Am mancat recent supa crema de ciuperci, si mi-a placut asa de mult, incat m-am hotarat sa fac si eu, mai ales ca ciupercile sunt foarte hranitoare.
Am avut nevoie de:
- 500 gr.ciuperci proaspete ( nu se folosesc ciuperci conservate, sau congelate )
- 2 cepe
- 100 ml ulei
- 3 linguri faina
- 1 pastarnac
- 1 patrunjel radacina
- 2 legaturi patrunjel verde
- sare si piper dupa gust
Se spala ciupercile sub jet de apa si se pun la calit imreuna cu 1/2 din ulei si putina sare.
Se calesc pana scade aproape toata apa.Se scot ciupercile, se pun intr-o oala si in locul lor se pun ceapa si radacinile(pastranac si patrunjel) taiate.Se calesc pana se inmoaie.
Se aleg cateva ciuperci mai frumoase si se dau deoparte (cam 4-5 bucati). Restul de ciuperci se pun la fiert impreuna cu ceapa si radacinile calite,restul de ulei si o legatura de patrunjel(doar frunzele) , intr-un litru si jumatate de apa. Se fierb cam 30 de minute la foc viu.
Intr-o craticioara cu fundul mai gros se pune faina( fara ulei) si se tine pe foc pana isi schimba culoarea si devine usor aurie.Se lasa sa se raceasca, apoi se adauga putin cate putin apa rece, amestecand continuu pentru a nu face cocoloase.
Compozitia de faina se pune peste supa, se adauga cealalta legatura de verdeata si se mixeaza la blender.
Se pun toate ingredientele la fiert pentru inca 5 minute.Tot acum se adauga si restul de ciperci, tocate marunt.Se adauga sare si piper dupa gust.
Se serveste cu crutoane(paine taiata bucatele si prajita in cuptor). Culoarea nu e spectaculoasa , dar gustul e nemaipomenit.
Irina