marți, noiembrie 18, 2008

Mazare cu friganele

Stiu, azi aveam altceva in meniu, dar fiindca toata ziua ne-am plimbat a trebuit sa gatesc ceva la repezeala. Asa ca am tocat doua cepe , am taiat felii cativa morcovi curatati de coaja, si le-am pus la fiert intr-o cratita impreuna cu mazarea, si sare dupa gust. Cand boabele s-au inmuiat am adaugat o lingura de bulion si o legatura de marar tocat, am mai dat cateva clocote si gata. Cand mancarea e un pic racorita se adauga si ulei (de preferat presat la rece).


Intotdeauna mi-a placut sa mananc mazarea cu friganele. In mod obisnuit friganele se fac cu lapte si ou, asa ca a trebuit sa gasesc o solutie de post. Dintr-o franzela alba mai uscata am taiat cateva felii, le-am inmuiat in apa calduta amestecata cu un pic de zahar(cat sa fie dulce)- trebuie sa absoarba apa, dar sa nu se rupa- apoi le-am trecut prin ulei pe-o parte si pe alta, si le-am pus in tava de aragaz, pe hartie de copt, la 200 g. Cand s-au rumenit dedesubt le-am intors cu o paleta de lemn si le-am lasat pana au capatat o culoare aurie. Le-am scos si le-am servit alaturi de garnitura de mazare.

Se pot manca si la desert, pudrate cu zahar si cu scortisoara.


Irina

Calendarul postului- ziua 4

Calendarul ortodox de post (advent) nu are neaparat legatura cu sarbatoarea zilei din calendarul oficial (desi uneori coincide), ci ne aduce in vedere cate un simbol sau un personaj legat de Nasterea Mantuitorului, si un pasaj scripturistic in concordanta cu acestea.


Ziua 1 -15 noiembrie
Ziua 2 - 16 noiembrie
Ziua 3- 17 noiembrie




Ziua 4- 18 noiembrie
Porumbelul



Porumbelul este simbolul pacii si al Sfantului Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi. Dupa potop porumbelul i-a adus lui Noe o ramura de maslin, ceea ce insemna ca apele scazusera si ca va fi din nou pace.
In timpul botezului sau Hristos a auzit vocea Tatalui ceresc, si Sfantul Duh, sub forma unui porumbel, a coborat peste El (Luca 3 :21-22)

"Şi după ce s-a botezat tot poporul, botezându-Se şi Iisus şi rugându-Se, s-a deschis cerul, Şi S-a coborât Duhul Sfânt peste El, în chip trupesc, ca un porumbel, şi s-a făcut glas din cer: Tu eşti Fiul Meu cel iubit, întru Tine am binevoit. "


Rugaciunea "Imparate ceresc" este adresata Sfantului Duh:

"Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le plinesti, Vistierul bunatatilor si Datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste de toata intinarea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre. "

Este bine sa stim aceasta rugaciune pe de rost, si sa ii invatam si pe copii, ca s-o putem zice in toata vremea.




Irina