vineri, 29 iunie 2012

Ras asfour- vita cu sos de rodii





          ( gasiti  aici indexul cu toate retetele mele )

 Bucataria libaneza este printre preferatele noastre, foarte multe retete reprezentand adevarate delicii in post. Acum vreo doua luni, la restaurantul libanez unde mai mancam din cand in cand, am incercat ras asfour - o mancarica din carne de vita cu sos de rodii. La rugamintea sotului meu am incercat s-o fac acasa, si trebuie sa spun ca a iesit nemaipomenit. Am pregatit-o inainte de post, dar cum de maine se poate manca de dulce m-am gandit sa va prezint aceasta reteta, ca idee pentru uichend. Pe langa faptul ca e gustoasa si satioasa, are calitatea mea preferata -  putine ingrediente, si se pregateste destul de rapid. E din seria gusturilor dulce-acrisor, deci s-ar putea sa nu placa oricui.
 Avem nevoie de :
 - 7-800 g carne de vita frageda (muschi, antricot)
- 3 cepe mari
- 100 ml sirop de rodii
-3 linguri ulei (daca aveti, de masline, dar merge si floarea soarelui)
-1 cana de apa
-sare, piper dupa gust

Siropul de rodii l-am cumparat de la Carrefour, se gaseste si la Mega Image, si probabil la orice hipermarket. Sticla costa in jur de 13-15 lei, nu-mi amintesc exact. Scrie pe ea `concentrat de rodii` si e produs de firma Darinne.
Ca sa pregatesc mancarica am folosit oala minune, dar se poate folosi o cratita obisnuita, cu mentiunea ca se fierbe mai mult.

Ce avem de facut :
- se curata ceapa, si se taie pestisori
-carnea se taie cubulete
- incingem uleiul in cratita, si o rumenim la foc iute 5-6 minute
-cand carnea incepe sa-si schimbe culoarea adaugam ceapa, si o o rumenim in continuare la foc mare, mestecand mereu sa nu se prinda
-se stinge cu apa amestecata cu siropul de rodii
-se fierbe la foc iute pana scade, si carnea e facuta
- se adauga sare si piper dupa gust
Daca preferati sosul mai ingrosat, adaugati la fierbere o lingurita-doua de amidon alimentar amestecat cu apa.
Eu am servit-o cu cartofi piure si salata de rosii cu patrunjel, dar cred ca merge mai bine cu orez si tabouleh. Ramane pe data viitoare :).Trebuie sa va spun ca eu nu suportam carnea de vita, nu am mai gatit vita de 9  ani. Dar in aceasta reteta iese foarte frageda si gustoasa, asa ca o voi pregati destul de des de-acum incolo.
Va urez spor la gatit si pofta buna!

Irina

8 comentarii:

  1. Ne place! Si musai cu tabouleh ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Si mie imi place dulce-acrisorrrrrr.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salata de rosii cu patrunjel e una si aceiasi cu tabuleh

      Ștergere
  3. Arată tare bine! O s-o încerc! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce faina reteta! Si mama facea des aceasta mancare, numai ca in loc de sirop de rodii (de care aud in premiera si iti multumesc de idee!) noi puneam langa carne in farfurie dulceata de coacaze rosie (e un amestec foarte bun de dulce-acrisor) si merge de minune cu carnea de vita.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si mie imi plac retetele simple, am s-o incerc, multumesc Irina.

    Cu drag, AncaM

    p.s. te rog, imi poti trimite o invitatie pe "martasimaria", nu mai pot gasi adresa, sotul a "curatat" tot istoricul. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata foarte bine si cum sunt in pana de idei in bucatarie o voi fura si o voi pune in aplicare.Multumesc

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.

♥ Translate