marți, 29 martie 2011

Ceaiul de la ora 5

Nu am gasit niciodata o ceasca de ceai destul de mare, sau o carte destul de lunga ca sa ma multumeasca.
C. S. lewis

În copilarie obișnuiam sa beau ceai la micul dejun ori cina, sau cand eram bolnava. Citisem  de ceaiul de la ora cinci doar în romane :).În ultima vreme am observat că tot mai multă lume revine la placutul obicei de a bea ceai, mai ales ca oferta de amestecuri de ceai si de cescute s-a diversificat foarte mult :).



Tea in the Garden at the Chateau de Rozieres - Henry Salem Hubbe


În timpurile de altă dată oamenii se adunau la o ceasca ca sa socializeze.
Caragiale povestește în celebra lui schita Five o’clock :

Five o'clock pe englezeşte înseamnă ora cinci . În lumea mare, fiecare damă-şi hotărăşte o zi pe săptămână (jour fixe), când primeşte, la orele cinci după-amiază, vizite şi face musafirilor trataţie cu ceai; de aceea se mai zice şi five o'clock tea, adică pe româneşte ceaiul de la ora cinci . În genere, damele din lumea mare publică în carnetul lui Claymoor, spre ştiinţa numeroaselor lor cunoştinţe, ziua lor de primire. De exemplu, citim în „L'Independance roumaine:“
„Madame Esmeralde Piscopesco, five o'clock tea tous les jeudis.“
– Azi e joi. Haide, zic eu, la Madame Pisocpesco.




Langa ceasca de ceai se  punea o prajiturica, sau o gustare, pentru a intrema nitel sufletul :)).
Laura a redat aici un fragment din cartea pentru gospodine a doamnei Comsa (cititi toata seria, e grozava), care ne descrie cum se pregatea ceaiul alta data:


"Pentru a aranja cu gust o masa de ceaiu, se va intrebuinta de preferinta, o fata de masa alba, brodata cu bordura sau o fata de masa simpla, - intinzandu-se peste fata de masa, o tableta brodata si asezata in colturi. 


J. Kruskamp - Afternoon Tea


Fiecare tacam se compune din o farfurie de desert, iar tacamul propriu-zis, 
se va aseza la dreapta farfuriei, iar servetele, corespunzatoare fetei de masa, la stanga si in dreptul farfuriei  un pahar, pentru apa. 
Din doua in doua tacamuri, se va aseza cate o sticla cu apa si cate o sticluta cu rom. 

F. Soulacroix - The Tea Party

Dealungul mesei, incepand dela capetele opuse, se va pune cate o zaharnita si 
cate o chisea cu spuma de frisca precum si cate un cosulet, acoperit cu un servet brodat 
pe care aranjam diferite prajituri de ceai; 
se va mai aseza la fiecare cap al mesei, cate o chisea cu unt proaspat, in figuri, sau cu unt de sardele ori de raci; afara de acestea se va mai pune si cate o farfurie de sticla cu sandvisuri si cate o farfurie cu friptura rece si sunca taiata in felii subtiri. 

L. Moeller - A Tea Party


Afara de acestea, sa nu uitam a pune la fiecare capat de masa, cate o solnita. Se mai poate adaoga cartofi copti, oaua si castane coapte, care vor fi puse in servete facute anume pentru acest scop si asezate pe farfurii incalzite.



An Elegant Tea Party in the Artist's Studio by Madeleine Jeanne Lemaire  DATE CREATED ca. 1865-1928



Pentru infrumusetarea mesei, se pot aseza la fiecare extremitate a mesei si doua cosulete ovale, cu flori nu prea inalte.
Indata ce conmesenii au ocupat loc, li se va servi pe o tava, cestile cu ceaiul fierbinte; cestile se vor aseza pe mici servete, la stanga fiecarui tacam.

The Tea Party by George Sheridan Knowles


Exempla de aranjarea mesei de ceaiu:
  1. Ceai cu rom si pesmeti englezesti; cap de mistret; risole, mere in gelatina;
  2. Ceai cu rom si cu spuma de frisca; prajituri de ceai; sunca cu aspic; galatina de curcan; carnati in halat; branza; poame;
  3. Ceai cu rom si frisca; pesmeti de Graz; pastete de iepure; torte; liquer dulce; castane coapte;
  4. Ceai cu cognac si cu spuma de frisca; paine mozaica, friptura rece, cascaval de Penteleu; prajituri; poame"

Vladimir Pervunensky. Evening Tea in the Lilac Garden.


  Nu stiu daca mai exista si alte carti in lb. romana despre arta servirii ceaiului de dupa-amiaza, dar am gasit ceva pe Amazon, in limba engleza :

If Teacups Could Talk: Sharing a Cup of Kindness with Treasured Friends

Country Tea Parties

Tea with Friends

Afternoon Tea Parties


Va doresc o dupamiaza placuta alaturi de prieteni dragi, si de o ceasca de ceai!

Irina


12 comentarii:

  1. Daomne ajuta, Irina!
    Ce imagini ademenitoare! O arta sa servesti ceaiul! Si ce combinatii inedite!
    Un ceai bun, o tinuta eleganta(cu rochie lunga, stil victorian), cativa prieteni sau doar o carte de citit...Ei da, asta da companie si placere!

    RăspundețiȘtergere
  2. In totala anititeza cu ziua pe care am avut-o eu la serviciu :(

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte frumos si inspirat! imaginile superb alese, mi-a inseninat ziua(chiar daca afara ploua si deja e seara):)

    RăspundețiȘtergere
  4. I definitely think that's a tradition we would be well served to re-discover (or take from the English.)

    I just took a tea class this past weekend, it was delightful. Like you, I associate tea with being sick since that's usually when I drink it.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cat de mult mi-ar fi placut sa beau acum un ceai intr-un loc ca cel din pictura lui Kruskamp !
    Foarte faina prezentarea .

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua
    Numele meu este Iacob Constantin si sunt administratorul site-ului http://iasi365.com si as vrea, daca doriti bineinteles, sa facem un schimb de linkuri. Astept un raspuns indiferent daca acesta este pozitiv sau negativ. In cazul unui raspuns pozitiv titlul linkului este Iasi iar adresa http://iasi365.com
    Imi cer scuze ca am postat cererea aici dar nu am gasit un link de contact.
    Va multumesc si va doresc o zi buna

    RăspundețiȘtergere
  7. Liliana, asa e :)

    Alina, sper sa ai zile mai bune :)

    oq, ma bucur mult ca ti-au placut

    Adriana, cu placere. Te imbratisez

    Catrinel, mie imi spui :))


    Constantin, nu fac schimb de linkuri.

    Mimi, tea class?very interesting?What you have been learning on this class?

    RăspundețiȘtergere
  8. Ador intilnirile la o ceasca de ceai! Sintem mai multe fete care ne intilnim periodic singure, fara soti sau copii, la una dintre noi acasa sau la un local, sa petrecem timpul impreuna, la un ceai si niste gustari. Cind ne vedem la cineva acasa, aduce fiecare cite ceva + ce a pregatit gazda, si gata masa!

    RăspundețiȘtergere
  9. We learned about the different types of tea (green, white, black, red) and ways that they are flavored and prepared.

    We tasted 15 cups (!) and got to what each looked like.

    Yummy, but 15 cups of tea is a lot! It was very interesting, though, and I really did learn.

    RăspundețiȘtergere
  10. Wow,super articolul.Felicitari Irina!Ne oferi niste articole foarte interesante!
    Pe mine m-a atras dintotdeauna cultura englezeasca si mai ales ceaiul lor de la ora cinci.

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte interesanta prezentare!Felicitari,te invit la un ceai de tara cu multa aroma de traditie si frumos!

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.

♥ Translate