vineri, noiembrie 28, 2008

Despre dobandirea Duhului Sfant


"Rugaciunea, postul, privegherea si toate celelalte practici crestine, nu constituie scopul vietii noastre crestine. Desi este adevarat ca ele slujesc ca mijloace indispensabile in atingerea acestui tel, adevaratul scop al vietii crestine consta in dobandirea Duhului Sfant al lui Dumnezeu. Cat despre rugaciune, post, priveghere, pomeni si toate faptele bune savarsite de dragul lui Hristos, sunt doar mijloace spre a dobandi Duhul Sfant. Tineti minte vorbele mele, numai faptele bune savarsite din dragoste pentru Hristos ne aduc roadele Duhului Sfant. Tot ce nu este savarsit din dragoste pentru Hristos, chiar daca ar fi ceva bun, nu aduce nici rasplata in viata viitoare, nici harul Domnului in viata aceasta. De aceea Domnul nostru Iisus Hristos a zis: "Cel ce nu aduna cu Mine risipeste" (Luca 11:23).


Nu ca o fapta buna ar putea fi numita altfel decat agoniseala, caci chiar daca o fapta nu este facuta pentru Hristos, este totusi socotita buna. Scriptura spune: "In orice neam cel care se teme de Dumnezeu si face ce este drept este primit la El" (Fapte 10:35).

"Precum vedem intr-o alta pilda sfanta, omul care face lucruri drepte este placut Domnului. Vedem Ingerul Domnului infatisandu-se, la vremea rugaciunii, lui Cornelie, sutasul cel drept si cu frica lui Dumnezeu, si graindu-i: "Trimite la Iope şi cheamă pre Simon, cel ce se numeşte Petru. Acesta iti va spune cuvintele vietii vesnice, prin care te vei mantui tu si cei ai casei tale". Astfel Domnul intrebuinteaza toate mijloacele Sale dumnezeiesti pentru a-i darui unui astfel de om, in schimbul faptelor sale bune, sansa de a nu-si pierde rasplata din viata ce va sa vina. Dar pana se sfarseste aceasta viata, trebuie sa punem inceput cu o dreapta credinta in Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Care a venit in lume sa mantuiasca pe cei pacatosi si care, prin dobandirea de catre noi a harului Duhului Sfant, aduce in inimile noastre Imparatia lui Dumnezeu si ne deschide calea spre castigarea binecuvantarilor vietii ce va veni.

Dar primirea de catre Dumnezeu a faptelor bune care nu sunt savarsite din dragoste de Hristos se limiteaza la aceasta: Ziditorul daruieste mijloacele pentru a le face sa vieze (cf. Evrei 6:1). Sta in puterea omului a le face sa traiasca sau nu. De aceea Domnul a spus iudeilor: "Daca ati fi orbi n-ati avea pacat. Dar acum ziceti: noi vedem. De aceea pacatul ramane asupra voastra" (Ioan 9:41). Daca un om precum Cornelie este placut in fata Domnului pentru faptele sale bune, desi acestea nu sunt facute de dragul de Hristos, si apoi crede in Fiul Sau, asemenea fapte ii vor fi socotite ca fiind facute din dragoste de Hristos.


Dar in situatia contrara, omul nu are nici un drept sa se planga atunci cand binele pe care l-a facut este nefolositor.

Acest lucru nu se petrece niciodata atunci cand binele este savarsit din dragoste pentru Hristos, intrucat fapta buna pentru El nu numai ca ne aduce o cununa a dreptatii in lumea ce va veni, dar si in aceasta viata ne umple cu harul Duhului Sfant. Mai mult, s-a zis: "Dumnezeu nu da Duhul cu masura" (Ioan 3:34-35).

"Acesta este, iubitorule de Dumnezeu! Dobandirea Duhului Sfant este adevaratul scop al vietii crestine, in vreme ce rugaciunea, postul, pomenile si alte fapte bune facute din dragostea de Hristos, sunt doar mijloace ale dobandirii Duhului Sfant."


Sf. Serafim de Sarov- Despre dobandirea Duhului Sfantjoi, noiembrie 27, 2008

Scoala-te suflet adormit

Acest cuvant era mai potrivit la inceputul postului, dar nu e tarziu nici acum. E din cartea "Predici la Triod" a Sfantului Teofan Zavoratul. Desi predicile respective sunt pentru perioada Triodului (in Postul Mare ) ele ar fi bine de citit in fiecare post, caci ne reamintesc de ce si cum trebuie sa postim:

"Jalnici sunt toţi cei ce nu-şi simt căderea şi nu caută scularea. Cu
atât mai jalnici sunt creştinii şi cei care trăiesc având în faţă creştinismul,
în faţa noastră este casa mântuirii, şi în ea ne-am împărtăşit deja de
puterile tămăduitoare ce lucrează în ea; este un lucru jalnic dacă am ieşit
din ea, gustând mâncarea ce ne-a adus pierzarea. Dar e un lucru şi mai jalnic dacă, stând afară, privim cu nepăsare pierderea şi în lenevia noastră nu năzuim să intrăm înăuntru iarăşi şi să ne desfătăm de bunătăţile aflate acolo.

Aşadar, treziţi, fraţilor, sufletele voastre, dacă au adormit. Treziţi-le
zicând: „Scoală-te, suflete adormit şi istovit în păcate - scoală-te, şi te va sfinţi Hristos! Ai fost deja sfinţit, şi ştii ce mare este fericirea celor sfinţiţi! Umple-te iar de râvnă pentru acelaşi lucru şi scoală-te! Iată, acum este vremea bineprimită, iată, acum este ziua mântuirii!"

Am căzut prin mâncare, să ne străduim a ne ridica prin post; am
căzut prin părerea de sine, să ne sculăm prin defăimarea de sine; am
căzut prin nepocăinţă, să ne sculăm prin lacrimile străpungerii; am căzut
prin lenevie şi uitare de Dumnezeu, să ne sculăm prin grija de mântuire şi
frica de Dumnezeu; am căzut dedându-ne plăcerilor, să ne sculăm prin
vieţuire aspră şi îndurare de bună voie a lipsurilor; am căzut prin
înstrăinarea de Biserică, să ne sculăm prin mersul în casa lui Dumnezeu;
am căzut ascultând cântece ruşinoase şi îngăduindu-ne să dansăm, să ne
sculăm prin ascultarea cântecelor bisericeşti şi prin metanii dese; am
căzut prin multa vorbire, să ne sculăm prin tăcere; am căzut prin
împrăştiere, să ne sculăm prin însingurare şi păzirea luării aminte; am
căzut prin ascultarea de vorbe deşarte şi citirea de cărţi deşarte, să ne
sculăm prin ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu şi citirea de cărţi
mântuitoare.

Iată, încă puţine ceasuri şi va veni vremea mântuitoare a Postului, ce cheamă la sculare. Să ne folosim de ea aşa cum ne arată mama noastră cea înţeleaptă şi grijulie, sfânta Biserică. Să ne folosim de ea, fiindcă nu
ştim de ni se va mai da o vreme ca aceasta - şi cine vrea să rămână în
cădere şi să se înfăţişeze în cealaltă viaţă căzut? Acesta, poate, e cel din urmă an când mai suntem lăsaţi între cei vii, poate-poate vom aduce roadele pocăinţei, poate-poate ne vom îndrepta. Şi dacă nici acum nu ne vom îndrepta, vom fi tăiaţi şi aruncaţi în foc. Având acest lucru în gând, să luăm hotărârea ca de acum, intrând în Post, să intrăm şi în nevoinţele sculării din cădere. Asta cere de la noi Domnul; asta aşteaptă sfânta
Biserică, asta doresc toţi sfinţii lui Dumnezeu, ce se gândesc la noi cu grijă
şi privesc cu împreună-pătimire la abaterile vieţii noastre! Amin."

din "predica la duminica lasatului sec de branza"
5 martie 1861


marți, noiembrie 25, 2008

De ce sa tin post?

Alexandrina a vizitat blogul meu si a lansat cateva intrebari nu doar pentru mine, ci pentru toti cei care postesc. Puteti raspunde la "comentarii" sau pe blogul dvs., si atunci va rog sa lasati linkul.
Iata ce spune Alexandrina:

"Irina, stiu ca a inceput postul de mai bine de o saptamana, nu sunt foarte marcata de preocupari religioase, dar de data asta mi-am propus sa fiu un pic mai implicata. Nu am nimic de pierdut, din contra, cred ca uneori sunt mecanizata de taskuri, deadline-uri, uit sa fiu prezenta si sa gandesc crestineste.

Nu am tinut tot postul niciodata, am incercat de cateva ori, dar foamea persistenta mai mult m-a iritat. Nu am reusit pentru ca nu am privit postul ca altceva decat o dieta vegetariana colectiva. Ii lipsea spiritualitatea.

Nu mi-am propus nici de data asta sa tin postul, mai degraba sa ii inteleg rostul, sa ma autoeduc intr-ale postului. Vreau sa incep cu cateva intrebari saptamana asta, intrebari la care m-am tot gandit, dar nu am gasit un raspuns pana acum.

1. De ce sa tin post?
2. De la ce sa tin post? Care sunt dependentele, viciile mele cele mai grozave, obiceiurile rele de care nu ma dezbar?

Mi-ar fi de mare ajutor daca mi-ati scrie si voi care sunt motivele pentru care tineti post si, in principal, de la ce postiti.

Cu multumiri crestinesti :) "

In primul rand referitor la foame, am trecut (si mai trec) prin aceasta experienta uneori. Plangandu-ma duhovnicului ca nu pot posti fiindca mi se face foame (sau cel putin asa aveam eu impresia) mi-a zis - daca ti se face foame mananca mai multa mancare de post :)).
Gandindu-ma la lucrul asta mi-am dat seama ca foamea mea nu e de fapt fizica- daca te uiti la rubrica de retete o sa observi ca e imposibil sa mananci si sa flamanzesti in post - ci tine de altceva- de lenea mea spirituala, de necredinta si de marea ingaduinta fata de mine insumi.

Sa incep cu prima intrebare - de ce tin post- intai pentru ca este o porunca a Bisericii, iar eu ma consider parte a Bisericii si asta implica ascultarea fata de randuielile ei.

Apoi tin post fiindca nu poti spune ca esti crestin daca nu postesti- Mantuitorul a postit, sfintii Apostoli au postit, si toti cei care i-au urmat au postit, in concluzie daca vreau sa-L urmez pe Hristos postul e obligatoriu.

Apoi sunt foloasele postului- duhovnicesti si trupesti- Sfintii Parinti spun ca postul si rugaciunea sunt cele doua aripi cu care zburam spre cer. Postul mai ajuta si la autodisciplinarea trupului si la slabirea patimilor. Nu in ultimul rand postul e un mic pas pe care eu Il fac spre Dumnezeu si Ii arat deschiderea mea catre El. Dumnezeu e delicat, El nu se baga in sufletul nostru cu de-a sila. Postul e mica noastra jertfa care arata ca asa cum suntem Il cautam si dorim sa ne apropiem de El.

Un alt motiv pentru care postesc este fiindca iubesc perioadele de post (chiar daca uneori mi se par grele), aduc in viata mea si in familia noastra o atmosfera speciala, introducandu-ne treptat in spiritul marii sarbatori care urmeaza dupa post. Fiecare perioada de post are specificul sau- de exemplu postul Craciunului e un post aproape vesel, un post al bucuriei, pe cand Postul Pastelui e un post sobru, aspru, de o "tristete luminoasa", cum spune parintele Schmemann.

Intrebarea a doua -De la ce sa tin post? Care sunt dependentele, viciile mele cele mai grozave, obiceiurile rele de care nu ma dezbar?

In principal (incerc) sa postesc asa cum ne invata Biserica.

Ea indica foarte clar de la ce trebuie sa tinem post - de la mancarurile de origine animala (carne, lactate, oua), iar cei casatoriti trebuie sa dubleze postul alimentar cu abstinenta. In functie de puterea fiecaruia duhovnicul indica un post mai aspru sau mai usor. Desigur postul nu trebuie sa fie doar alimentar si fizic, ci e un timp in care sa ne apropiem mai mult de Dumnezeu, un timp in care sa primim putere, prin participarea la Tainele si la rugaciunea Bisericii, ca sa taiem dependentele, viciile si obiceiurile rele - adica sa omoram patima si pacatul din noi. Care sunt acestea ni le indica propria constiinta sau le gasim in indreptarul de spovedanie. Aceasta perioada e un moment potrivit pentru a ne cerceta pe noi insine si a pune inceput bun.

Cu speranta ca ti-am fost de folos astept intrebari noi, si sper sa raspunda si altii .

Irina

Simplificare sarbatorilor de Craciun - a darui

Sigur, mai e destul pana la Craciun, dar secretul oricarei reusite este sa ne ne pregatim din timp. Va vorbeam anul trecut aici despre campania celor de la "Buy nothing Christmas" , si am descoperit ca cei de la Altermedia au avut si ei ceva similar.
"La campanie sunt invitati sa participe cei care cred ca ciclul sarbatorilor crestine de final si inceput de an, al caror centru este Nasterea Domnului, nu inseamna cumparaturi “cat mai mult si cat mai ieftin”, nici chilipiruri si nici excese, de orice fel; cei care cred ca omul are nu doar “nevoi primordiale” ci si “nevoie de spiritualitate”.
Aderarea este tacita, simbolica, iar participarea se face prin…neparticipare la “goana dupa reduceri”. “Craciun fara excese” inseamna in fapt a ne propune sa trecem constient prin sarbatoarea Nasterii Mantuitorului, lasand deoparte impulsurile consumiste si extravagantele de orice fel

Una din modalitatile cele mai eficiente pentru simplificarea Sarbatorilor este in primul rand aceea de a ne schimba focalizarea. Cheltuieste mai putin, daruieste mai mult - relational si financiar-, traieste mai mult adevarata bucurie de a serba nasterea Mantuitorului.

In loc sa cheltuim milioane pe "industria Craciunului" putem face o diferenta concentrandu-ne asupra altora, asupra fratilor nostri necajiti, bolnavi, saraci sau aflati in inchisori.

Magii au adus lui Hristos trei daruri- am putea, la randul nostru sa alegem trei frati din Biserica, sau familii in nevoie, si sa le facem cate un dar , stiind ca atunci cand daruim celui ce n-are ii daruim lui Hristos.

Pentru a ne usura cautarea putem sa apelam la asociatii sau fundatii care detin mai multe informatii despre persoane pe care am putea sa le ajutam (sa incercam sa le sprijinim pe cele patronate de Biserica, sau de crestini ortodocsi).


Daca aveti idei sau informatii despre cum am putea ajuta pe altii in perioada postului si a Craciunului va rog sa le postati la comentarii.

Irina

Baclava cu susan

Una din prajiturile mele preferate este baclavaua, si ceea ce imi place la ea este ca se poate face si de dulce, si de post, si e la fel de buna. De obicei baclavaua se umple cu nuca, dar am aflat de la Nicoleta ca exista si o varianta greceasca, cu susan, si m-am gandit s-o incerc.
Ca s-o pregatesc am avut nevoie de:

 • un pachet de foi de placinta
 • 2 cani cu seminte de susan
 • 2-4linguri zahar
 • ulei

Pentru sirop:
 • 3 cani apa
 • 2 cani zahar (zaharul se poate inlocui cu mierea )
 • arome( de preferat "apa de flori", dar se poate pune si vanilie)

Susanul se pune intr-o tava si se da la cuptor, sa se rumeneasca un pic.

Ungem tava cu ulei (de preferat o tava adanca) si punem hartie de copt(se poate si fara).

Foile de placinta se desfac si se aseaza alaturi (se acopera cu un prosop cat asezam in tava). Punem doua foi de placinta, si pe ce-a de-a doua o ungem bine cu ulei, folosind o pensula. Deasupra se pun doua foi, si se unge ultima cu ulei.

Repetam operatiunea pana avem 4 straturi de foi . Pe cel de-al patrulea strat presaram o cana de susan , amestecat cu o lingura-doua de zahar. Acoperim cu o foaie, ungem cu ulei, si presaram a doua cana de susan. Apoi asezam deasupra foile ramase in straturi de cate doua, cum am facut la inceput, pana se termina foile. Deasupra ungem prajitura bine cu ulei.

Cu un cutit bine ascutit taiem prajitura in patratele. Ungem cu ulei pe la colturile fiecarui patrat, si pe marginea prajiturii. O dam la cuptor 40 de minute, la 175 grade.


In timp ce prajitura se coace preparam siropul - intr-o craticioara fierbem apa cu zaharul, pana siropul se leaga un pic, si adaugam aromele.

Cu 10 minute inainte de a se termina coacerea scoatem prajitura din cuptor si cu un polonic turnam cu grija siropul fierbinte deasupra (o sa sfaraie un pic), astfel incat sa imbibam toata suprafata. Folosim tot siropul. Apoi dam din nou prajitura la cuptor 10-15 minute pana se rumeneste.

Cand e gata o lasam sa se racoreasca, si o asezam pe un platou. Daca a mai ramas sirop in tava il turnam deasupra.

Irina

Calendarul postului- ziua 11

Calendarul ortodox de post (advent) nu are neaparat legatura cu sarbatoarea zilei din calendarul oficial (desi uneori coincide), ci ne aduce in vedere cate un simbol sau un personaj legat de Nasterea Mantuitorului, si un pasaj scripturistic in concordanta cu acestea.

Pentru zilele anterioare click aici


Ziua 11- 25 noiembrie
Sfanta Ecaterina
A fost fiica buna si inteleapta a unui rege. Dupa ce s-a crestinat a intors pe multi la Hristos. A avut sfarsit mucenicesc.

Irina

luni, noiembrie 24, 2008

Pangasius in crusta de malai

Ati mancat vreodata file de pangasius?Eu am cumparat la recomandarea unei prietene si de atunci am mai mereu vreo doua-trei bucati in congelator. In primul rand imi place ca n-are deloc oase, apoi ca la prajit nu degaja mirosul acela puternic de peste. In plus este foarte bun la gust si il pot pregati foarte rapid.Se gaseste si congelat, si proaspat.

Pentru a-l face in crusta de malai il dezghet, il spal cu apa rece, presar fileul cu sare, apoi il tavalesc bine prin malai si ii dau drumul in ulei incins. Il las sa se rumeneasca bine pe ambele parti, si il scot pe hartie absorbanta.

Se serveste cu mamaliguta si cu mujdei de usturoi.

Irina


sâmbătă, noiembrie 22, 2008

Macrou marinat cu stafide

Daca va place gustul dulce- acrisor va recomand aceasta reteta, care e una din preferatele mele.


Pentru o portie e nevoie de :

 • 1 kg macrou curatat si taiat bucatati
 • 1-2 cepe mari
 • 1 mana de stafide (de preferat aurii)
 • 1 parte de otet la 3 parti apa, cat sa acopere pestele
 • sare si zahar dupa gust
 • foi de dafin, boabe de piper


Intr-o cratita se pun bucatile de peste, deasupra - ceapa taiata pestisori, stafidele, apoi restul ingredientelor. Se lasa pe aragaz sa dea cateva clocote, apoi se da la cuptor, la foc potrivit, pana mai scade marinata (in jur de o ora jumatate- doua).

Se pastreaza in borcane, la frigider.Macroul este un peste foarte bogat in acizi grasi omega 3, esentiali pentru mentinerea sanatatii. Acestia se obtin doar din alimentatie sau din suplimente nutritive. Expertii in nutritie sustin ca acizii grasi Omega-3 sunt vitali pentru sistemul imunitar, crescand rezistenta la infectii, reprezinta un suport pentru o buna circulatie a sangelui, precum si pentru o vedere mai buna. Cercetarile ultimilor decenii au descoperit ca acizii grasi Omega-3 ajuta la reducerea concentratiei inalte de trigliceride din sange, scazand astfel pericolul infarctului miocardic.Deasemenea grasimile din peste mentin mintea agera pana la varste inaintate, prevenind bolile neurovegetative.

Nutritionistii recomanda cel putin 3 portii de hrana marina saptamanal (macrou, somon, hering, sardine, ton) pentru a ne asigura necesarul de acizi alfa- omega 3.

Irina

joi, noiembrie 20, 2008

Calendarul postului- ziua 6

Calendarul ortodox de post (advent) nu are neaparat legatura cu sarbatoarea zilei din calendarul oficial (desi uneori coincide), ci ne aduce in vedere cate un simbol sau un personaj legat de Nasterea Mantuitorului, si un pasaj scripturistic in concordanta cu acestea.


Ziua 1 -15 noiembrie
Ziua 2 - 16 noiembrie
Ziua 3- 17 noiembrie
Ziua 4- 18 noiembrie
Ziua 5- 19 noiembrie


Ziua 6- 20 noiembrie
CruceaCrucea ne reaminteste de Hristos, Fiul lui Dumnezeu, care a suferit si a murit pentru noi.E semnul victoriei asupra diavolului, pacatului si mortii.
Hristos ne reaminteste :
"Atunci Iisus a zis ucenicilor Săi: Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie."
(Matei 16:24 )

Irina

Lapte vegetal ( de post ) din nuca de cocos

Am facut azi lapte de cocos si sunt foarte incantata de rezultat. E foarte bun la gust si arata exact ca laptele obisnuit, in plus este mai gras fata de laptele de soia, de exemplu (in plus nu se compara gustul, cel de soia nu-mi place deloc).Prepararea este extrem de usoara: miezul de nuca se da pe razatoare (este nevoie de o nuca proaspata), si se amesteca apoi intr-un vas cu 1 litru de apa fierbinte. Punem amestecul la blender (nu tot odata, cate o cana). Il mixam bine, si il strecuram. Punem laptele intr-o sticla, iar miezul poate fi folosit la orezul cu scortisoara, sau la budinca.

Se foloseste ca atare, sau in diverse retete de post/vegetariene.

Nuca de cocos poate fi folosita si ca desert- vedeti aici.

Laptele de nuca de cocos (a nu se confunda cu apa de nuca de cocos, care se gaseste in interiorul acesteia) are un continut ridicat de uleiuri si zaharuri, precum si de potasiu, magneziu si alte minerale. Este o sursa bogata de fibre si de vitamine.
Puternic antibacterian, antiviral si antifungic, datorita monolaurinei continuta de uleiul nucii, se foloseste si in scopuri medicinale.
Este eficient in extrem de multe boli.

Irina


miercuri, noiembrie 19, 2008

Calendarul postului- ziua 5

Calendarul ortodox de post (advent) nu are neaparat legatura cu sarbatoarea zilei din calendarul oficial (desi uneori coincide), ci ne aduce in vedere cate un simbol sau un personaj legat de Nasterea Mantuitorului, si un pasaj scripturistic in concordanta cu acestea.


Ziua 1 -15 noiembrie
Ziua 2 - 16 noiembrie
Ziua 3- 17 noiembrie
Ziua 4- 18 noiembrie

Ziua 5- 19 noiembrie
Biserica


Biserica este locul unde ne adunam impreuna intru Hristos.
Aici venim sa ne inchinam lui Dumnezeu, sa auzim Evanghelia si sa participam la Sfintele Taine.

In Evanghelia dupa Matei cap. 16: 15-18 citim :
"Şi le-a zis: Dar voi cine ziceţi că sunt?
Răspunzând Simon Petru a zis: Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu.
Iar Iisus, răspunzând, i-a zis: Fericit eşti Simone, fiul lui Iona, că nu trup şi sânge ţi-au descoperit ţie aceasta, ci Tatăl Meu, Cel din ceruri. Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui."Irina

marți, noiembrie 18, 2008

Mazare cu friganele

Stiu, azi aveam altceva in meniu, dar fiindca toata ziua ne-am plimbat a trebuit sa gatesc ceva la repezeala. Asa ca am tocat doua cepe , am taiat felii cativa morcovi curatati de coaja, si le-am pus la fiert intr-o cratita impreuna cu mazarea, si sare dupa gust. Cand boabele s-au inmuiat am adaugat o lingura de bulion si o legatura de marar tocat, am mai dat cateva clocote si gata. Cand mancarea e un pic racorita se adauga si ulei (de preferat presat la rece).


Intotdeauna mi-a placut sa mananc mazarea cu friganele. In mod obisnuit friganele se fac cu lapte si ou, asa ca a trebuit sa gasesc o solutie de post. Dintr-o franzela alba mai uscata am taiat cateva felii, le-am inmuiat in apa calduta amestecata cu un pic de zahar(cat sa fie dulce)- trebuie sa absoarba apa, dar sa nu se rupa- apoi le-am trecut prin ulei pe-o parte si pe alta, si le-am pus in tava de aragaz, pe hartie de copt, la 200 g. Cand s-au rumenit dedesubt le-am intors cu o paleta de lemn si le-am lasat pana au capatat o culoare aurie. Le-am scos si le-am servit alaturi de garnitura de mazare.

Se pot manca si la desert, pudrate cu zahar si cu scortisoara.


Irina

Calendarul postului- ziua 4

Calendarul ortodox de post (advent) nu are neaparat legatura cu sarbatoarea zilei din calendarul oficial (desi uneori coincide), ci ne aduce in vedere cate un simbol sau un personaj legat de Nasterea Mantuitorului, si un pasaj scripturistic in concordanta cu acestea.


Ziua 1 -15 noiembrie
Ziua 2 - 16 noiembrie
Ziua 3- 17 noiembrie
Ziua 4- 18 noiembrie
PorumbelulPorumbelul este simbolul pacii si al Sfantului Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi. Dupa potop porumbelul i-a adus lui Noe o ramura de maslin, ceea ce insemna ca apele scazusera si ca va fi din nou pace.
In timpul botezului sau Hristos a auzit vocea Tatalui ceresc, si Sfantul Duh, sub forma unui porumbel, a coborat peste El (Luca 3 :21-22)

"Şi după ce s-a botezat tot poporul, botezându-Se şi Iisus şi rugându-Se, s-a deschis cerul, Şi S-a coborât Duhul Sfânt peste El, în chip trupesc, ca un porumbel, şi s-a făcut glas din cer: Tu eşti Fiul Meu cel iubit, întru Tine am binevoit. "


Rugaciunea "Imparate ceresc" este adresata Sfantului Duh:

"Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le plinesti, Vistierul bunatatilor si Datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste de toata intinarea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre. "

Este bine sa stim aceasta rugaciune pe de rost, si sa ii invatam si pe copii, ca s-o putem zice in toata vremea.
Irina

luni, noiembrie 17, 2008

Chiftelute de cartofi cu varza de Bruxelles

Astazi am avut in meniu chiftelute de cartofi, si fiindca am pus ochii pe reteta asta m-am gandit s-o incerc. Rezultatul este delicios, o sa le mai fac in mod sigur.

Eu am adaptat-o putin, in sensul ca in loc de margarina am folosit ulei de masline, si am adaugat marar tocat. In plus am facut cantitatea la jumatate.


Am folosit :

-600 g cartofi curatati
-300 g varza de Bruxelles
-30 g faina
- 2 linguri ulei de masline
- 1 legatura de marar
-sare, piper


Am taiat cartofii cubulete si i-am pus la steamer 20 de minute. Am adaugat varza de Bruxelles (am cumparat de la hipermarket, congelata) si am mai fiert inca 10 minute. Daca fierbeti legumele in mod normal trebuie scurse foarte bine.Cand au fost gata am trecut vasul pe sub un jet de apa rece , am scurs foarte bine si am pus totul la robot. Am adaugat restul ingredientelor si am mixat bine.

Din compozitie am format chiftele marisoare, cam cat palma, si groase cam de doua degete, pe care le-am tavalit prin faina (data viitoare o sa folosesc pesmet, acum n-am avut). Formati chiftelele cu mana uda, altfel se lipesc.
Le-am prajit in ulei de palmier bine incins, la foc mare( altfel se desfac la prajit). Cand s-au rumenit pe o parte se intorc cu grija pe partea cealalta, folosind doua palete de lemn( eu le-am manevrat foarte usor cu lingura de metal de spumuit supa, si cu o paleta de lemn).Se scot pe hartie absorbanta, apoi se aseaza pe farfurie.

Cred ca merg si rumenite in cuptor, dar recunosc ca, desi e mai sanatos, nu sunt fan al acestei metode cand e vorba de chiftelute :) .


Irina

Meniul saptamanii

despre obiceiul lunii noiembrie- planificarea meniului- cititi aici


Gasiti meniuri de post aici si aici .

Luni

mic dejun- ceai, paine, fasole batuta
pranz - chiftelute de cartofi
-orez cu ciuperci
- morcov fiert (la steamer )
- salata de patrunjel verde
cina -ceai, zacusca de ciuperci

Marti

mic dejun -ceai, paine, hummus
pranz - chiftelute de soia
- cartofi piure
- muraturi
cina - ceai, paine, hummus

Miercuri

mic dejun- ceai, zacusca
pranz- mancarica de fasole
- mamaliguta
cina - orez cu mere si scortisoara


Joi

mic dejun- pancackes de post cu dulceata
pranz - orez cu spanac
- snitele de soia
- salata de varza
cina - ceai, zacusca


Vineri (dezlegare la peste)

mic dejun- macrou marinat, cu stafide
pranz - peste prajit (file de pangasius)
- piure de cartofi
- mujdei de usturoi
cina - ceai, paine, pasta de peste

Sambata (dezlegare la peste )

micul dejun - ceai, paine, pasta de peste
pranz -crochete de peste
- orez cu legume
- salata de varza
cina- ceai, macrou marinat

Duminica (dezlegare la peste)

mic dejun -
pranz - peste fiert
- garnitura de legume si orez (fierte)
- salata de morcov cu varza
cina - ceai, paine, pasta de peste


Desert:
- bomboane de arpacas
- tarta cu mere

Fructe- mere


Irina


Calendarul postului- ziua 3

Calendarul ortodox de post (advent) nu are neaparat legatura cu sarbatoarea zilei din calendarul oficial (desi uneori coincide), ci ne aduce in vedere cate un simbol sau un personaj legat de Nasterea Mantuitorului, si un pasaj scripturistic in concordanta cu acestea.


Ziua 1 -15 noiembrie
Ziua 2 - 16 noiembrie


Ziua 3- 17 noiembrie
Steaua de la RasaritSteaua de la Rasarit i-a ghidat pe pastori si pe magi spre locul unde se nascuse Hristos, astfel incat ei au putut sa I se inchine si sa-I aduca daruri.

"Iar dacă S-a născut Iisus în Betleemul Iudeii, în zilele lui Irod regele, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând:
Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Răsărit steaua Lui şi am venit să ne închinăm Lui. "

Evanghelia dupa Matei 2:1,2Si din Troparul Nasterii Domnului aflam:


"Nasterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, rasarit-a lumii lumina cunostiintei.

Ca intru dansa cei ce slujeau stelelor de la stea s-au invatat sa se inchine Tie, Soarelui dreptatii, si sa Te cunoasca pe Tine, Rasaritul cel de sus, Doamne, slava Tie. "
Irina

Calendarul postului- ziua 2

Calendarul ortodox de post (advent) nu are neaparat legatura cu sarbatoarea zilei din calendarul oficial (desi uneori coincide), ci ne aduce in vedere cate un simbol sau un personaj legat de Nasterea Mantuitorului, si un pasaj scripturistic in concordanta cu acestea.


Ziua 1 -15 noiembrieZiua 2 - 16 noiembrie
Sfantul Evanghelist MateiSf. Evanghelist Matei a fost vames (colector de taxe) pentru romani, in Capernaum. El a renuntat la bogatie si la putere pentru a-L urma pe Iisus, si a devenit unul dintre cei 12 Apostoli. Este autorul uneia dintre evanghelii. Traditia spune ca a avut sfarsit mucenicesc, fiind ars pe rug de catre necredinciosi, in Etiopia. Se praznuieste pe 16 noiembrie.

" Şi după aceasta a ieşit şi a văzut un vameş, cu numele Levi, care şedea la vamă, şi i-a zis: Vino după Mine. Şi, lăsând toate, el s-a sculat şi a mers după El. "

Evanghelia dupa Luca, 5:27-28

IrinaCalendarul postului- ziua 1

Calendarul ortodox de post (advent) nu are neaparat legatura cu sarbatoarea zilei din calendarul oficial, ci ne aduce in vedere cate un simbol sau un personaj legat de Nasterea Mantuitorului, si un pasaj scripturistic in concordanta cu acestea.

Ziua 1
15 noiembrie - Arhanghelul Gavriil

Arhanghelul Gavriil este unul din sfintii ingeri. El a a fost mesagerul lui Dumnezeu, vestind Fecioarei Maria ca va avea un copilas care va fi Mantuitorul lumii.


"Iar în a şasea lună a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, către o fecioară logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria.
Şi intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei.
Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui şi cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta? Şi îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu , Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema şi Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său. Şi va împărăţi peste casa lui Iacov în veci şi împărăţia Lui nu va avea sfârşit.

Şi a zis Maria către înger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu ştiu de bărbat? Şi răspunzând, îngerul i-a zis: Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema."

Evanghelia dupa Luca , 1 : 26- 35Din acatistul Sf. Arhanghel Gavriil :

Condacul 4

Unul si acelasi a binevestit Mariei, zi­cand: "Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvan­tata esti tu intre femei. Duhul Sfant Se va pogora peste tine si puterea Celui-Preainalt te va umbri. Vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare si Fiul Celui-Preainalt se va chema". Iar noi acestea stiindu-le si cu credinta marturisindu-le, pe Dumnezeu il preamarim pentru toate, strigand: Aliluia !
Icosul 4
Si auzind Fecioara cuvantul ingeru­lui Gavriil, si crezand nesmintit ca la Dumnezeu toate sunt cu putinta, s-a smerit voii celei de sus, incuviintandu-se zamislirii fara de samanta si nasterii fara de stricaciune, prin care ne-a ve­nit mantuirea cea dintru inceput faga­duita. Iar noi, cautand a urma in credin­ta celei ce a zis: "Fie mie dupa cuvan­tul tau!", laolalta lui Dumnezeu ne ple­cam si binevestitorului Sau ii graim, iarasi si iarasi:
Bucura-te, bucuria minunatelor pliniri;
Bucura-te, caier tainic al cucernicei iubiri;
Bucura-te, care noaptea o prefaci in zori de lume;
Bucura-te, care-ntaiul l-ai spus Dom­nului pe nume;
Bucura-te, ca primita fuse a cerului solie;
Bucura-te ca Maria zise preasmerita:"Fie!";
Bucura-te, Gavriile, mare binevestitor!Irina

sâmbătă, noiembrie 15, 2008

Cu ce inlocuim oul?Daca postim si vrem sa inlocuim oul intr-o reteta, putem folosi urmatoarele solutii :

1 ou = 1 sfert cana cu ulei
= 1 lingurita amidon de porumb/faina de soia amestecata cu 2 lingurite apa fierbinte
= 1 jumatate de banana zdrobita (in prajituri)
= 1 lingurita de seminte de in macinate dizolvate in 3 linguri de apa


Irina

vineri, noiembrie 14, 2008

Calendar ortodox de adventObiceiul calendarului de advent provine de la luteranii germani care, la inceputul secolului 19, au vrut sa numere in mod fizic zilele pana la Craciun.

Primul calendar cunoscut, facut manual, dateaza din anul 1851.

Primul calendar de advent tiparit a fost produs in Hamburg, in 1902 sau 1903. Gherdhard Lang este tatal calendarului de advent de astazi. In 1908 el a facut 24 de imagini colorate, care puteau fi fixate pe o bucata de carton. Cativa ani mai tarziu el a introdus calendarul cu 24 de mici usite. In aceeasi perioada Sankt Johannis Printing Companya inceput sa produca calendare religioase, care aveau in loc de imagini versete biblice.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial acest obicei a disparut, fiind reinviat dupa razboi de Richard Sellmer din Stuttgard, lui datorandu-i-se imensa popularitate a acestuia. Compania sa produce si distribuie si astazi peste un milion de calendare in toata lumea.

Calendarul traditional este compus din doua bucati de carton lipite una peste alta. Pe bucata de deasupra sunt decupate 24 de ferestruici , numerotate de la 1 la 24. Incepand cu 1 decembrie se deschide zilnic cate o ferestruica, aceasta avand in spate cate un element din istoria nasterii lui Hristos.

In prezent exista o mare varietate de tipuri de calendare, din diferite materiale, unele neavand tema religioasa.

(sursa in formatiilor wikipedia)


Calendarul de advent se poate aseza langa coronita de advent si in fiecare seara se poate aprinde o lumanare , se deschide ferestruica zilei si se discuta pe marginea imaginii din spatele acesteia.


Calendarul ortodox de advent este raspandit mai mult in Statele Unite si are specificul sau propriu, avand in vedere ca la noi numaratoarea inversa incepe din prima a zi a postului, adica din 14/15 noiembrie, si nu din 1 decembrie ca la catolici sau protestanti.Calendarele se pot cumpara, sau se pot confectiona acasa.


Irina

joi, noiembrie 13, 2008

Carti de Craciun pentru copii


Nici nu-mi vine sa cred cat de repede trece timpul, maine deja incepe Postul Craciunului, si fara sa ne dam seama gata si anul.
In postul acesta mi-am planificat sa fac mai multe lucruri care sa ne ajute sa petrecem in mod placut si ziditor aceasta perioada.
In primul rand as vrea sa fac un calendar ortodox de advent (adventul reprezinta perioada de post), deja am adunat ceva materiale, dar voi vorbi despre asta mai pe larg intr-o postare viitoare. Apoi vom face coronita de advent, despre care am spus cate ceva si aici.


Referitor la lecturile pentru Ilinca, m-am gandit sa adun toate cartile in legatura cu sarbatoarea de Craciun intr-un cosulet, si sa le citim de-a lungul postului. Iata si cateva recomandari :

"Povestea Sfantului Nicolae", Pro Editura


" Primul Craciun", de Paul L. Maier , Pro Editura


"Hristos se naste " de Vesna Belcevici, ed. Predania (detalii si aici)
"Cum si-au petrecut jucariile Craciunul " , de Dugald Steer, ed. Curtea Veche


" Craciunul cu Norocel" de Caroline Repchuck, ed. Curtea Veche


"Bradutul de Craciun" de K. Smith, ed. Crisan
"Povestiri de Craciun" de T. Wolf, ed. Crisan

"Craciunul soricelului Chit" de A. Baker , ed. Rao


"Paddington si surpriza de Craciun" de M. Bond, ed. Rao


Va doresc un post binecuvantat!

Irinamiercuri, noiembrie 12, 2008

Generatii viitoare


Home Is Where Your Story Begins


V-ati gandit vreodata ca tot ceea ce facem zilnic, modul in care ne traim credinta si viata in familie si in afara ei are un impact nu doar asupra celor apropiati, si a copiilor nostri, a generatiei noastre, dar si asupra generatiilor viitoare?Orice fapta va avea ecou in timp, influentand vietile celor ce vor veni in moduri de care nu suntem constienti, asa cum si noi, la randul nostru, am fost si suntem influentati de vietile si faptele parintilor si strabunilor nostri. Cata responsabilitate purtam! Acest lucru este ilustrat extraordinar in Psalmul 77 :

" Luaţi aminte, poporul meu, la legea mea, plecaţi urechile voastre spre graiurile gurii mele.
Deschide-voi în pilde gura mea, spune-voi cele ce au fost dintru început,
Câte am auzit şi am cunoscut şi câte părinţii noştri ne-au învăţat.
Nu s-au ascuns de la fiii lor, din neam în neam,
Vestind laudele Domnului şi puterile Lui şi minunile pe care le-a făcut.
Şi a ridicat mărturie în Iacob şi lege a pus în Israel.
Câte a poruncit părinţilor noştri ca să le arate pe ele fiilor lor, ca să le cunoască neamul ce va să vină,
Fiii ce se vor naşte şi se vor ridica, şi le vor vesti fiilor lor,
Ca să-şi pună în Dumnezeu nădejdea lor şi să nu uite binefacerile lui Dumnezeu şi poruncile Lui să le ţină,
Ca să nu fie ca părinţii lor neam îndărătnic şi răzvrătit,
Neam care nu şi-a îndreptat inima sa şi nu şi-a încredinţat lui Dumnezeu duhul său"Noi ce fel de generatie vom fi?


Irina

luni, noiembrie 10, 2008

Meniul saptamanii

despre obiceiul lunii noiembrie- planificarea meniului- cititi aici
Trebuie sa spun ca a meritat sa stau un sfert de ora ca sa ma gandesc dinainte la un meniu saptamanal, am castigat mult timp si am cheltuit mai putini bani decat de obicei. Ma gandesc ca, dupa ce ma obisnuiesc cu noua deprindere, sa incerc sa ma incadrez intr-un buget saptamanal pentru mancare.

Deocamdata alcatuiesc meniul ghidandu-ma dupa ce am manca, nu am incercat sa ma incadrez intr-o suma anume.

Vineri incepe si Postul Craciunului, asa ca voi gati mancare de post, iar fetele vor primi suplimentar, carne, oua, lactate - cu exceptia zilelor de miercuri si vineri cand nu vor manca nici ele carne.

Gasiti meniuri de post aici si aici .

Luni

mic dejun- ceai, paine, unt, cascaval
pranz - ciorba de pasare
- macaroane cu sos si carne de pui
cina - lapte, biscuiti

Marti

mic dejun -lapte cu taitei
pranz - ciorba de pasare
- "drob" din piept de pui, cartofi piure
cina - ceai, paine, unt, dulceata


Miercuri


mic dejun- ceai, zacusca
pranz- supa-crema de ciuperci, crutoane
- musaca de cartofi cu soia
cina - fasole batuta, ceai


Joi (lasata secului pentru Postul Craciunului)

mic dejun- omleta cu branza, ceai
pranz -bors de perisoare
- pilaf de pui, iaurt
cina - orez cu lapte

Vineri (inceputul postului)

mic dejun- ceai, fasole batuta
pranz - supa-crema de legume, crutoane
- tocanita de cartofi
cina - compot de piersici, biscuiti


Sambata

micul dejun - ceai, pateuri cu ciuperci
pranz -bors de cartofi
- chiftelute de ciuperci, piure de cartofi, gogosari cu sos
-compot

cina-ceai, paine , fasole batuta


Duminica

mic dejun -
pranz - bors de cartofi
- orez cu legume, falafel

cina - ceai, paine, zacusca


Fructe- mere, banane

Irina


sâmbătă, noiembrie 08, 2008

Moastele Sf. Teofan Zavoratul

Cineva m-a intrebat pe mail daca stiu cumva unde se gasesc moastele Sf. Teofan Zavoratul. Marturisesc ca nu aveam idee, asa ca am inceput sa caut pe internet ceva indicii, si iata ce am aflat.

Sfantul Teofan Zavoratul a fost ingropat in biserica din Kazan a Manastirii Vyshi(Vyshensky Uspensky Monastery - Вышенский Успенский монастырь ). In timpul comunismului biserica a fost devastata si transformata in depozit. In 1974 cativa preoti au dezgropat in secret osemintele Sf. Teofan , pe care le-au gasit intacte, si le-au pastrat pana in 1988, cand acesta a fost canonizat, si s-a construit o biserica in cinstea Sfantului in satul Emmanuilovka, unde au fost duse moastele.

Abia in 29 iunie 2002, la 28 de ani dupa dezgroparea acestuia, Sfantul s-a intors in biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului de la Manastirea Vyshi, redeschisa in 1990 (din 1938 functionase acolo un spital de psihiatrie ). La procesiune au participat peste 10 mii de credinciosi si in jur de 500 de preoti, in frunte cu patriarhul Alexei al II lea.


Daca stiti limba rusa gasiti mai multe aici .


In imagine este chilia in care a trait Sfantul Teofan in anii sai de zavorare (sursa)

Vedere de pe fereastra chiliei :


si imagine cu sfintele moaste (ambele foto de aici ):Manastirea (in imaginea de mai jos - sursa) se gaseste la in estul regiunii Riazan (Rusia centrala), langa orasul Shatsk

Imagini de pe drumul spre manastire ( sursa )- din orasul Shatsk se merge pe autostrada M5 inspre Konobeevo:

indicatorul spre m-re

(din M5 se iese la dreapta, se trece peste rau, se traverseaza padurea Konobeevo si cam dupa 15 km se vede manastirea)

vedere de la distanta
Alte imagini ale manastirii gasiti aici .

Si harta google aici


Irina

vineri, noiembrie 07, 2008

Patru pereti nu fac un camin"Patru pereti nu fac un camin- chiar daca e un palat plin de tot ceea ce banii pot cumpara!
Viata in camin este mai importanta decat casa in sine si decoratiunile sale. Viata in camin inseamna fericita arta de a trai impreuna in dragoste. Intram in unele case si ele sunt pline de dulceata, asa cum un camp cu flori de vara e plin de parfum. Totul este ordine, frumusete, delicatete si pace. Intram in altele si gasim dezordine, egoism, duritate si galagie. Diferenta nu este intamplatoare. Atmosfera caminului nu poate fi mai buna decat cei care o creeaza. "

J.R. Miller , 1882

miercuri, noiembrie 05, 2008

Obiceiul lunii noiembrie - planificarea meniuluiDe mult mi-am propus sa imi fac obiceiul de a planifica un meniu saptamanal, si am tot amanat, dar iata ca Fly Lady propune pentru luna noiembrie formarea acestei obisnuinte. Asa ca o sa profit de aceasta ocazie pentru a ma deprinde cu planificarea meniurilor inainte de inceperea saptamanii.

Planificarea meniului este foarte importanta, deoarece nu putem manca ceva ce nu avem in casa. Simplul obicei de a gandi meniul pentru saptamana ce vine, apoi de a face lista de cumpraturi si a cumpara tot ce trebuie ne salveaza timp si bani, si ajuta familia sa manance bine si sanatos.

Prima masa ce trebuie planificata este micul dejun. Multa lume nu ia micul dejun (de obicei si eu beau doar o cafea cu un biscuit alaturi ), ceea ce intre noi fie spus e un obicei cat se poate de nesanatos, dar pentru copii trebuie sa pregatesc ceva. Este bine sa ne facem o lista cu alimente pentru micul dejun pe care sa le avem mereu in frigider - lactate, branzeturi, pateu/pasta de carne sau de legume, zacusca, oua, etc..

Apoi trebuie planificat pranzul. De obicei noi consumam un fel la pranz(ora 13/14), si celalalt la cina (17/18) , apoi mai avem o gustare usoara la ora 19/20. Intre mese(la 10 si la 16) mancam cate un fruct sau bem sucuri de fructe si legume.

Din sfaturile lui Fly Lady:

"De cate ori ati stat la vremea cinei in fata frigiderului deschis, gandindu-va cu ce sa va hraniti familia? Toata osteneala de a prepara mancarea devine o corvoada fiindca nu planificati inainte.

 • stabiliti dinainte un moment al saptamanii in care sa realizati meniul. Incepeti planificand un meniu folosind felurile preferate ale familiei, sau ganditi-l in functie de ce aveti in camara sau frigider
 • scrieti pe calendar ce veti avea la cina in fiecare zi saptamana aceasta, chiar daca veti manca in oras
 • faceti o lista de cumparaturi inainte de a pleca la magazin, si cumparati doar ce aveti nevoie
 • acum stiti ce veti manca toata saptamana si aveti si ingredientele. Spor la gatit!
Ordinea in camara

Setati cronometrul la 15 minute si incepeti sa sortati tot ce aveti. Puneti pe un raft conservele, grupandu-le pe categorii. Inr-un cos mare puneti pungile cu fasole uscata, linte, naut, etc.. Intr-un cos mai mic puneti pungutele de condimente, ierburi uscate, etc.. Depozitati separat faina, zaharul, cerealele, etc. (cel mai bine in borcane mari de sticla). Aruncati tot ce a expirat. Faceti o lista cu ce ar mai trebui cumparat. "


Meniul pentru saptamana asta

Luni

mic dejun- gris cu lapte
pranz - mancarica de ficat, piure de cartofi, salata de sfecla cu hrean
cina -salata orientala

Marti

mic dejun - orez cu lapte si scortisoara
pranz - branza cu smantana si mamaliguta
-pui si legume la steamer
-ananas in aluat (delicios- reteta aici )


cina - sandvis cu unt si cascaval, ceai

Miercuri

mic dejun- ceai, zacusca
pranz - mancarica de mazare
- ou fiert cu unt si mamaliguta (fetele)
cina - fasole batuta, ceai ; taitei cu lapte (fetele)


Joi

mic dejun- lapte, paine cu unt , pasta de branza
pranz-supa crema de legume
- pui cu smantana
cina - budinca cu dulceata

Vineri

mic dejun- ceai, paine cu zacusca
pranz - supa-crema de legume
- tocanita de cartofi
cina - sote de morcov

Sambata

micul dejun - omleta cu branza
pranz - bors de pui
- chiftelute moldovenesti, piure de cartofi, gogosari cu sos
- cataif cu frisca
cina- lapte, paine cu unt si dulceata


Duminica

mic dejun - ou cu maioneza, ceai
pranz - bors de pui
- friptura de pui cu cartofi prajiti
- tort cu nuca
cina - orez cu lapte si scortisoara


Fructe- mere, portocale

Irina

marți, noiembrie 04, 2008

Anca m-a convins- mai bine NU

Am citit articolul Ancai "Mai bine NU " si trebuie sa spun ca m-a convins. In principiu cunoasteam aceste informatii, dar nu mi-a placut niciodata sa dau in paranoia si sa traiesc cu frica. Dar pana la urma e vorba de copiii mei, asa ca nitica prevedere nu strica, deci am sters fotografiile fetelor de pe blog si n-o sa mai postez altele de-acum incolo.

Irina

Viitorul alimentatiei

Daca aveti o ora jumatate la dispozitie poate veti viziona acest film despre alimentele modificate genetic- cum se procedeaza, ce interese stau in spatele biotehnologiilor si ce putem face pentru a ne apara sanatatea.

Desigur ca am mai citit una alta despre alimentele modificate genetic, dar nu cunosteam exact procedura- faptul ca bariera genetica se distruge folosind virusi gen E.colli, de exemplu.

Nici nu stiu ce sa mai cumpar , pentru ca alternativa 'bio" e destul de scumpa, si nici alimentele de la tarani nu sunt sigure, fiindca nu poti sti ce samanta folosesc, cu ce stropesc ei legumele si fructele, sau ce ingrasaminte pun :( .


Irina

luni, noiembrie 03, 2008

Organizarea familiei cu mai multi copii (2)

partea intai aici


Una din activitatile cele mai importante ale copilului este jocul. Jocul are o valoare formativa asupra copilului, de aceea organizarea lui in familiile cu mai multi copii este o necesitate. Prin joc copilul invata, isi dezvolta toate functiile psihice, isi dezvolta capacitatea de a comunica cu ceilalti si vointa.

In functie de numarul copiilor din familie jocul capata anumite particularitati, existand avantaje si dezavantaje.

Cel mai mare avantaj este existenta tovarasilor de joc in cadrul familiei. Copiii nu se simt singuri, izolati, chiar daca se joaca separat. Cu toate acestea jocul are specificul sau la fiecare varsta , in functie de stadiul de dezvoltare a copilului. Parintii tebuie sa tina cont ca, desi copiii de varste diferite pot sa se joace in comun, sunt cazuri in care intre ei nu poate avea loc un joc colectiv veritabil, nu se pot bucura impreuna de placerea jocului (astfel incat nici copiii mici sa fie tolerati in joc, si nici cei mari sacrificati de dragul celor mici).

De aceea parintii trebuie sa fie atenti si sa organizeze individualizarea jocului, fiindca uniformizarea lui, facand abstractie de varsta si sex, poate da nastere la situatii anormale, care ar anula principalele virtuti ale jocului in colectiv, posibil in familia numeroasa. Individualizarea jocului, ca si a regimului de viata in general, sporeste coeziunea afectiva intre frati, deoarece se evita neintelegerile si certurile pe care le-ar provoca un regim obligatoriu identic.

Neindividualizarea jocului expune copiii la un dublu risc. Mai intai, copiii mai mici, obligati sa participe la jocurile celor mai mari, se maturizeaza de timpuriu, sarind artificial si inutil peste etape de joc necesare.Pe de alta parte, daca cei mari trebuie sa-si abandoneze jocurile lor, pentru a participa la jocurile celor mici, pot avea intarzaieri in dezvoltare.

Ce mari pot sa ii ajute pe cei mici, punandu-le la dispozitie jucarii, invatandu-i de-a ce si cum sa se joace, dar acest lucru trebuie facut cu masura.
Copiii , chiar daca provin din familii numeroase, au nevoie de relatii stabile cu copii de varsta lor din afara familiei.


Care este rolul parintilor in jocul copiilor?Ei trebuie sa ii ajute pe acestia, propunandu-le teme de joc si explicandu-le cum sa se joace. Uneori parintii se pot alatura jocului.
In al doilea rand parintii trebuie sa le creeze copiilor conditiile necesare pentru joc- un minim de jucarii, un loc in care sa se poata juca in voie(in casa sau afara), un cerc de prieteni cu care sa se simta bine si un program potrivit ca durata si orar.Timpul de joc trebuie dozat in functie de varsta si de celelalte activitati la care participa copilul.
In al treilea rand parintii trebuie sa se implice in rezolvarea conflictelor, restabilind echilibrul si corectand greselile.

Jocul trebuie sa ii pregateasca treptat pe copii si pentru munca- care pentru ei inseamna efectuarea unor treburi gospodaresti si invatatura. Se pot organiza intreceri sub forma de joc- cine are camera mai curata, cine strange mai repede jucariile, etc. . Deasemenea, se pot juca multe jocuri care fac trecerea spre invatatura- jocuri care implica calcule, invatarea de poezii, etc..


(dupa "Ritmuri zilnice" de M. Ghivriga)

Irina