vineri, aprilie 11, 2008

Bugetul casei


Prin intelepciune se ridica o casa, prin buna chibzuiala se intareste, si prin stiinta se umplu camarile ei de tot felul de avutie scumpa si placuta.

Pilde 24: 3,4





Astazi m-am gandit sa incep o serie de postari referitoare la administrarea banilor, o problema care cred ca framanta pe multi, in special fiindca banii nu par sa fie niciodata de ajuns. Ca si crestini suntem responsabili inaintea lui Dumnezeu de modul in care ne cheltuim banii, de aceea este bine sa avem cateva principii calauzitoare in acest domeniu.

In primul rand trebuie sa stabilim un plan de cheltuieli al familiei. Asta ne va ajuta sa stim in ce limite ne putem misca si vom deveni constienti ca nerespectarea acestor limite va duce la cheltuieli nejustificate si implicit la datorii. Trebuie sa stim cati bani intra in casa si pe ce sunt cheltuiti. Cunoscand aceste lucruri vom putea alcatui un buget realist.

Cum sa procedam?

Intai si intai trebuie sa inregistram, timp de o luna-doua toate cheltuielile casei. Este bine sa incepem aceasta inregistrare in ziua de salar, facandu-ne un caiet special pentru acest lucru. Zilnic sa notam in el absolut tot ce cheltuim ( noi si ceilalti membri ai familiei). La sfarsitul saptamanii (duminca seara, de exemplu) sa facem o socoteala a cheltuielilor din saptamana respectiva pe domenii - de exemplu mancare, intretinere, transport, etc.. Cand luna se va incheia vom avea o privire de ansamblu asupra tuturor sumelor cheltuite.

Pe langa rubrica de cheltuieli trebuie sa avem o rubrica de venituri, unde sa inregistram tot ceea ce castigam.


Dupa ce timp de doua-trei luni am realizat aceste operatiuni vom fi gata pentru stabilirea unui buget. Daca cheltuielile depasesc veniturile avem doua alternative: sa scadem cheltuielile, sau sa ne crestem veniturile. Fiindca a doua varianta e uneori dificil de realizat, este mai bine sa ne concentram pe prima alternativa- adica sa scadem cheltuielile, fara sa ne lipsim de ceea ce avem cu adevarat nevoie. Revazand rubricile de cheltuieli vom ajusta sumele, taind de unde se poate. Un buget nu trebuie sa fie batut in cuie. El este doar un instrument care ne va ajuta sa vedem ce ne putem permite si ce nu.

Iata si o lista cu cateva categorii de ajutor:

Casa:

  • chirie/ipoteca
  • impozite
  • asigurare
  • cheltuieli la asociatie
  • telefon
  • cablu
  • internet
  • electricitate
  • produse pentru curatenie
  • reparatii
  • mobila si decoratiuni

Mancare


  • cheltuieli pentru mancat acasa
  • cheltuieli pentru mancat in oras
  • gustari, cafea la servici

Imbracaminte


  • haine
  • accesorii
  • incaltaminte
  • produse pentru intretinerea hainelor


Igiena

  • produse cosmetice si de toaleta
  • frizer/ coafor
  • abonament la sala


Sanatate

  • medicamente
  • vitamine
  • dentist
  • analize
  • consultatii

Transport

  • abonamente la mijloace de transport in comun
  • bilete
  • asigurare masina
  • intretinere si reparatii masina
  • spalat masina
  • benzina
  • parcare cu plata

Educatie

  • taxe scolare
  • carti
  • rechizite
  • meditatii

Recreere

  • muzee
  • teatru
  • concerte
  • reviste,ziare
  • carti
  • filme
  • hobiuri si lectii

Aniversari si daruri


  • felicitari la diverse ocazii
  • cadouri la aniversari
  • nunti
  • botezuri


Donatii, darnicie
Economii si investitii
Vacante
 
Neprevazute

Daca aveti idei sau sugestii referitoare la acest subiect sper ca le veti impartasi la comentarii.


Irina




miercuri, aprilie 09, 2008

Zona 2



Va povesteam aici ca am inceput sa ma (re)organizez folosind sistemul "Fly Lady". In coloana din stanga paginii, sub cbox, am facut o rubricuta intitulata "mamica organizata", unde sunt linkurile spre postarile despre organizarea casei, ca sa poata fi gasite mai usor.

Saptamana aceasta sunt in zona 2- bucataria.

Bucataria noastra nu este mare, dar nici foarte mica- are in jur de 12 mp. Aici tin strictul necesar, fiindca avem putine dulapuri (majoritatea obiectelor de bucatarie le tin in camara), de aceea nu este foarte greu de curatat.

Iata ce am stabilit pentru bucatarie:

Lunar:

  • spal hota
  • sterg praful deasupra dulapurilor si a frigiderului
  • curat si lustruiesc mobila de bucatarie
  • spal gresia sub dulapuri si aragaz
  • spal faianta
  • spal aragazul ( pe laterale, capacul, tavile, in interior)
  • spal geamurile
  • sortez mirodeniile, arunc ce e expirat, fac o lista cu ce trebuie cumparat

Saptamanal:

  • spal plita aragazului
  • arunc din frigider ceea ce nu se mai mananca
  • spal frigiderul
  • spal cuptorul cu microunde
  • spal suportul pentru scurs vase
  • sterg faianta cu o laveta umeda

Zilnic:

  • spal vasele
  • fac ordine, pun totul la loc
  • sterg masa
  • sterg plita aragazului
  • dezinfectez si "lustruiesc" chiuveta
  • matur
  • dau cu mopul

Irina


marți, aprilie 08, 2008

Postul Mare - saptamana a cincea

Zilele acestea mi-am amintit de un fragment din "Marii initiati ai Indiei si parintele Paisie". Desi am citit cartea acum cativa ani, pasajul acesta mi-a ramas in memorie si, chiar daca se refera la rugaciune, ideea este aplicabila si postului.


"In rugăciune se întrepătrund două entităti personale. Omul, pe de o parte, si Dumnezeu, pe de alta. Este o relatie între persoane distincte care înaintează spre o întâlnire reciprocă. Drept urmare, sporirea în rugăciune, înaintarea pe calea acestei comuniuni, depinde atât de libera vointă a omului, cât si de cea a lui Dumnezeu. în ambele cazuri este vorba de persoane înzestrate cu libertate absolută si inviolabilă. Ceea ce aduce omul este buna sa intentie, apoi ostenelile, dorinta de a se apropia, iar Dumnezeu pune harul Său. Oricât de mari ar părea luptele ascetice ale omului, în comparatie cu darurile lui Dumnezeu, ele se dovedesc a fi infime si neînsemnate. Omul face un pas, iar Dumnezeu, pentru a micsora distanta dintre ei, face o mie.

Cu toate acestea, neînsemnatul pas pe care îl face omul către Dumnezeu este absolut necesar, pentru că tocmai prin acest pas el îsi arată dispozitia, buna intentie, si prin acest pas îi dă „dreptul“ lui Dumnezeu să se apropie fără să-i încalce libertatea spirituală. Spre deosebire de Diavol, Dumnezeu îi respectă omului la modul cel mai riguros libertatea cu care El însusi l-a înzestrat! Dumnezeu nu-i agresează niciodată această libertate, deoarece îl iubeste pe om si voieste să aibă cu el o relatie de iubire, iar iubirea nu se poate întemeia decât pe libertatea deplină a persoanelor. Unde nu există libertate, acolo este exclusă existenta iubirii. Faptul că Diavolul se comportă întotdeauna tiranic este consecinta urii sale intrinseci.

"

In timpul postului este bine sa gandim meniul pe cateva zile dinainte, pentru a pierde cat mai putin timp in bucatarie. Deasemenea, este bine ca mancarurile sa fie cat mai simple.

Meniul pentru a cincea saptamana de post:

Micul dejun
  • suc/nectar de fructe preparat in casa
  • ceai, paine de casa cu dulceata sau cu miere de albine
  • cereale cu lapte de soia

Gustare(ora 10, seara)

Pranz
  • bors de loboda
  • bors de fasole

Cina

  • Luni: platou de post-cartofi prajiti taiati bucati, ciuperci prajite, mujdei de usturoi, salata verde
  • Marti:piure de urzici, cu mamaliguta si usturoi
  • Miercuri: cartofi cu sos alb si marar
  • Joi : varza calita
  • Vineri : pastai(fasole verde) cu sos de rosii
  • Sambata: spaghete cu soia si ciuperci
  • Duminica: mancarica de fasole

Desert

  • gogosi de post
  • clatite de post cu dulceata

Va doresc o saptamana luminoasa!




Irina

vineri, aprilie 04, 2008

Masina de paine


Deja e vineri si parca nu stiu cand a trecut saptamana. Zilele acestea nu prea am deschis calculatorul, am avut o gramada de treaba; in plus am facut o infectie la un dinte, si am avut niste dureri groaznice- si cu ocazia asta vrand- nevrand am fost la dentist.

Dar nu despre asta vroiam sa va povestesc, ci despre noua mea masina de paine, de care sunt teribil de incantata. Visez de multisor la ea, mai ales ca saracul meu robot de bucatarie facea cu greu fata la tot aluatul de paine pe care il aveam eu de framantat. In plus cu el nu puteam sa fac aluat pentru cozonac, fiindca acesta e cam lipicios si forta motorul. Asa ca bucataria noastra s-a imbogatit cu un moulinex ow3000, cu 10 programe si posibilitatea de a face peste 40 de retete de aluaturi in cantitate de maxim 1 kg.




Ca s-o probez am ales programul pentru "paine super-rapida". Intr-o ora si douazeci de minute am facut o paine alba de aproape 1 kg, din ingredientele clasice - faina , apa, ulei, drojdie. Bine, impropriu spus am facut, fiindca singura mea contributie a fost sa pun ingredientele in cuva, s-o bag in priza si sa selectez programul .

Mai jos sunt foto cu prima paine facuta la masina (de fapt a doua, ca prima s-a "topit" rapid, n-am mai avut cui sa fac fotografii ). Fiind de post n-am uns-o cu ou, probabil ar fi iesit mult mai aurie. Coaja e moale, iar miezul foarte pufos.


In caz ca v-ati gandit vreodata sa va luati o astfel de masina, dar nu erati foarte hotarati (sau poate nici nu v-ati gandit) eu v-o recomand cu caldura. Puteti realiza cu ea, fara prea mare efort o diverstate de tipuri de paine- de la paine alba, simpla pana la paine integrala, cu tot felul de adaosuri( seminte, ierburi, legume uscate, usturoi, cartofi, etc.). Cu ajutorul ei puteti avea mereu in casa paine proaspata, de calitate, si cu un pret mai mic decat cel al painii din comert ( in functie de ingrediente, si incluzand consumul de curent, o paine de 1 kg ajunge cam la 1, 5 lei - comparati cu ceea ce cumparati zilnic). Pe langa asta are un program doar pentru framantare (se poate folosi pentru aluaturi de taitei, dar nu numai), altul pentru framantare si dospire( pentru aluat de pizza), si unul doar pentru a coace (masina are trei trepte de "rumenire" ). Pe langa toate acestea exista un program separat pentru a face dulceata, gem si compot. Si "cireasa de pe tort" - masina se poate programa sa porneasca la o anumita ora, cu maxim 15 ore inainte- de exemplu, se pun seara ingredientele, se programeaza, si dimineata va puteti trezi in aroma de paine proaspat coapta (am de gand sa probez functia asta pentru maine dimineata ).
Acestea fiind spuse va las, ma duc sa pun la facut o paine integrala .

Irina


marți, aprilie 01, 2008

"Bomboane" de arpacas



Ideea acestor "bomboane" mi-a dat-o o prietena, care a spus ca a mancat ceva asemanator.


Pentru a le prepara e nevoie de :

  • o cana de arpacas
  • cateva linguri de zahar(dupa gust)
  • o cana miez de nuca
  • o cana biscuiti macinati
  • esenta de rom
  • 2 linguri cacao
  • fulgi de cocos


Arpacasul se spala bine si se pune la fiert intr-o oala cu fundul gros (sa nu se arda), cu o cantitate dubla de apa. In apa de fiert punem o lingura de zahar si un pic de sare. Se fierbe foarte bine, cam doua-trei ore, pana se inmoaie si "infloreste". Daca mai e nevoie adaugam din cand in cand apa.
Scurgem de apa arpacasul fiert si il tocam la robot, pana se obtine o pasta. Adaugam zaharul amestecat cu cacao, precum si restul ingredientelor, si amestecam bine.



Cu mana uda formam bilute, pe care le tavalim prin nuca de cocos si le asezam pe un platou.




Se poate servi si sub forma de crema, in paharele, ornata cu nuca.

Irina
Photobucket