De ziua Ilincai am facut un tort foarte bun, cu crema diplomat de capsuni. Fiindca in curand vom intra in sezonul acestor fructe, va dau reteta, poate o sa-l incercati.
Ingrediente:
Blat :
- 3 oua
- 3 linguri zahar
- 3 linguri faina
- 3 linguri ulei
- praf de copt-un varf de lingurita
- arome
Cremele :
- 1 kg capsuni mai micute
- 150 g smantana
- 150 g frisca vegetala
- 2 oua
- 150 g zahar ( sau mai mult, dupa gust) + 75 g zahar
- 3 plicuri gelatina
- 80 ml vin rosu sau alb
1. Se face intai blatul:
- galbenusurile se freaca cu zaharul pana rezulta o crema
- se adauga uleiul
- se adauga faina
- se adauga praful de copt
- se adauga albusurile batute spuma
- se toarna intr-o tava rotunda cu diametrul de 26 cm
- se da la cuptor 15-20 min. la 170 grade
- se scoate cand e gata, se lasa la racit pe un gratar si se aseaza pe farfuria pentru tort ( pe hartie ornamentala daca aveti )
2. Se insiropeaza blatul cu apa amestecata cu zahar si vanilie, sau cu sirop de capsuni. Apoi se taie capsuni in jumatate, si se aseaza pe blat, cu fata in jos, circular, pana acoperim toata suprafata. Se pune de jur imprejur un inel de torturi, si se trece la pregatitul cremei.
3. Crema roz:
- se separa ouale
- gelatina ( 2 plicuri) se pune intr-o craticioara, cu apa rece cat sa o acopere, si se lasa la inmuiat
- galbenusurile se freaca cu jumatate din cantitatea de zahar
- se face un piure din 400-450 g de capsuni si se amesteca cu ouale
- albusurile se bat pana se intaresc, impreuna cu restul de zahar, apoi se toarna peste amestecul de mai sus
- se bate frisca ( amestecam frisca vegetala cu smantana ), dar nu foarte tare, sa ramana cremoasa
- se incorporeaza frisca in restul de crema
- punem gelatina pe bain-mare pana devine lichida( atentie, nu trebuie sa fiarba), si o turnam in crema cu grija sa nu se faca cocoloase, amestecand mereu
- turnam crema peste blat si o dam la frigider sa se intareasca
4. Crema visinie:
- restul de capsuni se fac piure
- se pun la fiert impreuna cu vinul si cu 75 g zahar pana se inmoaie capsunile
- se lasa la racit
- cand crema roz s-a intarit, se prepara un plic de gelatina la fel ca mai sus
- se amesteca gelatina cu crema visinie si se toarna peste crema roz
- se da din nou la frigider sa se intareasca
La sfarsit se scoate cu grija inelul de tort si se orneaza dupa plac. Daca ceva nu e clar va rog sa ma intrebati si va raspund cu placere.
Irina