miercuri, octombrie 17, 2007

Slujbele Bisericii si copiii"Cum pot parintii participa la Sf. Liturghie si la alte slujbe ale Bisericii importante pentru copii, fara ca acestia sa se agite si sa deranjeze pe altii?
  • stati in fata- ajutati copiii sa vada ce se intampla, asezandu-va in strana din fata, langa altar; nu va asteptati ca cei mici sa stea linistiti si nu va temeti sa "luati o pauza" daca au nevoie de una
  • cititi cu ei de-a lungul slujbei- folositi o carte cu "liturghia pe intelesul copiilor" , care contine imagini si raspunsuri. Gasiti in Biblia dvs. Apostolul si Evanghelia zilei, si cititi-le cu ei.
  • cantati impreuna cu cei mici - daca aveti copii mici incurajati-i sa cante raspunsurile simple, cum sunt "Aleluia" si "Amin". Daca sunt mai mari urmariti cuvintele ( si muzica, daca aceasta exista in cartea dvs. cu textul Liturghiei) si incurajati-i sa cante.
  • ajutati-i sa inteleaga ce se petrece - indreptati atentia copilului asupra preotului, icoanelor si a culorilor care se folosesc la vestminte, etc., in functie de sarbatori, precum si asupra momentelor cheie din Sf. Liturghie.
  • ajutati copiii sa participe - ajutati-i sa memoreze acasa raspunsurile obisnuite, cum ar fi rugaciunea "Tatal nostru" pentru a putea participa si ei la slujba."

articol preluat si tradus de AICI  http://www.theologic.com/oflweb/inchurch/attend2.htm


Irina