Umplutura
(se face umplutura intai, ca sa aiba timp sa se raceasca)
- un dovleac pentru placinta
- zahar dupa gust
- scortisoara
- zahar vanilat
Dovleacul se taie felii si se coace in cuptor pana se inmoaie. Se curata de pe coaja, se mixeaza, se amesteca cu zahar si scortisoara dupa gust.
Foile:
- 450 g faina
- 250 g untura vegetala (de palmier)
- 5 linguri zahar
- 1 lingurita rasa de sare
- 1/2 plic praf de copt
- 5 linguri de ulei
- 5 linguri apa
Se pune faina pe planseta de framantat, sau intr-un castron, se face o scobitura, si se pun acolo restul ingredientelor . Se framanta un aluat ( eu execut "operatiunea" cu robotul de bucatarie) si se imparte in doua.
Se intinde o foaie, se pune in tava unsa cu untura vegetala si pudrata cu faina, sau pe hartie de copt(daca aluatul e prea fraged si nu se intinde cu sucitorul, se aseaza si se intinde in tava cu mana, iar deasupra nu se pune foaie, ci se da aluatul pe razatoare si se imprastie peste umplutura). Se presara deasupra pesmet si se pune umplutura. Se acopera cu a doua foaie (sau cu aluatul ras, cum am spus mai sus), se inteapa cu furculita si se da la cuptor, la 180 grade, pana se rumeneste. Cand e gata se presara cu zahar pudra. Se taie dupa ce s-a racorit.
Irina