duminică, mai 11, 2008

Tort aniversar cu capsuni








De ziua Ilincai am facut un tort foarte bun, cu crema diplomat de capsuni. Fiindca in curand vom intra in sezonul acestor fructe, va dau reteta, poate o sa-l incercati.

Ingrediente:

Blat :

  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • praf de copt-un varf de lingurita
  • arome


Cremele :

  • 1 kg capsuni mai micute
  • 150 g smantana
  • 150 g frisca vegetala
  • 2 oua
  • 150 g zahar ( sau mai mult, dupa gust) + 75 g zahar
  • 3 plicuri gelatina
  • 80 ml vin rosu sau alb

1. Se face intai blatul:

  • galbenusurile se freaca cu zaharul pana rezulta o crema
  • se adauga uleiul
  • se adauga faina
  • se adauga praful de copt
  • se adauga albusurile batute spuma
  • se toarna intr-o tava rotunda cu diametrul de 26 cm
  • se da la cuptor 15-20 min. la 170 grade
  • se scoate cand e gata, se lasa la racit pe un gratar si se aseaza pe farfuria pentru tort ( pe hartie ornamentala daca aveti )


2. Se insiropeaza blatul cu apa amestecata cu zahar si vanilie, sau cu sirop de capsuni. Apoi se taie capsuni in jumatate, si se aseaza pe blat, cu fata in jos, circular, pana acoperim toata suprafata. Se pune de jur imprejur un inel de torturi, si se trece la pregatitul cremei.

3. Crema roz:

  • se separa ouale
  • gelatina ( 2 plicuri) se pune intr-o craticioara, cu apa rece cat sa o acopere, si se lasa la inmuiat
  • galbenusurile se freaca cu jumatate din cantitatea de zahar
  • se face un piure din 400-450 g de capsuni si se amesteca cu ouale
  • albusurile se bat pana se intaresc, impreuna cu restul de zahar, apoi se toarna peste amestecul de mai sus
  • se bate frisca ( amestecam frisca vegetala cu smantana ), dar nu foarte tare, sa ramana cremoasa
  • se incorporeaza frisca in restul de crema
  • punem gelatina pe bain-mare pana devine lichida( atentie, nu trebuie sa fiarba), si o turnam in crema cu grija sa nu se faca cocoloase, amestecand mereu
  • turnam crema peste blat si o dam la frigider sa se intareasca


4. Crema visinie:

  • restul de capsuni se fac piure
  • se pun la fiert impreuna cu vinul si cu 75 g zahar pana se inmoaie capsunile
  • se lasa la racit
  • cand crema roz s-a intarit, se prepara un plic de gelatina la fel ca mai sus
  • se amesteca gelatina cu crema visinie si se toarna peste crema roz
  • se da din nou la frigider sa se intareasca


La sfarsit se scoate cu grija inelul de tort si se orneaza dupa plac. Daca ceva nu e clar va rog sa ma intrebati si va raspund cu placere.

Irina

vineri, mai 09, 2008

Il iubesti pe Dumnezeu?


" Putem pune trei întrebări: „Crezi în Dumnezeu?” Aceasta nu înseamnă prea mult, deoarece

şi „dracii cred şi se înfioară”.




A doua este: „Îl cunoşti pe Dumnezeu?” Noi îi cunoaştem pe cei

cu care avem de-a face.



A treia întrebare: „Este Dumnezeu prietenul tău?”, sau „Îl iubeşti pe

Dumnezeu?”A treia întrebare este cu adevărat importantă. Cum se poate ajunge la aşa ceva? La fel cum

se clădeşte orice prietenie. Acţionând împreună. Profunzimea şi adâncimea prieteniei vor

depinde de varietatea şi mulţimea lucrurilor pe care le facem şi de care ne bucurăm împreună.

Va fi prietenia constantă? Aceasta depinde iarăşi de cât de comune ne sunt



interesele şi dacă

cercul lor se lărgeşte în aşa fel ca să nu ne oprim în dezvoltarea prieteniei noastre. Prietenia

adevărată cere creştere. „Trebuie să progreseze aşa cum şi viaţa însăşi progresează.” Prietenii

trebuie să umble împreună; ei nu pot să stea nemişcaţi pentru că ar însemna moartea prieteniei

şi a vieţii lor.




Prietenia cu Dumnezeu înseamnă prietenia dintre copil şi părintele său. Aşa cum un copil

ideal creşte zilnic având cu tatăl său o relaţie tot mai apropiată, tot aşa trebuie şi noi să avem o

dragoste mai mare pentru Dumnezeu acceptându-I dorinţele, având în minte gândurile Lui şi

împărtăşind activitatea Lui.







Crucea, pe care atârnă cea mai iubitoare persoană pe care lumea a cunoscut-o şi care iubeşte

în mijlocul durerilor, este mijlocul prin care Dumnezeu a creat mai multă dragoste decât prin

orice altceva. Pentru o treime din omenire, crucea aceasta a devenit simbolul dragostei, pentru

că ea atinge profunzimea dragostei umane.”




Frank Laubach