joi, ianuarie 10, 2008

Balsam de rufe facut in casa



Nu stiu altii cum sunt , dar inca n-am gasit un balsam de rufe de care sa fiu multumita. In plus Teodora are dermatita alergica si, desi clatesc rufele de doua ori, tot i se irita pielicica. Asa ca m-am gandit sa prepar singura balsamul de rufe, si am gasit urmatoarea reteta;
  • 500 ml otet
  • 1 l apa
  • 40 picaturi ulei de lavanda( sau alt ulei de plante, pentru parfum)

Se pun intr-o sticla si se agita bine.

Otetul neutralizeaza Ph-ul alcalin al detergentilor , si este foarte eficient in indepartarea resturilor de detergenti de pe rufe. Pe langa faptul ca acest balsam este sanatos si ecologic, este si foarte ieftin.

Irina

miercuri, ianuarie 09, 2008

Supa-crema de mei



Azi, fiind zi de post, m-am gandit sa introduc ceva nou in meniu, si anume boabele de mei. N-am mancat niciodata pana acum, dar deja m-a cam lasat fantezia in ceea ce priveste nautul si lintea, asa ca "incercarea moarte n-are".

Ceea ce am citit despre mei este foarte interesant: contine foarte mult magneziu, si conform ultimelor cercetari acesta alina atacurile severe de astm si de migrena. Deasemenea magneziul ajuta la reducerea presiunii arteriale si a infarcturilor, in special a celor date de aterosceroza sau de diabet. Niacinul din mei (vitamina B3) ajuta la reducerea colesterolului. Contine tryptofan (precursor al serotoninei si melatoninei), de aceea poate avea actiuni benefice in cazurile de depresie, durere cronica si in iritablitate/reactii violente.

Alte informatii:




" - Datoritã efectului alcalinizant, meiul se recomandã mult celor care suferã de artrite (datorita acestei proprietati este bine ca la gatit sa nu se adauge prea multa sare; este bine chiar deloc);

Ajuta in prevenirea avorturilor spontane;
este foarte benefic daca este inclus in alimentatia zilnica in cazurile de greata din primele luni de sarcina ;
Este un antimicotic puternic intre cereale si este indicat in cazurile de Candida albicans;
Indeparteaza mirosul neplacut al gurii datorita proprietatilor bactericide;
Este bogat în fier si alaturi de fasolea soia este recomandat în regimul vegetarienilor;
Folositor in cazurile de diaree (prajit inainte de a fi gatit), indigestie, stari de voma;
Meiul nu contine gluten si de aceea este indicat persoanelor sensibile la gluten.


Preparare si consum

Ca si alte cerereale, inainte de preparare, meiul se spala bine in cateva ape pana la indepartarea completa a impuritatilor. Dupa ce am scurs apa, adaugam o parte de boabe de mei la 2,5-3 parti apa sau supa care fierbe. Dupa ce incepe sa fiarba din nou, dam focul mai mic si continuam fierberea cu oala acoperita pentru circa 30 de minute (20 la oala sub presiune) - daca in prealabil l-am pus la inmuiat peste noapte timpul se reduce la jumatate. In mod normal, textura este cea a unui pilaf. Daca dorim sa fie cremos mai adaugam repetat apa (sau marim proportia de la inceput) si amestecam frecvent ca pe mamaliga, pana la obtinerea consistentei de piure.
Pentru a da un gust mai bun meiului (asemanator susanului prajit, sau nucilor) il prajim in tigae, ca pe seminte inainte de a-l gati. Cand a capatat o culoare aurie il adaugam la apa/supa fierbinte si continuam fierberea ca mai sus.

Cateva idei de preparare "la minut" :


  • Meiul fiert poate fi servit la micul dejun gen "porridge/pasat" la care putem adauga stafide, nuci sau fructe uscate .
  • Faina de mei poate fi daugata la coptul painii de casa sau la alte copturi (chec sau briose).
  • Mei fiert si racit, rasfirat cu furculita, amestecat cu vegetalele preferate, cu ciuperci sau sote de ciuperci, ori cu cubulete de tofu prajit (sau cateva bucatele reci de friptura de pui); adaugam apoi putin dressing, sos de soia si obtinem o salata usor de facut si gustoasa

Data vitoare cand cautati o alternativa la orez sau la cartofi piure, incercati meiul. Cei mai multi vor fi placut surpinsi.
Precautii si contraindicatii

Meiul contine goitrogene, compusi din anumite alimente care pot afecta persoanele cu probleme de tiroida . Deasemenea persoanele cu afectiuni cronice ale sistemului digestiv (scaune moi) trebuie sa evite consumul meiului."

Cam atata despre mei, acum sa va povestesc despre cum l-am pregatit eu- am facut supa-crema (o cantitate mai mica, de proba ).


Am curatat o ceapa mare,doi morcovi, doi cartofi, le-am taiat si le-am pus la fiert in 2 l de apa, cu doua maini de boabe de mei, si sare dupa gust. Dupa ce au fiert bine (meiul s-a desfacut ca si orezul fiert) am lasat la racit, si pe urma le-am pasat in blender.Piureul obtinut l-am pus din nou in oala, am mai adaugat un pic de apa, si un pic de ulei. I-am mai dat cateva clocote, si supa a fost gata.



A fost gustoasa, asa ca puteti incerca fara frica :).

Irina

luni, ianuarie 07, 2008

Biblia intr-un an




Am initiat acest set de articole din dorinta mea de a a-mi organiza mai bine viata duhovniceasca. Unul din lucrurile de capatai pe care trebuie sa le faca un crestin ortodox este sa citeasca zilnic Sfanta Scriptura, fiindca in ea gasim cuvintele vietii vesnice. Asa ne indeamna si ne invata Sfanta Biserica, Sfintii Parinti si marii duhovnici.Dar sa nu ne oprim la o simpla lectura, ci sa punem in practica cele citite, cu ajutorul lui Dumnezeu.
La fiecare postare pe aceasta tema am pus si un citat din Sfintii Parinti sau din marii duhovnici, care vorbeste despre importanta Sfintei Scripturi in viata ortodoxa, si despre cum trebuie sa ne raportam noi, ca si crestini ortodocsi la ea.
Pentru lectura zilnica a Scripturii puteti folosi planificarea din aceasta serie de postari, sau cea randuita de Biserica


"Sfanta Scriptura a fost predanisita de Dumnezeu atat intregului neam omenesc, cat si fiecarui om in parte,mie si tie crestine, pentru ca Dumnezeu voieste ca toti oamenii, prin urmare si tu, sa se mantuiasca si la cunostinta adevarului sa ajunga(1Tim.2,4).Si a dat Sfanta Sa Scriptura fiecaruia tocmai ca citind-o sau ascultand-o sa poata primi mantuirea vesnica.Pentru ca Sfanta Scriptura ne-a fost predanisita pentru a noastra mantuire, ca sa cunoastem pe Dumnezeul celadevarat si pe Fiul Lui, Iisus Hristos, si astfel sa primim viata vesnica.
"Aceasta este viata vesnica:sa Te cunoasca pre Tine,singurul Dumnezeu adevarat, si pre cel trimis de Tine,Iisus Hristos(In. 17,3).Iar acestea s-au scris ca sa credeti ca Iisus este Hristosul,Fiul lui Dumnezeu,si crezand,viata sa aveti intru Numele Lui (In. 20,31)"
De aici urmeaza ca prin Scriptura Sa Dumnezeu vorbeste atat cu toti oamenii, cat si cu mine si cu tine, crestine."Sf. Tihon din Zadonsk :
"Despre ascultarea si citirea cuvantului lui Dumnezeu"
(din "Despre indatoririle crestinului fata de sine insusi")


Ianuarie

1 Geneza 1-3, Matei 1
2 Geneza 4-6, Matei 2
3 Geneza 7-9, Matei 3
4 Geneza 10-12, Matei 4
5 Geneza 13-15, Matei 5:1-26
6 Geneza 16-17, Matei 5:27-48
7 Geneza 18-19, Matei 6:1-18
8 Geneza 20-22, Matei 6:19-34
9 Geneza 23-24, Matei 7
10 Geneza 25-26, Matei 8:1-17
11 Geneza 27-2, Matei 8:18-34
12 Geneza 29-30, Matei 9:1-17
13 Geneza31-32, Matei 9:18-38




Irina

duminică, ianuarie 06, 2008

Biscuiti cu fulgi de cereale

Toata lumea stie cat de importante sunt cerealele integrale in alimentatie, dar adeseori, in special din comoditate, nu le consumam, iar copiii nu le gasesc totdeauna atragatoare.

O solutie buna este sa le folosim ca ingrediente
pentru biscuiti. Am mancat pentru prima oara biscuiti cu fulgi de cereale acum cativa ani, si mi-au placut foarte mult, dar abia acum am aflat si reteta, de la Vi de pe forumul "lucru de mana" (Vi e o bucatareasa excelenta, si a fost asa buna sa impartaseasca din retetele si secretele ei culinare). Eu am modificat-o un pic, dar in orice caz, frumusetea acestei retete consta si in faptul ca permite bucataresei sa-si foloseasca creativitatea. Am folosit urmatoarele ingrediente:
  • un pachet de unt (200g) la temperatura camerei
  • 300g zahar
  • 2 oua
  • 150 g faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • 3 cani fulgi de cereale (amestec pentru micul dejun, cu fructe uscate)
  • 1 cana de nuci macinate(sau alune, migdale,etc.)
(puteti modifica reteta dupa gust, adaugand fulgi de nuca de cocos, cacao, scortisoara, cipsuri de ciocolata, fulgi de ovaz, sau de grau in loc de amestec de cereale, etc.)



 Cuptorul se incinge la 170 grade celsius.
  • mixam untul pana devine cremos.
  • se incorporeaza zaharul, apoi pe rand ouale
  • se adauga vanilia si praful de copt, apoi faina
  • punem nuca macinata, si amestecam, apoi adaugam cerealele, cate o cana, pe rand
  • se amesteca bine si se lasa 20 -30 de min., ca sa se inmoaie cerealele
  • pe tava captusita cu hartie de copt se pun cu o lingurita gramajoare (inalte, nu se turtesc), la distanta de cativa centimetri(se lasa la copt)
  • se dau 15-20 de minute la cuptor, si se scot pe un grilaj, sa se raceasca
  • se pastreaza in cutii de tabla pentru biscuiti, sau in pungi de plastic.
Sunt deliciosi alaturi de o cana de lapte cald cu inka, si foarte potriviti in pachetelul pentru scoala, sau pentru servici.

Irina

sâmbătă, ianuarie 05, 2008

Iarna-i grea...


Dupa cum stiti, (sau nu ), a dat iarna peste noi de cateva zile, spre disperarea autoritatilor, si spre bucuria copiilor( dar si a ziaristilor ).

Ieri, dupa ce s-a mai potolit viscolul, am iesit si noi . Ilinca a fost in al noualea cer, s-a tavalit prin toti nametii, s-a aruncat in zapada, a alergat- ce mai, cu chiu cu vai am reusit s-o bagam in casa.

Pacat ca n-avem saniuta, dar nu-i nimic, facem noi rost!sau poate nu, ca n-am chef sa dorm afara :)).

Irina