marți, ianuarie 01, 2013

Meniul saptamanii 31.dec.'12- 6 ianuarie 2013

  In 2013 mi-am propus sa fiu mult mai organizata - sa reiau programul Fly Lady, sa-mi fac o planificare scrisa a timpului, sa-mi scriu listele de cumparaturi si cu ce am de facut, sa fac o curatenie "la sange" printre lucruri (asta e in desfasurare de anul trecut, dar mai e de lucru), si sa bifez cat pot tot ce am pe lista de obiective. 
Incep cu meniul saptamanii in curs, dar in continuare
 o sa imi pregatesc meniul pentru saptamana ce urmeaza in vinerea dinainte (idee preluata de la Iulia), astfel incat sa pot face cumparaturile din timp. Ma gandesc si la un "link-party" avand ca subiect meniul saptamanii, ce spuneti, va tenteaza? :). Stiu ca sunt cateva blogerite care obisnuiesc sa-si planifice un meniu saptamanal, si poate ne mai inmultim pe parcurs :).   
Cand pregatesc meniul incerc sa respect cateva lucruri:
 tin cont de zilele de post (miercuri si vineri), sambata si duminica gatesc cu carne (pasare, porc, vita), luni , marti si joi sunt zile de lactate, oua si peste. Uneori pregatesc cate o prajitura, dar in general ne ferim de dulciuri- si de cele preparate in casa, si de cele din comert. Le-am inlocuit cu fructe, nuci si alune. Nu consumam deloc mezeluri din comert , si nici sucuri (exceptie facand cate o cola/pepsi uneori).Nu mai folosesc ulei de floarea soarelui - pentru prajit (destul de rar) folosesc untura de palmier, iar la salate- ulei de seminte de struguri.Cam de un an nu mai folosesc ulei la gatit (in ciorbe, tocanite, etc.). Daca e cazul adaug ulterior ulei de masline.
Ne straduim sa nu mai mancam nimic dupa ora 20,  si nici sa nu ciugulim intre mese, dar mai avem de luptat :).
Saptamana asta vreau sa gatesc cu ce mai am prin casa, si sa nu cumpar decat strictul necesar.

Meniul saptamanii

Luni 
 meniul de Revelion :) : 
supa de pui cu taitei
 friptura (de porc) cu cartofi piure, salata de muraturi
tort diplomat cu fructe de padure

Marti (Sf.Vasile)
terminam ce a mai ramas de luni

Miercuri (harti- nu e post)
varza a la Cluj 
(mi-a ramas o varza si umplutura de la sarmalele de Craciun, 
si vreau sa le consum)

Joi
branza cu smantana si mamaliguta
(si varza a la Cluj daca mai ramane)

bors de sfecla
salata orientala
salata de varza si morcov

Sambata (Ajunul Bobotezei)-post
bors de sfecla(de vineri)

Duminica- Boboteaza

Mic dejun, cina 
lapte cu orez/paste/gris, ceai si paine cu unt (sau unt de arahide), 
ou fiert / omleta, cascaval, zacusca

Desert
fructe (mere, portocale, grefe, banane, kiwi), nuci, alune



Fa-ti timp!


Suntem in 2013, si cu totii speram la un an mai bun, in care viata noastra- si noi insine- sa se schimbe in mai bine. Dar in alergarea noastra grabita, coplesiti de grijile lumii acesteia, uitam sa ne facem timp pentru lucrurile cu adevarat importante - timp pentru Dumnezeu, si timp pentru relatiile cu cei dragi...Timpul e asa de pretios...si adesea il risipim in lucruri desarte...
Va doresc un an nou mai bun, in care sa va faceti timp pentru ceea ce conteaza cu adevarat!




Irina

luni, decembrie 31, 2012

Sa intoarcem foaia :)

  Am citit dimineata ceva care mi-a ramas in minte :
 " Maine este prima pagina dintr-o carte cu 365 de file.Scrie o carte buna!"
 (Brad Paisley)



Stiu ca multi nu sunt adeptii retrospectivelor si planificarilor, considerand ca nu au foarte mult control asupra evenimentelor viitoare. Sunt total de acord ca viata contine o doza sanatoasa de neprevazut. Pe de alta parte, daca nu stim unde vrem sa ajungem, orice drum ne va duce intracolo :).
Daca va doriti ca in anul urmator  urmator sa aveti mai multe reusite , va sugerez sa parcurgeti cartea lui J.S. Ditzler- "Cel mai bun an", si sa rezolvati exercitiul propus acolo.




Ideea este simpla - rezervati-va doua-trei ore, intr-un loc linistit unde, pe un caiet (sau pe calculator, ca e la moda :)) ) sa raspundeti la urmatoarele zece intrebari :
1. Ce am realizat?
2. Care au fost cele mai mari dezamagiri ale mele?
3. Ce am invatat? (lectii de viata, ce sa fac altfel data viitoare)
4. In ce fel ma autolimitez si cum sa nu mai fac acest lucru?
5. Care sunt valorile mele personale?
6. Ce roluri joc in viata? (sotie, mama gospodina, prietena, etc.)
7. Care dintre roluri va constitui preocuparea mea majora in anul urmator?
8. Care sunt obiectivele mele in cadrul fiecarui rol?
9. Care este topul celor zece obiective prioritare pentru anul urmator?
10. Cum pot sa ma asigur ca voi realiza cele zece obiective prioritare?
In carte se gasesc indrumari amanuntite si explicatii care ajuta in parcurgerea exercitiului.
Cartea a aparut acum cativa ani la editura Curtea Veche, si cred ca se mai gaseste in librariile online.
    

  Eu am parcurs cartea si mi-am notat raspunsurile in noul meu jurnal :). Fiindca aveam prea multe tipuri de jurnale si imi doream ceva mai compact,  am creat un caiet care sa le contina pe toate intre aceleasi coperti - memorii zilnice, organizare, planuri, amintiri legate de copii, rugaciuni, citate, etc..
     Jurnalul poate fi imbogatit cu foi de diverse tipuri, imagini, fotografii si accesorii (panglici, etichete, nasturi, agrafe, etc.)., si poate fi divizat in mai multe sectiuni. Deocamdata e in stadiul de schita, mai am ceva adaugiri sa-i fac, dar nu e nici o graba :).
Voi v-ati facut vreun plan pentru anul care vine?Sau va veti lasati condusi de valurile vietii? :)

Irina

joi, decembrie 27, 2012

Permacultura de S. Holzer in lb. romana

 Permacultura de S. Holzer  este una din cartile de baza pentru cei care doresc sa se informeze mai bine asupra acestui concept.
Sepp Holzer(nascut in 24 iulie 1942, Austria) este unul din curajosii care a decis sa uite cunostintele invatate in scoala de agricultura si sa-si lucreze ferma sa, situata la 1500 m altitudine in muntii Austriei, ghidandu-se dupa instictul sau de fin observator al naturii.Ideile sale revolutionare referitoare la agricultura si cresterea animalelor l-au pus de multe ori in conflict cu birocratia (fiindca nu respecta reglementarile privitoare la agricultura care exista in Austria) si i-au adus porecla de fermierul rebel. Dupa o munca de 40 de ani a reusit sa creeze o ferma de 45 de ha autosustenabila 
(care produce suficient pentru a nu avea nevoie de subventiile statului, sau de imprunuturi la banci), in care nu foloseste deloc metodele traditionale (arat, prasit, taierea si stropirea cu chimicale a pomilor, cresterea animalelor in grajduri, samd.). Ferma sa este considerata a fi
Cartea sa, extrem de interesanta si de captivanta, a fost tradusa in lb. romana si pusa gratuit la dispozitia tuturor de un grup de entuziasti, carora le multumesc si pe aceasta cale.
 O puteti descarca de pe unul din linkurile de mai jos

Deasemenea, va recomand sa vizionati filmele despre ferma lui S. Holzer (subtitrate in lb. romana) :

Permacultura montana cu terase si paturi inaltate - aici

Acvacultura- sinergia dintre apa si pamant - aici 

Rebelul agrar (the agro-rebel) - aici (fara subtitrare)

Irina