duminică, noiembrie 18, 2007

Placinta cu dovleac







Umplutura

(se face umplutura intai, ca sa aiba timp sa se raceasca)

  • un dovleac pentru placinta
  • zahar dupa gust
  • scortisoara
  • zahar vanilat

Dovleacul se taie felii si se coace in cuptor pana se inmoaie. Se curata de pe coaja, se mixeaza, se amesteca cu zahar si scortisoara dupa gust.

Foile:

  • 450 g faina
  • 250 g untura vegetala (de palmier)
  • 5 linguri zahar
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 1/2 plic praf de copt
  • 5 linguri de ulei
  • 5 linguri apa


Se pune faina pe planseta de framantat, sau intr-un castron, se face o scobitura, si se pun acolo restul ingredientelor . Se framanta un aluat ( eu execut "operatiunea" cu robotul de bucatarie) si se imparte in doua.

Se intinde o foaie, se pune in tava unsa cu untura vegetala si pudrata cu faina, sau pe hartie de copt(daca aluatul e prea fraged si nu se intinde cu sucitorul, se aseaza si se intinde in tava cu mana, iar deasupra nu se pune foaie, ci se da aluatul pe razatoare si se imprastie peste umplutura). Se presara deasupra pesmet si se pune umplutura. Se acopera cu a doua foaie (sau cu aluatul ras, cum am spus mai sus), se inteapa cu furculita si se da la cuptor, la 180 grade, pana se rumeneste. Cand e gata se presara cu zahar pudra. Se taie dupa ce s-a racorit.

Irina

marți, noiembrie 13, 2007

Retete de post


Lapte de orez
(se poate face si in casa daca nu doriti sa cumparati)

  • orez fiert ...................................3 linguri
  • mar curatat(sau banana)........1 bucata
  • alune de padure.........................5 bucati
  • miere..........................................1 lingurita
  • apa calduta................................250 ml
  • esenta de vanilie.......................1 lingurita(optional)
Toate ingredientele se dau la blender 2 minute. Se poate servi ca atare, ori cu Inka (in loc de cafea), sau cu musli.


Ciorba de rosii
  • 2 cepe mari
  • 1 punga mix de legume congelate pentru ciorba
  • 2-3 cartofi
  • 1-2 linguri orez
  • 1 cutie suc de rosii (eu folosesc fruttia)
  • verdeata
  • sare
Se caleste ceapa, se adauga legumele si o parte din cantitatea de apa. Se fierbe 10-15 min., apoi se adauga cartofii curatati si taiati cubulete, si orezul. Cand orezul e aproape fiert se adauga 1/2 l suc de rosii, sarea. Se mai dau cateva clocote si se adauga verdeata tocata marunt (patrunjel). In loc de patrunjel se poate pune cimbru.

Musaca de cartofi
  • cam 12 cartofi potriviti ca marime
  • 1 punga soia granule
  • ceapa
  • verdeata(marar, patrunjel)
  • sare, piper,foi de dafin
  • bulion
  • margarina
Se prepara un piure de cartofi, la care adaugam marar tocat marunt(cand piureul e gata).
Soia granule se fierbe in apa cu sare si condimente dupa gust. Dupa ce a fiert se stoarce bine. Separat se caleste ceapa tocata marunt, se adauga granulele de soia, 1-2 linguri de bulion, verdeata tocata, piper. Se mai fierbe un pic si se da deoparte.
Ungem un vas termorezistent cu margarina, punem un strat de cartofi piure, deasupra stratul de soia, apoi din nou cartofi. Deasupra se pun din loc in loc bucatele de margarina, si se da la cuptor pana prinde o crusta aurie. Se taie cand se raceste un pic.


Salata de sfecla rosie
  • 1 kg sfecla rosie (bucati mai mititele)
  • 1 radacina de hrean
  • ulei, otet, sare, zahar
Sfecla se spala si se fierbe in coaja, pana se inmoaie. Se curata si se rade marunt. Se adauga dupa gust hrean ras, ulei, otet, sare, zahar. Se pastreaza intr-un borcan la frigider.



Irina

Saptamana intai de post




Astazi e Lasatul secului pentru Postul Craciunului, zi in care il praznuim si pe Sfantul Ioan Gura de Aur, care ne-a lasat multe cuvinte de folos, printre care si acesta, referitor la post:

„Postiti? Aratati-mi-o prin fapte. Cum? De vedeti un sarac, aveti mila de el; un dusman, impacati-va cu el; un prieten inconjurat de un nume bun, nu-l invidiati; o femeie frumoasa, intoarceti capul. Nu numai gura si stomacul vostru sa posteasca, ci si ochiul, si urechile, si picioarele, si mainile voastre, si toate madularele trupului vostru. Mainile voastre sa posteasca ramanand curate si de hranire si de lacomie. Picioarele, nealergand la privelisti urate si in calea pacatosilor. Ochii, neprivind cu ispitire frumusetile straine... Gura trebuie sa posteasca de sudalme si de alte vorbiri rusinoase” (Sf. Ioan Gură de Aur, Adpopulum antiocheum, Cuv. 3, Migne, P. G., XLIX, col. 53).


Dupa cum am promis, revin cu meniul si lista de cumparaturi pentru prima saptamana de post . Micul dejun e la fel in fiecare dimineata. La pranz eu si Ilinca mancam ceva usor( o ciorba, un bors), iar cina o luam cu totii in jur de ora 17, cand ajunge sotul acasa. Pranzul si desertul le pregatesc pentru doua zile- iar cina zilnic.Intre mese - multa apa, suc de catina, sau limonada.


Saptamana intai de post
Meniu:

Micul dejun:
  • musli cu fructe , lapte de orez
  • suc/nectar de fructe preparat in casa
Pranz
  • ciorba de rosii
  • bors de sfecla
Cina
  • Miercuri: musaca de cartofi , salata de sfecla rosie
  • Joi: mancarica de ciuperci cu mamaliguta
  • Vineri: pilaf sarbesc , snitel de soia, salata de varza
  • Sambata: drob de linte, salata de paste cu legume
  • Duminica: spaghete cu ciuperci
Desert:

Lista de cumparaturi:
  • musli
  • lapte de orez
  • mix de legume congelate
  • ceapa
  • cartofi
  • varza
  • morcovi
  • sfecla rosie
  • ciuperci
  • hrean
  • dovleac pt. placinta
  • verdeata
  • fructe- mere, banane, portocale, lamai
  • suc de rosii
  • bulion
  • sos heinz pentru spaghete
  • orez
  • soia granule
  • soia snitele
  • malai
  • linte
  • spaghete
  • paste fainoase fara ou
  • faina
  • drojdie
  • ulei de orez scotti
  • otet de orez scotti
  • faina integrala, faina de secara, faina alba, seminte(floarea soarelui, susan)- pentru paine de casa
  • cacao
  • zahar
  • drojdie
  • praf de copt
  • margarina pentru prajituri
  • apa minerala
Nu am pus si cantitatile, fiindca depinde de fiecare pentru cate persoane gateste.Uleiul si otetul de orez Scotti le folosesc intotdeauna la salate, pentru gatit folosesc ulei obisnuit de floarea soarelui.

Post cu folos!

Irina

duminică, noiembrie 11, 2007

Pregatiri pentru postul Craciunului




Mai sunt doua zile pana cand va incepe  Postul Craciunului.

Postul este o perioada de pregatire trupeasca si sufleteasca pentru a intampina cu sufletul curat sarbatoarea Nasterii Domnului.Postul nu inseamna doar abtinerea de la anumite alimente, ci o apropiere mai mare de Dumnezeu prin pocainta, rugaciune, spovedanie, impartasanie, participarea mai deasa la slujbele Bisericii, milostenie. In post ne ocupam mai putin cu cele trupesti tocmai pentru a avea mai mult timp pentru cele sufletesti.
Fiecare familie are o abordare proprie a acestei perioade din viata Bisericii. Eu m-am gandit ca ar fi bine ca in fiecare saptamana sa pregatesc dinainte un meniu pentru 7 zile, si lista de cumparaturi necesare realizarii lui. Pentru informatii ajutatoare am comandat cartea "Copilul vegetarian"- cred ca va ajunge zilele acestea.

Pentru cei interesati - marti voi pune pe blog meniul pentru prima saptamana de post, impreuna cu lista de cumparaturi aferenta, si retetele pentru meniul de miercuri ( voi posta in fiecare zi retetele din meniul pentru ziua urmatoare ).
edit: voi pune saptamanal meniul si o lista orientativa de cumparaturi, iar dintre retete le voi scrie pe cele care mi se par mai deosebite, sau care imi plac foarte mult- fiindca mi-ar lua foarte mult timp sa le scriu pe toate, cum intentionam initial.
Daca vreti sa postiti si sa gatiti (de post ) impreuna cu mine va invit sa impartasiti experientele voastre, sau intrebarile, la rubrica de comentarii .
Cei care doresc sa se pregateasca mai bine sufleteste pentru post pot asculta conferinta par. Tanase:
"Postul in familie si familia in post"

Irina