sâmbătă, decembrie 01, 2007

Coronita de Advent


Imagini pentru advent wreath painting"
Gandindu-ma cum sa fac Nasterea Domnului cat mai reala in caminul nostru, am gasit cateva informatii despre obiceiul coronitei de advent.


Cuvantul "advent" inseamna "asteptare" si reprezinta insasi perioada de post, in care asteptam sarbatoarea Nasterii lui Hristos. Aprinderea lumanarilor de advent nu este un obicei prea intalnit in casele ortodoxe, cel putin in Romania. El este practicat mai mult de catolici, la care perioada de advent incepe pe 1 decembrie.Coronita are 4 lumanari, cate una pentru fiecare duminica a postului, si o lumanare in mijloc, pentru seara de Ajun. In tarile ortodoxe unde a fost preluat obiceiul, coronita de advent are in mod obisnuit 7 lumanari - cate una pentru fiecare duminica a postului, si o lumanare in mijloc pentru seara de Ajun.

Aceasta traditie a aparut in Germania, in sec. XIX. Prima coronita de advent a fost facuta de Johann Hinrich Wichern (1808-1881), un teolog si educator german, care a fondat o casa pentru copii saraci in Hamburg. Deoarece in perioada adventului copii intrebau in fiecare zi daca e Craciunul, in 1839 el a construit un inel de lemn, pe care a pus 19 lumanari mici rosii, si 4 lumanari mari, albe. In fiecare zi a adventului aprindea o lumanare mica, iar duminica- una din cele mari. De aici a ramas obiceiul actual de a face coronita de advent cu 4 lumanari. La inceputul sec. 20 coronita de advent a devenit o traditie germana de Craciun, raspandindu-se apoi in toata lumea.
Culoarea lumanarilor si ce simbolizeaza:

Prima lumanare:
culoare- rosie tema- nadejdea
se aprinde in prima duminica din advent

A doua lumanare: culoare- rosie
tema- dragostea
se aprinde in a doua duminica

A treia lumanare
culoare- rosie sau roztema- bucuria
se aprinde in a treia duminica

A patra lumanare

culoare- rosie
tema- pacea
se aprinde in a patra duminica

A cincea lumanare
culoare- alba
tema- nasterea Domnului se aprinde in seara de Ajun
Fiindca deja doua duminici din post au trecut, anul acesta vom avea o coronita cu 4+1 lumanari. Lecturand mai multe surse, m-am gandit la urmatorul mod de a folosi coronita de advent:

Prima duminica:
  • aprindem prima lumanare
  • citim Isaia 60: 2, 3
  • rugaciune : "Doamne, Iti multumim pentru ca ai trimis pe Fiul Tau, Iisus Hristos, Mantuitorul nostru, care este lumina lumii. Noi cei care eram in intuneric am vazut lumina mare, lumina lui Iisus Hristos, nadejdea mantuirii noastre. Multumim Tatalui, si Fiului, si Sfantului Duh. Amin.”
   A doua duminica:
    • aprindem primele doua lumanari
    • citim Marcu 1:4
    • rugaciune:"Doamne, Iti multumim ca ai trimis pe Fiul Tau, Iisus Hristos, din dragoste pentru noi si pentru intreaga lume. Ca niste oi pierdute, am gasit, prin El, calea spre Tine. Slava Tatalui, si Fiului, si Sfantului Duh. Amin.”
     A treia duminica:
      • aprindem primele trei lumanari
      • citim Isaia 35:10
      • rugaciune: "Doamne, aIti multumim pentru ca ai trimis pe Fiul Tau Iisus Hristos sa ne aduca adevarata bucurie. Noi care umblam pe valea umbrei mortii am gasit Viata prin invierea Lui. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Amin.
       A patra duminica:
        • aprindem cele 4 lumanari
        • citim Isaia 9:6,7
        • rugaciune: "Doamne, Iti multumim pentru Mantuitorul nostru Iisus Hristos, care este Domnul Pacii. Noi care traiam in discordie si dezbinare am gasit pacea in promisiunea vietii vesnice, prin Iisus Hristos. Slava Tatalui, si Fiului, si Sfantului Duh. Amin.
         Ajunul Craciunului (seara)
          • se aprinde lumanarea alba din mijloc, si celelalte 4
          • se citeste Luca 1:68-79, Luca 2:1-20
          • rugaciuni:


           Troparul Nasterii Domnului
           "Nasterea Ta, Hristoase Dumnezeul nostru, rasarita lumii lumina cunostintei; ca intru dansa, cei ce slujeau stelelor de la stea s-au invatat sa se inchine Tie, Soarelui Dreptatii, si sa Te cunoasca pe Tine, Rasaritul cel de sus, Doamne, slava Tie."


           Condacul Nasterii Domnului:
           "Fecioara astazi pe Cel mai presus de fiinta naste si pamantul pestera Celui neapropiat aduce. Ingerii cu pastorii slavoslovesc si magii cu steaua calatoresc. Ca pentru noi S-a nascut prunc tanar, Dumnezeu Cel mai inainte de veci."

           Daca mai aveti idei sau ganduri referitoare la aceasta perioada, m-as bucura sa mi le impartasiti .

           Irina