luni, noiembrie 17, 2008

Chiftelute de cartofi cu varza de Bruxelles

Astazi am avut in meniu chiftelute de cartofi, si fiindca am pus ochii pe reteta asta m-am gandit s-o incerc. Rezultatul este delicios, o sa le mai fac in mod sigur.

Eu am adaptat-o putin, in sensul ca in loc de margarina am folosit ulei de masline, si am adaugat marar tocat. In plus am facut cantitatea la jumatate.


Am folosit :

-600 g cartofi curatati
-300 g varza de Bruxelles
-30 g faina
- 2 linguri ulei de masline
- 1 legatura de marar
-sare, piper


Am taiat cartofii cubulete si i-am pus la steamer 20 de minute. Am adaugat varza de Bruxelles (am cumparat de la hipermarket, congelata) si am mai fiert inca 10 minute. Daca fierbeti legumele in mod normal trebuie scurse foarte bine.



Cand au fost gata am trecut vasul pe sub un jet de apa rece , am scurs foarte bine si am pus totul la robot. Am adaugat restul ingredientelor si am mixat bine.

Din compozitie am format chiftele marisoare, cam cat palma, si groase cam de doua degete, pe care le-am tavalit prin faina (data viitoare o sa folosesc pesmet, acum n-am avut). Formati chiftelele cu mana uda, altfel se lipesc.




Le-am prajit in ulei de palmier bine incins, la foc mare( altfel se desfac la prajit). Cand s-au rumenit pe o parte se intorc cu grija pe partea cealalta, folosind doua palete de lemn( eu le-am manevrat foarte usor cu lingura de metal de spumuit supa, si cu o paleta de lemn).



Se scot pe hartie absorbanta, apoi se aseaza pe farfurie.

Cred ca merg si rumenite in cuptor, dar recunosc ca, desi e mai sanatos, nu sunt fan al acestei metode cand e vorba de chiftelute :) .


Irina

Meniul saptamanii

despre obiceiul lunii noiembrie- planificarea meniului- cititi aici


Gasiti meniuri de post aici si aici .

Luni

mic dejun- ceai, paine, fasole batuta
pranz - chiftelute de cartofi
-orez cu ciuperci
- morcov fiert (la steamer )
- salata de patrunjel verde
cina -ceai, zacusca de ciuperci

Marti

mic dejun -ceai, paine, hummus
pranz - chiftelute de soia
- cartofi piure
- muraturi
cina - ceai, paine, hummus

Miercuri

mic dejun- ceai, zacusca
pranz- mancarica de fasole
- mamaliguta
cina - orez cu mere si scortisoara


Joi

mic dejun- pancackes de post cu dulceata
pranz - orez cu spanac
- snitele de soia
- salata de varza
cina - ceai, zacusca


Vineri (dezlegare la peste)

mic dejun- macrou marinat, cu stafide
pranz - peste prajit (file de pangasius)
- piure de cartofi
- mujdei de usturoi
cina - ceai, paine, pasta de peste

Sambata (dezlegare la peste )

micul dejun - ceai, paine, pasta de peste
pranz -crochete de peste
- orez cu legume
- salata de varza
cina- ceai, macrou marinat

Duminica (dezlegare la peste)

mic dejun -
pranz - peste fiert
- garnitura de legume si orez (fierte)
- salata de morcov cu varza
cina - ceai, paine, pasta de peste


Desert:
- bomboane de arpacas
- tarta cu mere

Fructe- mere


Irina


Calendarul postului- ziua 3

Calendarul ortodox de post (advent) nu are neaparat legatura cu sarbatoarea zilei din calendarul oficial (desi uneori coincide), ci ne aduce in vedere cate un simbol sau un personaj legat de Nasterea Mantuitorului, si un pasaj scripturistic in concordanta cu acestea.


Ziua 1 -15 noiembrie
Ziua 2 - 16 noiembrie


Ziua 3- 17 noiembrie
Steaua de la Rasarit



Steaua de la Rasarit i-a ghidat pe pastori si pe magi spre locul unde se nascuse Hristos, astfel incat ei au putut sa I se inchine si sa-I aduca daruri.

"Iar dacă S-a născut Iisus în Betleemul Iudeii, în zilele lui Irod regele, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând:
Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Răsărit steaua Lui şi am venit să ne închinăm Lui. "

Evanghelia dupa Matei 2:1,2



Si din Troparul Nasterii Domnului aflam:


"Nasterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, rasarit-a lumii lumina cunostiintei.

Ca intru dansa cei ce slujeau stelelor de la stea s-au invatat sa se inchine Tie, Soarelui dreptatii, si sa Te cunoasca pe Tine, Rasaritul cel de sus, Doamne, slava Tie. "




Irina

Calendarul postului- ziua 2

Calendarul ortodox de post (advent) nu are neaparat legatura cu sarbatoarea zilei din calendarul oficial (desi uneori coincide), ci ne aduce in vedere cate un simbol sau un personaj legat de Nasterea Mantuitorului, si un pasaj scripturistic in concordanta cu acestea.


Ziua 1 -15 noiembrie



Ziua 2 - 16 noiembrie
Sfantul Evanghelist Matei



Sf. Evanghelist Matei a fost vames (colector de taxe) pentru romani, in Capernaum. El a renuntat la bogatie si la putere pentru a-L urma pe Iisus, si a devenit unul dintre cei 12 Apostoli. Este autorul uneia dintre evanghelii. Traditia spune ca a avut sfarsit mucenicesc, fiind ars pe rug de catre necredinciosi, in Etiopia. Se praznuieste pe 16 noiembrie.

" Şi după aceasta a ieşit şi a văzut un vameş, cu numele Levi, care şedea la vamă, şi i-a zis: Vino după Mine. Şi, lăsând toate, el s-a sculat şi a mers după El. "

Evanghelia dupa Luca, 5:27-28





Irina



Calendarul postului- ziua 1

Calendarul ortodox de post (advent) nu are neaparat legatura cu sarbatoarea zilei din calendarul oficial, ci ne aduce in vedere cate un simbol sau un personaj legat de Nasterea Mantuitorului, si un pasaj scripturistic in concordanta cu acestea.

Ziua 1
15 noiembrie - Arhanghelul Gavriil





Arhanghelul Gavriil este unul din sfintii ingeri. El a a fost mesagerul lui Dumnezeu, vestind Fecioarei Maria ca va avea un copilas care va fi Mantuitorul lumii.


"Iar în a şasea lună a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, către o fecioară logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria.
Şi intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei.
Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui şi cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta? Şi îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu , Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema şi Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său. Şi va împărăţi peste casa lui Iacov în veci şi împărăţia Lui nu va avea sfârşit.

Şi a zis Maria către înger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu ştiu de bărbat? Şi răspunzând, îngerul i-a zis: Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema."

Evanghelia dupa Luca , 1 : 26- 35



Din acatistul Sf. Arhanghel Gavriil :

Condacul 4

Unul si acelasi a binevestit Mariei, zi­cand: "Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvan­tata esti tu intre femei. Duhul Sfant Se va pogora peste tine si puterea Celui-Preainalt te va umbri. Vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare si Fiul Celui-Preainalt se va chema". Iar noi acestea stiindu-le si cu credinta marturisindu-le, pe Dumnezeu il preamarim pentru toate, strigand: Aliluia !
Icosul 4
Si auzind Fecioara cuvantul ingeru­lui Gavriil, si crezand nesmintit ca la Dumnezeu toate sunt cu putinta, s-a smerit voii celei de sus, incuviintandu-se zamislirii fara de samanta si nasterii fara de stricaciune, prin care ne-a ve­nit mantuirea cea dintru inceput faga­duita. Iar noi, cautand a urma in credin­ta celei ce a zis: "Fie mie dupa cuvan­tul tau!", laolalta lui Dumnezeu ne ple­cam si binevestitorului Sau ii graim, iarasi si iarasi:
Bucura-te, bucuria minunatelor pliniri;
Bucura-te, caier tainic al cucernicei iubiri;
Bucura-te, care noaptea o prefaci in zori de lume;
Bucura-te, care-ntaiul l-ai spus Dom­nului pe nume;
Bucura-te, ca primita fuse a cerului solie;
Bucura-te ca Maria zise preasmerita:"Fie!";
Bucura-te, Gavriile, mare binevestitor!



Irina