sâmbătă, februarie 28, 2009

In vremea Postului Mare

"Bani!Bani!Putere!Slava!Acestea sunt ispitele carora, din nefericire, multi oameni nu le pot tine piept.
Aceasta este sursa tuturor certurilor, neintelegerilor si dezbinarilor dintre crestini.
Aceasta este radacina uitarii de catre oameni a acelui singur lucru care trebuie, care ne este oferit de adevarata credinta crestina, si care consta in rugaciune, fapte de cainta si milostenie sincera, neprefacuta, fata de semenii nostri. Sfanta Biserica pururi ne cheama la aceasta, dar mai ales acum, in vremea Postului Mare!Ceea ce ni se cere noua, crestinilor, nu e cine stie ce "militantism exaltat", nu sunt fraze sforaitoare si filozofii confuze, ci rugaciunea cea mai smerita a vamesului:" Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului", fapte de cainta si faceri de bine semenilor nostri, care pornesc dintr-o inima curata.
Si tocmai pentru a exersa toate acestea, Biserica a statornicit Postul Mare!Cat de puternic, cat de viu, de expresiv si de convingator, cu cata inflacarare si inspiratie sunt acestea spuse in dumnezeiestile slujbe ale Postului Mare!
Nimeni nicaieri nu are o astfel de putere de intelegere in aceasta privinta , cum o avem noi, ortodocsii, in neasemuitele noastre slujbe din Post, pe care, spre rusinea lor, majoritatea ortodocsilor din vremea noastra nu le cunosc deloc."

Arhiep. Averchie Tausev (+ 1976)

Despre timpurile venirii Domnului

" Una din surorile noastre spunea: "As vrea sa apuc timpurile cand Il voi putea intalni pe Domnul".
-Sa-ti iasa din minte gandul asta, i-a spus parintele, sa vrei sa traiesti pana la venirea Antihristului este pacat. Va fi atunci o asemenea grozavie, incat, asa cum sta scris, de-abia daca se va putea mantui dreptul. Iar a dori si a cauta suferinte este periculos si este pacat. Aceasta ti se intampla fie din trufie, fie din nechibzuinta, iar atunci cand esti pus la incercare risti sa nu rezisti."

din "Jurnalul ultimului duhovnic de la Optina", ed. Sofia, pag. 308

joi, februarie 26, 2009

Sa calatorim impreuna spre Inviere

Natalia a facut o frumoasa invitatie spre a calatori impreuna prin Postul Mare, spre Inviere. Ma alatur si eu acestei calatorii, si voi incerca, cu ajutorul Domnului, sa urmez cele de mai jos impreuna cu ceilalti :
"
 • să ţinem postul alimentar, care ne uşurează şi ne disciplinează trupul (pentru cei care au binecuvântare de la duhovnic să nu ţină partea alimentară, rămân multe alte feluri de post)
 • să înmulţim programul zilnic de rugăciune
 • să ne întâlnim cu toţii în rugăciune în fiecare seară, la ora 22 (detalii pe coloana din dreapta, sus,
-->iar pomelnicul cu împreună călătorii pe coloana din stânga)
 • să reducem navigatul pe internet şi să îl înlocuim cu lecturarea de cărţi, care are altă aşezare şi fixare în suflet
 • să zâmbim mult, să iertăm, să întindem mâini de ajutor
 • să nu mai răspundem atunci când cineva ne greşeşte sau ne răneşte
 • să îl încredinţăm Domnului printr-o rugăciune şi să îl binecuvântăm pe fiecare om pe care ni-l trimite Dumnezeu, în fiecare zi."
 • Irina

  luni, februarie 23, 2009

  Dar de blog- editia a doua :))

  Fiindca "darul de blog" de data trecuta a fost apreciat :), va invit sa participati din nou. De data aceasta (cred ca) darul va fi mai atractiv pentru iubitoarele lucrului de mana(sper totusi ca nu doar pentru ele) - este vorba de numarul de februarie al revistei italiene "Le idee di Susanna". Revista este dedicata lucrului in punct de cruciulita, dar are si modele de tricotaje.
  Daca doriti sa primiti revista"Le idee di Susanna" lasati un comentariu pana pe 28 februarie, ora 24. Nu este nevoie sa aveti un blog, lasati doar adresa de mail pentru a va putea contacta. Pe 1 martie voi trage la sorti unul dintre mesajele voastre, si voi anunta pe cel/cea care va primi darul.
  Va multumesc pentru participare!

  Irina

  duminică, februarie 22, 2009

  Duminica Infricosatei Judecati- lasata secului de carne


  Astazi praznuim Duminica Infricosatei Judecati, ultima dintre duminicile pregatitoare pentru Postul Mare. Aceasta duminica se mai numeste si a "lasatului sec de carne", fiindca incepand de maine nu se mai consuma carne, ci doar lactate, oua si peste (de aceea saptamana care urmeaza este supranumita "saptamana alba" sau "a branzei").

  Apostol: I Corinteni 8, 8-13; 9, 1-2;

  Evanghelie : Matei 25, 31-46

  "Când va veni Fiul Omului întru slava Sa, şi toţi sfinţii îngeri cu El, atunci va şedea pe tronul slavei Sale. Şi se vor aduna înaintea Lui toate neamurile şi-i va despărţi pe unii de alţii, precum desparte păstorul oile de capre. Şi va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stânga. Atunci va zice împăratul celor de-a dreapta Lui:

  Veniţi, binecuvântaţii tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine.

  Atunci drepţii Îi vor răspunde, zicând:

  Doamne, când Te-am văzut flămând şi Te-am hrănit? Sau însetat şi Ţi-am dat să bei? Sau când Te-am văzut străin şi Te-am primit, sau goi Te-am îmbrăcat? Sau când Te-am văzut bolnav sau în temniţă şi am venit la Tine?

  Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei:

  Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintre-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut.

  Atunci va zice şi celor de-a stânga:

  Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic, care este gătit diavolului şi îngerilor lui. Căci flămând am fost şi nu Mi-aţi dat să mînânc; însetat am fost şi nu Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi nu M-aţi primit; gol şi nu M-aţi îmbrăcat; bolnav şi în temniţă, şi nu M-aţi cercetat.

  Atunci vor răspunde şi ei, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând, sau însetat, sau străin, sau gol, sau bolnav, sau în temniţă şi nu Ţi-am slujit?

  El însă le va răspunde zicând: Adevărat zic vouă: Întrucât nu aţi făcut unuia dintre aceşti prea mici, nici Mie nu Mi-aţi făcut. Şi vor merge aceştia la osândă veşnică, iar drepţii la viaţă veşnică."

  Parintele A. Schmemann ne vorbeste despre intelesul acestei duminici in cartea sa "Postul cel Mare"(ed. Doris, 1998) :

  " Dragostea constituie tema evangheliei din duminica lasatului sec de carne. Pericopa evanghelica pentru aceasta zi ne prezinta parabola lui Hristos despre Infricosatoarea Judcata ( Matei 25 : 31-46). Cand Hristos va veni sa judece, care va fi criteriul judecatii Lui? Parabola ne raspunde: iubirea- nu numai o simpla preocupare umanitara pentru o justitie abstracta si pentru "saracii" anonimi, ci iubirea concreta si personala pentru cei de langa mine, oricine ar fi, pe care Dumnezeu a facut sa-l intalnesc in viata mea. Aceasta precizare este importanta, pentru ca astazi crestinii tind sa identifice iubirea crestina cu grijile politice, economice si sociale; cu alte cuvinte ei muta centrul de greutate de la persoana si evolutia ei unica la entitati sociale precum "clasa sociala", "rasa", etc..(...) iubirea crestina este ceva diferit si aceasta diferenta poate fi inteleasa si mentinuta daca Biserica isi va pastra misiunea sa unica si nu va deveni o simpla "agentie sociala", fiind limpede ca Biserica nu poate fi considerata astfel. "

  Aici
  puteti citi despre semnificatia elementelor din icoana sarbatorii( in engleza).


  Predici ale Sf. Teofan Zavoratul la aceasta duminica:

  Irina

  joi, februarie 19, 2009

  "Pravila" de rugaciune a copiilor

  Din viata ieromonahului Nicon, ultimul duhovnic de la Optina:

  "Oricat ar parea de curios pentru o familie cu predispozitii religioase, cum era cea a Beliaevilor, copiii, cand erau mici, mergeau rar la biserica, mai ales in timpurile friguroase, probabil de teama sa nu raceasca.Copiii erau iubiti, alintati, dar nu erau lasati de capul lor si nu cutezau sa iasa din casa fara a-si cere voie.

  Dar fusesera invatati inca de mici sa se roage lui Dumnezeu, dimineata si seara. Li se stabilise chiar o mica "pravila" compusa din rugaciunile 'Imparate ceresc", "Tatal nostru","Aparatoare Doamna", "Nascatoare de Dumnezeu, bucura-te".Apoi o scurta rugaciune catre Sfantul Ierarh al carui nume il purtau. Mica pravila de rugaciune se termina intotdeauna cu o rugaciune pentru sanatatea celor apropiati,fiind pomeniti fiecare cu numele, de la bunici la fratele mai mic. Dupa ce bunicii si bunicile au murit, au fost adaugate si rugaciuni pentru odihna sufletelor lor. Rugaciunile erau spuse pe de rost, si cu randul. La ele lua parte intotdeauna si mama."

  ("Jurnalul ultimului duhovnic de la Optina- ieromonahul Nicon" , ed. Sofia, 2005, pag. 410)

  marți, februarie 17, 2009

  Despre decaderea societatii actuale

  Un cuvant pentru cei care sufera vazand in ce societate traim:

  "Deznadajduit de morala si de decaderea duhovniceasca a societatii (grecesti - n.n.) asa cum o zugravea un oarecare predicator, un tanar a cerut parerea Staretului.
  - Asculta, fiule, i-a spus Staretul. Multi incep de pe o temelie gresita (zicand): "Cum sa se intample acestea, daca traim intr-un stat crestin?"
  Ci trebuie sa consideram ca noi, crestinii de azi, traim intr-un stat idolatru, ateu, masonic, etc., si sa fim multumiti ca inca nu ne-au lovit cu pietre si nu ne-au rastignit. Acesta este adevarul amar."

  (Crampeie de viata, Din invatatura Parintelui Epifanie I. Teodoropulos, Schitul Lacu, Sfantul Munte Athos, 2000, p. 221).

  joi, februarie 12, 2009

  Leapsa - 7 lucruri adevarate

  Am primit o leapsa de la Liliana si de la Gingasia, la care abia azi ma invrednicesc sa raspund:

  7 lucruri adevarate despre mine, amestecate printre 7 lucruri false

  1.imi place culoarea mov
  2.sunt fan Mircea Badea
  3.nu-mi place aglomeratia
  4.imi place sa dansez
  5.ma culc seara foarte devreme
  6.sunt alergica la praf
  7.bautura mea preferta nu e apa :), ci pepsi
  8.imi place sa incalt pantofi cu toc
  9.nu am multe prietene foarte apropiate
  10.imi place sa cunosc oameni noi si interesanti
  11.sunt mereu foarte calma
  12.ma uit foarte mult la televizor
  13.nu-mi place sa am animale in apartament
  14.imi place sa locuiesc la bloc


  Acum sa vad cine ghiceste ce e fals si ce e adevarat :))

  Trimit leapsa lui Dinny.

  Irina

  miercuri, februarie 11, 2009

  Icoane anti-avort

  Hristos- Cel care da viata, tinand un copilas nenascut


  Maica Domnului "Insarcinata"- Maia Domnului infatisata cu Hristos in pantece, nenascut (supranumita si "Maica Domnului ajutatoare la nastere"- icoana de traditie ruseasca)

  Maica Domnului vizitand pe Elisaveta- fresca din secolul XIV, in biserica Timios Stavros (Sfanta Cruce) Palendri- Cipru. Sf. Ioan Botezatorul, nenascut, se inchina inaintea lui Hristos, nenascut. O astfel de reprezentare mai apare doar in trei biserici din Cipru.  (click pe imagine pentru a mari)
  Aceasta icoana arata, in partea dreapta, suferintele celor care au facut avorturi. Se vad femeile mergand la "noul Irod", reprezentat ca o regina, avand serpi in loc de par. In spate se vede doctorul, taind cu sabia un copil, pentru a hrani cu el balaurul(diavolul). Sus se vede un inger plangand, si mai jos o femeie jelind copilasul pierdut prin avort.

  La dreapta se vede familia ortodoxa.Tatal si mama au grija de copiii care se joaca. Mama poarta o cruce- simbolizand efortul pe care il reprezinta cresterea copiilor, un efort care face parte din lupta noastra zilnica de a ne lua crucea si a-L urma pe Hristos. Nu este ceva ce trebuie respins, ci un lucru pe care, cu voia Domnului, trebuie sa-l aceptam cu smerenie. Deasupra familiei ortodoxe se afla Sf. Stelian, ocrotitorul copiilor, iar in stanga este Maica Domnului, care a acceptat cu smerenie voia Domnului, de a-L naste pe Hristos.

  Irina

  miercuri, februarie 04, 2009

  Carti pentru gradinari

  .... gradinari "in functie" sau in devenire :)  editura Aquila
  Cultivarea fructelor si a legumelor - "In acest volum veti invata cum sa proiectati gradina de legume care vi se potriveste, folosind idei originale pentru gradini de toate formele si marimile, inclusiv pentru parcela cu zarzavaturi si pentru parcela din curtea casei. Un ghid care va ajuta cu sfaturi despre cum sa cultivati, cu informatii despre cum sa folosesiti serele, clopotele de sticla sau cele mai bune unelte pe care le puteti folosi. Ghidul complet al gradinii de legume, de la planificare si plantare, la ingrijire si intretinere."
  Cum sa combatem daunatorii si bolile din gradina-"Aceasta carte va va ajuta sa identificati fiecare tip de daunator, de la mamifere si pasari la insecte, viespi, musculite, fluturi, omizi si alte nevertebrate. Sunt descrisi peste 750 de daunatori, boli si probleme fiziologice si este explicat modul in care puteti sa preveniti raspandirea bolilor, virusilor, fungilor si bacteriilro din gradina. Toate acestea, alaturi de peste 550 de fotografii color fac din acesta carte cel mai comprehensibil ghid pentru gradinarul amator."

  Tehnici de tuns- "Un ghid practic, deosebit de util celor care se ocupa sau sunt pasionati de gradinarit. Vor gasi in aceasta carte instructiuni complete despre tunsul copacilor, arbustilor si plantelor agatatoare, al trandafirilor si pomilor fructiferi, precum si despre crearea unor efecte decorative prin tundere. Se gasesc aici, de asemenea, calendare sezoniere pentru a sti cand sa tundeti anumite tipuri de plante, precum si indicatii clare despre cum sa imbunatatiti aspectul, modul de crestere si recolta plantelor din gradina Dvs."  editura Ceres

  Cultura plantelor medicinale şi aromatice în sistem ecologic -"Plantele medicinale au constituit una dintre preocupările importante ale omului de la începutul existenţei sale.
  Plantele medicinale reprezintă cea mai veche categorie de remedii terapeutice care a însoţit omenirea de-a lungul evoluţiei sale istorice. Totodată, plantele medicinale au jucat un rol dominant, timp de milenii, în tratarea şi vindecarea diverselor afecţiuni.
  Însă pentru a avea efecte benefice asupra sănătăţii plantele medicinale trebuie cultivate în sistem ecologic, fără nici un fel de substanţe chimice de sinteză.
  Datorită cererii din ce în ce mai mari de plante medicinale - fie pentru tratament, fie în produse cosmetice naturiste, fie ca şi condiment în alimentaţie - acestea nu mai pot fi procurate din flora spontană, ci trebuiesc cultivate.
  Cartea „Cultura plantelor medicinale şi aromatice în sistem ecologic“ vine în întâmpinarea celor care doresc să se ocupe de acest domeniu, furnizându-le cunoştinţele necesare."

  editura Polirom  Gradina de legume ecologice. Ghid practic - "Legumele sint esentiale pentru o alimentatie sanatoasa. Cu toate acestea, modificarile genetice si folosirea ingrasamintelor chimice le pot trasforma intr-un veritabil pericol pentru organism. Daca doriti sa regasiti savoarea legumelor si zarzavaturilor din gradina bunicilor, nu ezitati! De la unelte pina la influenta lunii asupra culturilor, de la stropire pina la daunatori, trucurile si sfaturile cuprinse in acest ghid practic va ajuta sa aveti propria gradina ecologica... chiar si pe balcon.
  Din cuprins: Diferitele tipuri de gradini • Cum cultivati legumele pe balcon sau pe terasa • Pregatirea compostului • Diferitele tipuri de legume si ordinea in care trebuie cultivate • Cum se face rotatia culturilor • Solutii fitosanitare pe care le puteti pregati acasa • Ingrasamintele ecologice • Bolile gradinii • Semanatul si plantatul • Cum se pastreaza semintele • Cum sa va pregatiti rasadurile • Gradina celor mici"

  "ABC-ul gradinaritului. Peste 600 de sfaturi si sugestii pentru gradinarii amatori-Visati la propria gradina, dar nu stiti de unde sa incepeti. Ati incercat amenajarea unui spatiu verde in apartament sau in curtea casei dumneavoastra, dar rezultatul a fost un esec. Doriti sa aveti la masa legume si fructe naturale si proaspete, dar sint prea scumpe sau greu de gasit. ABC-ul gradinaritului va scoate din impas. Aici veti putea gasi toate informatiile necesare, sugestii si sfaturi practice, organizate in rubrici si ordonate in asa fel incit pasii de urmat sa fie cit mai facili. Rezultatele nu vor intirzia sa apara.

  Cuprins: Aclimatizarea • Analiza solului • Buruienile • Butasirea • Compostarea • Florile anuale si bianuale • Gardul viu • Gradina de legume • Ingrasamintele organice • Paduchii de frunze • pH-ul • Protejarea pe timpul iernii • Solul • Transplantarea rasadurilor "


  Irina

  marți, februarie 03, 2009

  Tara dincolo de timp
  A inceput sa ma obsedeze (ma rog, vorba vine :) ) ideea asta de simplificare a vietii.

  Am vazut aseara un filmulet facut de Cristian Tabara - "Ramet, tara dincolo de timp". Un loc rupt de lume, traind in case vechi de sute de ani, mici, doar o camaruta. De jur imprejur munti- de parca erau casute aruncate spre cer. Oameni batrani trupeste, dar tineri sufleteste, cu ochi senini, si rugaciune cu lacrimi.

  Din partea a doua mi-a retinut atentia o bucatica de dialog - batrana spunea : tinerii de astazi nu se mai gandesc sa faca o gospodarie. Au lasat parinti, casa, si au plecat la oras, unde e mai usor. Si Cristian Tabara intreaba - dar daca ar ramane aici tinerii ce ar putea face? Si raspunsul batranului, sotul ei, a fost unul pe care l-am gasit extrem de profund - "Noi ce-am facut, sau parintii nostri?am muncit ca sa-i crestem pe ei. Ca au fost doi, ca au fost opt, ca au fost zece...". Liniste sufleteasca, si jertfa senina si tacuta pentru altii. Simplitate.


  Irina