luni, septembrie 28, 2009

A fost cat pe ce

Se pare ca nu mai e mult pana cand micuta noastra va veni pe lume. Bine, teoretic stiam asta , dar nu ma simt deloc pregatita pentru nastere deocamdata.
In general m-am simtit bine, multumesc lui Dumnezeu, si n-am experimentat cine stie ce neplaceri, contractii,etc... Pana aseara, cand au inceput. In jur de 22.30. Contractii dureroase de-mi dadeau lacrimile, insa neregulate si destul e scurte. Am luat nospa, am luat magneziu- nici o imbunatatire. Asa ca pe la 2 noaptea am plecat la spital. Initial m-au internat la sala de travaliu, dar findca nu se parea ca nasc, m-au trimis pe sectie. Mai bine, nu e deloc placut sa vezi, dar mai ales sa auzi alte femei nascand. Din fericire a fost doar o alarma falsa, la pranz m-au externat si medicul mi-a spus ca ar fi bine sa mai tin sarcina macar o saptamana-doua. Asa ca nici gand sa ma apuc de zacusca si de gogosari la borcan, cum mi-am propus pentru saptamana asta . O sa stau cuminte in pat si cred ca o sa tricotez. Mai am un pic de lucru la pulovarasul Ilincai, apoi ma gandesc sa incep o esarfa. Am gasit modelul pe un blog, si mi-a placut foarte mult:

imagine pentru esarfa tricotata
http://runningaroundwithscissors.blogspot.com/2007/03/quick-knit-lace.html


Va doresc o saptamana placuta si va rog pomeniti-ma si pe mine la rugaciune, ca sa nasc cu bine si la termen. Eventual fara sa ma doara prea rau (speranta moare ultima).

Irina

joi, septembrie 24, 2009

Otetul de mere facut in casa (1)

Am vazut anul trecut doua retete de otet de mere facut in casa - una pe blogul Adelei si cealalta pe blogul Elisei si mi-am propus sa fac si eu. Reteta mea e o combinatie dintre cele doua- adica voi folosi pentru fermentat doar suc de mere, si nu mere zdrobite cu apa si drojdie, dar o sa adaug miere de albine.

Astazi m-am pus pe treaba. Am avut vreo 8 kg de mere de toamna, mici si dulci. Am stors sucul la storcator (stoarce merele intregi, asa ca n-a trebuit sa le curat, sa le tai, etc. ) si l-am pus intr-un borcan de sticla la fermentat.


Sunt 4 litri de suc. Am pus borcanul acoperit cu tifon intr-un loc calduros si intunecat.


Dupa ce va fermenta o sa-i adaug 400 g miere de albine si o sa-l mai las pana cand va fi bun de tras in sticle, conform retetei Elisei.

Voi actualiza postarea dupa fiecare etapa :).

update
cum a iesit- aici

Irina

marți, septembrie 22, 2009

Prosopelul pentru gradinita

Pe prosopelul de gradinita al Ilincai trebuie sa scrie numele copilului, asa ca i-am brodat o mica eticheta pe banda de etamina.

imagine pentru prosopel brodat

Irina

sâmbătă, septembrie 12, 2009

Clătite cu brânză la cuptor, ca în Bucovina

Zilele trecute îi povesteam Ancăi de minunația de clătite cu brânză la cuptor pe care le-am mâncat la Sucevița(cele din imaginea de mai jos ). Si fiindcă nu auzise de așa bunătate rețeta e pentru ea, cu dedicație specială :) .

imagine pentru clatite cu smantana

Ca să le pregătiți aveți nevoie de :
clătite, vreo 20 de bucăți - le faceți după rețeta preferată

Umplutura
  • brânză dulce - 500 g
  • zahăr după gust
  • 2 ouă
  • esență de vanilie (eu folosesc din aceea la fiole - 3 buc. )
  • coajă rasă de la o lămâie
  • smântână pentru pus deasupra, cam 250-300 g
  • unt pentru uns tava
Ingredientele pentru umplutură se amestecă bine la robot. Se pune umplutura în clătite (nu vă zgârciți) , se rulează și se pun într-un vas termorezistent, uns bine cu unt. Deasupra se toarnă smântână, cât să le acopere, și se dau la cuptor cam 40-50 de minute, la foc potrivit.
Între timp se pregătește un sos parfumat de vanilie din:
  • 600 ml lapte
  • 3 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 3 fiole esență de vanilie
  • 1 lingură făină

Gălbenușurile se freacă cu zahărul până se albesc. Se încorporează făina, apoi se adaugă laptele fierbinte câte puțin, amestecând continuu. Se pune la foc mic și amestecăm până se îngroașă. Se dă deoparte și se lasă la răcit.

Când clătitele sunt gata se scot din cuptor. Se servesc cu sos de vanilie deasupra, și presărate cu un praf de scorțișoară.

Poftă bună!

Irina