marți, noiembrie 20, 2007

Salata de ton cu ananas



E o reteta pe care o fac destul de des, fiindca noua ne place foarte mult. Ca sa o pregatim avem nevoie de urmatoarele:

  • o conserva de ton
  • o conserva de ciuperci
  • o conserva de ananas bucati
  • o conserva de porumb
  • o legatura marar
  • sare, piper
  • maioneza de post (sau ulei)


Intr-un castron se amesteca tonul, ciupercile taiate bucatele, ananasul scurs de sirop si maruntit, boabele de porumb, mararul tocat, sarea, piperul. Se serveste cu maioneza separat.


Irina

luni, noiembrie 19, 2007

De Sfantul Nicolae




Dupa cum spuneam si in alta postare, praznicul Sfantului Nicolae se apropie. Daca doriti idei despre cum sa sarbatoriti, am gasit un site foarte interesant, cu multe sugestii: "Saint Nicholas Center".

Am citit cateva raspunsuri la intrebarea "de ce sarbatorim ziua Sf. Nicolae?"
  • pentru a spune povestea unui sfant crestin, a carui mod de viata inspira compasiune si caritate
  • pentru a dezvalui adevarata identitate a lui "mos Craciun"
  • pentru a ne concentra mai mult pe a darui, decat pe a primi
  • pentru a lua mici gusari si a ne bucura impreuna cu familia
  • pentru a da o dimensiune duhovniceasca darniciei
  • ne ajuta sa-L pastram pe Hristos ca punct central al Craciunului

Sit-ul are si o sectiune cu activitati pentru copii : pagini de colorat cu Sf. Nicolae, jocuri, puzzle,etc..

Mi-a placut mult si rubrica de retete. Nu ma gandisem ca se pot face prajiturele sau paine sub forma Sf. Nicolae .
"Navigare" placuta!

Irina

duminică, noiembrie 18, 2007

Saptamana a doua de post



banner

despre "...sa postim si sa gatim impreuna..."

Pentru saptamana a doua de post, iata, pe langa meniu ,si un cuvant al parintelui Teofil Paraian:

"intrebare:
La o adunare, unul din frati a zis: "Eu nu maninc aceasta mincare, caci eu postesc!". Parintele il cearta, zicindu­i: "Mai bine nu posteai decat sa te lauzi pentru fapta aceasta!". Cind suntem in post si mergem la rude, cind ne pun bucate pe masa, ce sa facem?

raspuns:

Sa spuneti ca postiti si sa posteasca si ei! Draga, asta din Pateric, cu "eu postesc" era o pravila personala a lui, nu era o rinduiala a Bisericii. Eu, de exemplu, daca ma duc undeva si mi se pune o mincare de dulce in post, refuz mincarea de dulce! De ce? Pentru ca si omul care imi ofera trebuie sa posteasca! Si acum exista o rinduiala precisa! Pe ­atunci nu existau rinduieli precise, ci existau niste deprinderi ale unora si altora... Daca tu te duci intr­-o adunare unde nu se posteste si tu vrei sa postesti ca o chestiune a ta particulara - e una, iar daca postesti pentru ca e o rinduiala a Bisericii sa postesti - e alta. De exemplu, cind mergem la pomeni, daca e zi de miercuri, de vineri sau zi de post, eu nu maninc de dulce, ca oamenii baga de seama ce maninci (eu, de altfel, nu maninc nici acasa de dulce in zi de post). Si­-atunci, de ce sa-­mi stric rinduiala cind ma duc la o pomana! Le spun oamenilor ca astazi se maninca de post si­-atunci oamenii se orienteaza, eventual iti dau ceva si maninci, iar daca nu-­ti dau - trece, te duci acasa si maninci ce poti minca. Asta­-i rinduiala noastra de acum.


Eu, daca ma duc la fratele meu sau la cineva cu care sunt apropiat, spun de la inceput ca la noi la manastire postim luni (daca-­i luni si vreau sa postesc, desi la postul de luni sunt putin elastic, in sensul ca, daca sunt in afara de minastire, nu tin neaparat sa postesc lunea, pentru ca postul de luni este totusi facultativ; la manastire, totdeauna postesc lunea), daca pot sa postesc si rinduiala se poate implini, le spun "uite, astazi e luni, deseara vin la voi, pregatiti mincare de post, ca sa pot sa postesc si luni". Daca nu-­i anunt, pot sa maninc si de dulce, nu­-i o problema. Sunt chestiuni care sunt precise si sunt chestiuni cu elasticitate si nu­-i nici o greseala ca le spun oamenilor ca "azi e post si trebuie sa postim", ca nu ma laud cu postul, ci vreau sa implinesc o rinduiala pe care trebuie s-­o ­implineasca si ei.



Postul nu trebuie sa ramana o fapta izolata, ci postul trebuie sa fie unit cu parasirea pacatului. Nu postim numai de bucate, ci trebuie sa postim si de pacate."



Saptamana a doua de post

Meniu:

Micul dejun:
Gustare(la ora 10, ori seara):
  • pateu de linte, hummus (pateu de naut)
Pranz
  • bors de fasole
  • supa-crema de cartofi
Cina

  • Luni: orez cu legume, snitele de soia, salata de sfecla rosie
  • Marti :salata orientala, ciuperci la cuptor, salata de varza
  • Miercuri (dezlegare la peste): salata de ton cu ananas, peste prajit cu mamaliguta si usturoi
  • Joi: mancarica de conopida cu mamaliguta
  • Vineri: drob de linte, salata de paste cu legume
  • Sambata(dezlegare la peste): cartofi prajiti, crochete de peste, salata de varza cu morcov
  • Duminica (dezlegare la peste): rosii umplute cu ciuperci, peste marinat
Desert:

  • negresa (n-am facut saptamana trecuta)
  • orez cu zahar si scortisoara
  • fructe
Lista de cumparaturi:
linte, naut, fasole, cartofi,ceapa,morcov,masline, ciuperci, varza,compot de ananas, conserva porumb boabe, conserva ton, peste, crochete de peste, conopida, mix de legume, orez, paste fara ou, fructe.

Post cu folos!

Irina

Placinta cu dovleac







Umplutura

(se face umplutura intai, ca sa aiba timp sa se raceasca)

  • un dovleac pentru placinta
  • zahar dupa gust
  • scortisoara
  • zahar vanilat

Dovleacul se taie felii si se coace in cuptor pana se inmoaie. Se curata de pe coaja, se mixeaza, se amesteca cu zahar si scortisoara dupa gust.

Foile:

  • 450 g faina
  • 250 g untura vegetala (de palmier)
  • 5 linguri zahar
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 1/2 plic praf de copt
  • 5 linguri de ulei
  • 5 linguri apa


Se pune faina pe planseta de framantat, sau intr-un castron, se face o scobitura, si se pun acolo restul ingredientelor . Se framanta un aluat ( eu execut "operatiunea" cu robotul de bucatarie) si se imparte in doua.

Se intinde o foaie, se pune in tava unsa cu untura vegetala si pudrata cu faina, sau pe hartie de copt(daca aluatul e prea fraged si nu se intinde cu sucitorul, se aseaza si se intinde in tava cu mana, iar deasupra nu se pune foaie, ci se da aluatul pe razatoare si se imprastie peste umplutura). Se presara deasupra pesmet si se pune umplutura. Se acopera cu a doua foaie (sau cu aluatul ras, cum am spus mai sus), se inteapa cu furculita si se da la cuptor, la 180 grade, pana se rumeneste. Cand e gata se presara cu zahar pudra. Se taie dupa ce s-a racorit.

Irina