joi, septembrie 11, 2008

Diverse


Apreciez foarte mult ideea de homeschooling (adica scolarizare la domiciliu), din mai multe motive pe care nu le mai detaliez aici. Cred ca un copil poate invata foarte bine, ba chiar mai bine uneori, acasa, fara a fi necesara integrarea lui in scoala de masa. Din pacate la noi nu poti face hs in mod legal, cum e in alte tari.

Oricum, fiindca pana la clasa intai se poate face "gradinita la domiciliu" m-am gandit sa incerc aceasta varianta pentru Ilinca. De anul acesta va merge si la gradinita de stat cateva ore, dimineata, pentru a se obisnui cu regulile din colectivitate.

Incepand de la 3,5 ani am inceput sa lucrez cu ea urmand in mare programa de gradinita. Am folosit caiete de lucru de la diverse edituri, pentru varsta 3-5 ani, cautand sa ii dezvolt abilitatile matematice, limbajul, si cunstintele despre mediul inconjurator.




Cel mai mult mi-au placut materialele de la editura Aramis, dar si cele de la editura Diana, si de la Teora sunt bine structurate.

Pentru matematica folosesc si o trusa cu jetoane si betisoare, pentru a o ajuta pe Ilinca sa inteleaga legatura dintre cantitate si numar.




Nu am avut un program foarte strict. Am lucrat dupa caietele respective, si pe langa asta am citit mult, am colorat, am pictat, si am facut diverse proiecte de lucru manual.

In ceea ce priveste educatia religioasa n-am facut ceva in special. Am gasit pe net niste obiective pe categorii de varsta si m-am gandit ca in viitor sa ma orientez dupa ele. In general am urmat lucrurile obisnuite- duminica participarea la Sf. Liturghie si impartasanie, rugaciuni simple dimineata si seara, aproape zilnic, dimineata- anafura si agheazma, lectura din Biblia pentru copii, respectarea, pe cat posibil, a zilelor de post.

Recunosc ca am ceva emotii cand ma gandesc ca in curand va incepe gradinita. Nu cred ca va avea probleme de adaptare, mai mult ma preocupa diversele boli pe care le va lua din colectivitate, si care sper ca vor fi cat mai putine. Deasemenea, sunt curioasa sa vad cum va evolua dupa mult laudata "integrare in colectivitate".

Irina