vineri, noiembrie 14, 2008

Calendar ortodox de advent



Obiceiul calendarului de advent provine de la luteranii germani care, la inceputul secolului 19, au vrut sa numere in mod fizic zilele pana la Craciun.

Primul calendar cunoscut, facut manual, dateaza din anul 1851.

Primul calendar de advent tiparit a fost produs in Hamburg, in 1902 sau 1903. Gherdhard Lang este tatal calendarului de advent de astazi. In 1908 el a facut 24 de imagini colorate, care puteau fi fixate pe o bucata de carton. Cativa ani mai tarziu el a introdus calendarul cu 24 de mici usite. In aceeasi perioada Sankt Johannis Printing Companya inceput sa produca calendare religioase, care aveau in loc de imagini versete biblice.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial acest obicei a disparut, fiind reinviat dupa razboi de Richard Sellmer din Stuttgard, lui datorandu-i-se imensa popularitate a acestuia. Compania sa produce si distribuie si astazi peste un milion de calendare in toata lumea.

Calendarul traditional este compus din doua bucati de carton lipite una peste alta. Pe bucata de deasupra sunt decupate 24 de ferestruici , numerotate de la 1 la 24. Incepand cu 1 decembrie se deschide zilnic cate o ferestruica, aceasta avand in spate cate un element din istoria nasterii lui Hristos.

In prezent exista o mare varietate de tipuri de calendare, din diferite materiale, unele neavand tema religioasa.

(sursa in formatiilor wikipedia)


Calendarul de advent se poate aseza langa coronita de advent si in fiecare seara se poate aprinde o lumanare , se deschide ferestruica zilei si se discuta pe marginea imaginii din spatele acesteia.


Calendarul ortodox de advent este raspandit mai mult in Statele Unite si are specificul sau propriu, avand in vedere ca la noi numaratoarea inversa incepe din prima a zi a postului, adica din 14/15 noiembrie, si nu din 1 decembrie ca la catolici sau protestanti.



Calendarele se pot cumpara, sau se pot confectiona acasa.






Irina