luni, februarie 03, 2014

Simplitate in 2014 {Saptamana 6} Hrana

The Pantry - Michael Pickett

Hrana, cu tot ce implica ea (achizitionare, conservare, preparare) reprezinta o parte importanta in viata fiecaruia, fiindca de ce si cat mancam depind sanatatea si existenta noastra. De aceea modul in care ne raportam la mancare este foarte important, avand in vedere ca cea mai mare parte a bugetului nostru se cheltuie in acest scop. Sa cumperi mancare costa foarte multi bani, sa o produci singur inseamna mult efort si timp investit, de aceea risipa nu este o optiune pentru nimeni.
Eu nu am avut bunici/rude la tara si tot ceea ce mancam provine din piata/ magazin. Spre deosebire de prietenii care puteau apela la produsele din gradina sau curte atunci cand se terminau banii, pentru noi a nu avea bani era (si inca este) echivalent cu a sta flamanzi, fiindca suntem total dependenti de magazin. Asta a fost unul din motivele pentru care mi-am dorit asa de mult sa ne mutam la casa - pentru a putea sa ne producem singuri macar o parte din ceea ce mancam.
Pentru anul acesta mi-am propus sa ma organizez in ceea ce priveste producerea, cumpararea si depozitarea hranei, astfel incat sa mancam mai sanatos si daca se poate, mai economic.

1.Planuri pentru gradina/curte

Curtea noastra este destul de mica, pentru gradina si cresterea pasarilor avem in jur de 4-500 mp, de aceea va trebui sa ne gandim foarte bine la modul in care vom folosi aceasta suprafata.Desigur ca mi-am propus sa cultiv si sa cresc totul cat mai natural- sa vedem ce va iesi, avand in vedere lipsa de experienta :).

Plante

Legume
La capitolul legume ma gandesc sa cultiv morcovi, telina, patrunjel radacina, pastarnac, dovlecei si dovleac de placinta, ardei, castraveti, rosii de mai multe soiuri, mazare, fasole, porumb, ceapa, usturoi, conopida, broccoli. Fiindca nu am un spatiu potrivit pentru a produce rasaduri, cel putin deocamdata, intentionez sa le cumpar.

Verdeata si aromatice
Aici  ma gandesc la patrunjel, marar, leustean (am avut o tufa frumusica anul trecut, dar au distrus-o muncitorii), busuioc de mai multe soiuri, rozmarin, cimbru, oregano, tarhon, salvie, menta.
Tot la verdeata intra si : salata verde, rucola,

Fructe
In ceea ce priveste fructele va mai dura pana vom avea mere, pere, caise, cirese, prune, alune si migdale, fiindca abia in toamna am plantat pomisorii. In primavara o sa punem si arbusti fructiferi - zmeura, coacaze, agrise, catina, goji, paducel, smochin.
Pe langa asta vom mai planta capsuni si fragi (va fi o incercare, nu stiu  daca le prieste zona arida de sud).

Flori
Stiu, nu sunt de mancat, cu mici exceptii :), dar le trec, ca sa le am in vedere.
Arbusti/tufe: liliac, forsithya, iasomie
Trandafiri- de dulceata
Flori anuale - craite, ochiul boului, floarea soarelui decorativa,  nemtisor, condurasi, floare de piatra, petunii, carciumarese, galbenele,
Flori bienale : lupine, degetel,
Cataratoare: clematita, caprifoi

Pasari si animale de curte
Pasari - ma gandesc sa incep cu gaini, voi cumpara separat soi de carne si soi de oua. In functie de cum merge treaba am in vedere, pentru mai tarziu, ratele lesesti si curcanii.

Animale - vreau sa cresc cativa iepuri, rasa de carne.

Imi doresc foarte mult si un stup- doua de albinute, dar asta e deocamdata la stadiul de vis, fiindca spatiul e cam limitat.

2.Planuri pentru camara (stoc de alimente)

In casa hrana poate fi consumata sau pusa la pastrare pentru mai tarziu. Dupa cum am mai scris in alta postare, noi avem mereu un mic stoc de alimente, desi spatiul de depozitare nu este mare - cateva rafturi de camara. Nu avem beci sau magazie, cel putin deocamdata.
 Lunar verific ce mai este prin camara si reinnoiesc stocul.Ce am cumparat proaspat pun in spate, ce e mai vechi sta in fata, astfel incat sa fie folosit. Stocul de alimente trebuie sa fie intr-o continua rotatie- scopul nu este sa il admiram :)), ci sa ne hranim din el, si sa avem o rezerva constanta, pentru cazuri de urgenta.
In camara alimentele de baza sunt :
  •  faina de grau, malai, gris, amidon
  • orez, linte rosie, naut
  • paste fainoase- taitei, spaghete, macaroane, melcisori, spirale
  • ulei - de floarea soarelui si de masline
  • otet
  • zahar
  • cafea
  • cacao
  • lapte praf
  • praf de copt, bicarbonat, drojdie uscata
  • mirodenii- plante aromatice uscate (busuioc, marar, patrunjel, leustean, cimbru, foi de dafin), boia dulce si iute, piper boabe si macinat, scortisoara bucati si macinata, esente de rom si de vanilie
  • nuci, alune, seminte de floarea soarelui si de dovleac crude, porumb pentru popcorn
  • conserve (mazare, porumb, fasole, castraveti, gogosari), conserve de peste, compoturi, bulion, suc de rosii, pasta de gogosari si ardei
  • dulceata, miere de albine
  • legume- cartofi, ceapa, usturoi
  • apa (cateva bidoane de rezerva)
  • ceaiuri
Alimente de baza in frigider si congelator :
  • carne (pui, porc, vita, peste)
  • legume (la rece si congelate)
  • verdeata (congelata)
  • oua 
  • unt
  • branza sarata, cascaval
  • iaurt, smantana
  • lapte (UHT, cateva cutii, de rezerva)
 In camara pastrez majoritatea alimentelor in cutii mari de plastic cu capac, din cauza soarecilor. Din pacate la noi reducerile reale la alimente(sau la alte produse) sunt practic inexistente. O solutie pentru a mai economisi bani la acest capitol este sa cautam magazine cu desfacere angro, unde preturile sunt mai mici, sau producatori directi. Pentru mine magazinele de baza sunt Lidl (am devenit fan :))  ) si Selgros sau Metro (desi Metro mi se pare cam scump in ultima vreme).
O serie de articole pe aceasta tema, foarte utile, gasti pe situl Mihaelei, aici.
Va astept la comentarii cu linkuri sau sugestii utile din experienta voastra pe aceasta tema :)

Irina


duminică, februarie 02, 2014

Jurnalul unei femei simple (7)

 


Jurnalul a fost adus  in blogosfera romaneasca de Corcodusa.
PENTRU ASTAZI...
2 februarie 2014, sambata, ora 16.05

Pe fereastra...
se vede campul alb si inghetat. Sunt 0 grade afara, si cerul e innorat.

Ma gandesc ...
sa ies la o plimbare prin zapada, inainte de a se insera.

Sunt recunoscatoare...
pentru sanatate si putere de munca.

In bucatarie... 
e totul strans si pus la loc, chiuveta e lustruita...pacat ca n-am niste flori, sa pun pe masa.

Ce mai mesteresc/creez...
...ma gandesc la o ghirlanda de inimioare crosetate, ca tot se arata "Ziua Indragostitilor" la orizont :)).

sursa: google.com

Intentionez sa ...
ma uit la un film si sa mananc o prajitura :).

Citesc...
... G.R. Walther - "Influenta limbajului pozitiv"

Sper...
ca iarna sa nu mai dureze foarte mult.

Abia astept sa...
se topeasca zapada si sa iasa soarele.

Am invatat(invat) ...
sa nu pun totul la inima.

Prin casa...
toata lumea se relaxeaza...
Ma intreb...
daca voi reusi sa fac in februarie tot ce mi-am propus.

Un citat preferat pentru azi...
Nimic să nu te tulbure, nimic să nu te sperie
totul trece, Dumnezeu nu se schimbă,
răbdarea câştigă totul.
Cine Îl are pe Dumnezeu nu-i lipseşte nimic.
Dumnezeu singur ajunge.
Sf. Tereza din Avila

Unul din lucrurile mele preferate...
ghioceii

Cateva planuri pentru restul saptamanii...
nimic special deocamdata

O fotografie de astazi...
Irina

vineri, ianuarie 31, 2014

Mozaicul lunii ianuarie

Sper ca n-ati uitat de mozaicul lunii !
Sa povestim cum a fost luna ianuarie pentru 
 noi, in cateva imagini si cuvinte...
 
 




joi, ianuarie 30, 2014

,, Slow Living" 2014- Luna 1

IANUARIE 2014
Mai multe despre aceasta provocare aici.

HRANESC - {sa gatesti  si sa coci cat mai mult in casa, de la zero,cu ingrediente cat mai simple, integrale, naturale si , pe cat posibil, proaspete. Impartaseste aici o reteta preferata/un link/un secret de bucatareala.}
La capitolul  asta stam bine- nu obisnuiesc sa cumpar semipreparate sau preparate din comert si in general gatesc simplu, nu prea imi place sa stau cu orele prin bucatarie :)). Unul din felurile noastre preferate, pe care il gatesc destul de des, este supa-crema de linte rosie - reteta o gasiti aici. Mai nou, pun toate ingredientele la oala sub presiune, si cand sunt fierte le pasez. Daca supa e prea groasa mai adaug apa si ii mai dau cateva clocote.


PREVAD - { sa conservi produse de sezon (la borcan, congelator sau prin deshidratare) si  sa faci un stoc de alimente si produse de igiena (folosind, pe cat posibil, reducerile din magazine sau cumparaturile angro). Ce ai conservat/stocat luna aceasta?}
 Luna aceasta n-am conservat nimic, in schimb am cumparat un bax de faina (mai aveam unul, dar fiindca facem painea in casa se consuma destul de repede), drojdie granulata in cantitate mai mare, un bax de ulei si un bax de hartie igienica. Aveam deja un mic stoc de faina, zahar, malai, paste fainoase, conserve, carne si legume congelate/conservate, cateva pachete de unt, cateva cutii de lapte si un cofraj de oua. Apa -avem permanent in casa vreo 10 bidoane de 5 l.
Lunar reinoim stocul de alimente de baza, astfel incat, in caz de ceva,  avem in casa mancare pentru cel putin o saptamana.Din privinta aceasta viscolul nu ne-a afectat deloc, nu a fost nevoie sa mergem la cumparaturi de vinerea trecuta, si inca ne mai descurcam.

REDUC -{ reduc cheltuielile si consumul recicland, refolosind sau reparand lucrurile. Ce ai reciclat, refolosit sau reparat luna aceasta?Impartaseste proiecte sau idei.}
Mi-am facut un suport nou pentru crosete, dintr-o cutie de conserve. I-am crosetat o "hainuta" primavarateca (cum se face-aici).




INVERZESC-{ traieste "verde" incercand sa folosesti cat mai multe produse naturale pentru curatenie, igiena si sanatate. Impartaseste ce ai facut luna aceasta in domeniul "inverzire" :)}.
Mi-am propus sa fac un strugurel de buze din ingrediente naturale, dar n-am reusit inca, desi am tot ce imi trebuie (unt de shea, de cocos, de cacao si ceara de albine). Dar sper ca azi-maine sa va pot arata produsul finit :)
Fiindca afara e destula zapada, va impartasesc un truc pe care l-am aflat dintr-o carte veche, dedicata ingrijirii feminine - intr-o batista (sau o bucata de panza) punem un pumn de zapada curata, si tamponam fata si decolteul timp de 10-15 minute (daca e nevoie, mai punem zapada proaspata). Acest tratament revigoreaza tenul si reduce ridurile.




CRESC -{ plante, animale si pasari.Ce ai cules/ crescut in gradina/curtea ta luna aceasta?(sau in gradina/curtea bunicilor, a vecinilor sau de pe balcon)}
N-am crescut nimic, pot sa trec zero realizari aici :), n-am nici macar un ghiveci cu aromatice :)).

CREEZ - {creeaza ca sa-ti hranesti sufletul sau sa realizezi ceva util.Creeaza pentru tine sau pentru altii (cadouri hand-made).Ce ai creat luna aceasta - proiecte de lucru de mana, craft-uri, etc.?}
Luna asta am crosetat destul de mult, am doua proiecte finalizate - ''hainuta'' pentru conserva si ghirlanda de fulgi colorati- si unul in lucru - fata de perna in culori primavaratice.



DESCOPAR - {descopera lucruri noi,citind carti care te ajuta in atingerea obiectivelor tale, si in dezvoltarea ta personala. Ce ai citit/invatat luna aceasta?}
Am reusit sa citesc doua carti motivationale, scrise de N.V. Peale. Imi place sa-mi hranesc mintea cu ganduri pozitive, constructive.

MA BUCUR - {bucura-te de viata, de momentele frumoase impreuna cu familia sau cu prietenii.Creeaza traditii, sarbatoreste, praznuieste...Impartaseste un moment pe care ai dori sa nu-l uiti.}
Vacanta neasteptata oferita de viscolul de afara ne-a oferit ocazia sa petrecem mai mult timp impreuna, fara presiunea temelor si a trezitului la prima ora. Am reorganizat camera fetelor, am facut prajituri, le-am invatat sa croseteze, am ascultat povesti si piese de teatru, ne-am uitat la filme dragute (,,Funny Farm" e unul din preferatele mele), am citit, am iesit si afara, la joaca in zapada.

SIMPLIFIC - {simplifica-ti viata scapand de lucrurile, relatiile, angajamentele si activitatile care nu sunt esentiale si nu se potrivesc cu valorile tale si cu felul in care ti-ai dori sa traiesti. Impartaseste ce ai facut luna aceasta pentru a-ti simplifica viata.}
Am sortat  lucrurile copiilor - haine, jucarii, rechizite, pastrand doar strictul necesar.


Daca ati raspuns provocarii "Slow Living" va rog lasati un comentariu sau un link catre postarea voastra , ca sa putem invata din experienta fiecaruia!Va multumesc si va astept cu drag!


Irina

miercuri, ianuarie 29, 2014

Cum ne petrecem codul portocaliu :)

De azi dimineata e din nou viscol, dar nu asa de puternic ca cel de sambata. E iarna in toata regula, asa cum se cuvine la sfarsit de ianuarie.
Ieri fetele au stat mai mult pe afara si s-au jucat in zapada, dar azi, fiind vant, n-am prea iesit decat asa, sa vedem cat de mari sunt nametii :)


Am crosetat ( sa fac o paturica? hmm )...


Am facut ordine in casa...


Copiii au colorat ...


Au citit aventurile iepurasilor din Gradina de Morcovi...


A fost o zi linistita de iarna, petrecuta in familie, departe de lumea dezlantuita :)...
Mai e foarte putin si incheiem luna ianuarie - nu uitati de Mozaicul lunii, si de provocarea Slow Living!
Va multumesc pentru vizita si pentru comentarii!Va doresc o iarna placuta in continuare! :)

Irina