta, pentru cazuri de urgenta.
In camara alimentele de baza sunt :
- faina de grau, malai, gris, amidon
- orez, linte rosie, naut
- paste fainoase- taitei, spaghete, macaroane, melcisori, spirale
- ulei - de floarea soarelui si de masline
- otet
- zahar
- cafea
- cacao
- lapte praf
- praf de copt, bicarbonat, drojdie uscata
- mirodenii- plante aromatice uscate (busuioc, marar, patrunjel, leustean, cimbru, foi de dafin), boia dulce si iute, piper boabe si macinat, scortisoara bucati si macinata, esente de rom si de vanilie
- nuci, alune, seminte de floarea soarelui si de dovleac crude, porumb pentru popcorn
- conserve (mazare, porumb, fasole, castraveti, gogosari), conserve de peste, compoturi, bulion, suc de rosii, pasta de gogosari si ardei
- dulceata, miere de albine
- legume- cartofi, ceapa, usturoi
- apa (cateva bidoane de rezerva)
- ceaiuri
- carne (pui, porc, vita, peste)
- legume (la rece si congelate)
- verdeata (congelata)
- oua
- unt
- branza sarata, cascaval
- iaurt, smantana
- lapte (UHT, cateva cutii, de rezerva)
O serie de articole pe aceasta tema, foarte utile, gasti pe situl Mihaelei, aici.
Va astept la comentarii cu linkuri sau sugestii utile din experienta voastra pe aceasta tema :)
Irina