vineri, martie 28, 2008

Fasole batuta (pateu de fasole)


Cred ca fasolea batuta e mancarea preferata de post a multora- cel putin noua ne place foarte mult.




Ingredientele necesare sunt :
  • 1/2 kg fasole
  • ulei
  • 2 ceape
  • usturoi
  • sare, piper dupa gust,foi de dafin

Fasolea se pune la inmuiat cu o seara inainte ( la o parte fasole se pun doua parti de apa).

A doua zi se pune la fiert, si se schimba apa de doua-trei ori. Cand fasolea e aproape fiarta se adauga in apa un morcov si o ceapa ( eu am folosit ceapa "veche") taiate bucati, piper boabe, sare si foi de dafin. Se fierbe pana fasolea e foarte moale.

Se scurge bine, se scot folie de dafin si se toaca la robot sau la
masina de tocat. Se freaca cu ulei (nu mult) pana se albeste. Se adauga ustoroiul zdrobit.

Pasta rezultata se aseaza intr-un castron. Ceapa ramasa se toaca marunt( am folosit o legatura de ceapa verde), se caleste in ulei pana devine aurie, si se toarna peste fasole.



Este foarte buna cu niste muraturi alaturi- eu am servit-o cu tabouleh.

Irina

miercuri, martie 26, 2008

Tabouleh ( salata libaneza)




Tabouleh este o salata a carei reteta provine din Liban, si la care baza compozitiei este graul sfaramat (bulgur). Eu am gasit bulgur la Mega Image, dar cred ca este in orice supermarket, la raionul de produse "arabesti"( nu este scump).




Am folosit:
  • 1 ceasca bulgur
  • 1 salata verde
  • 1 rosie
  • 1 legatura de ceapa verde
  • 1 legatura de patrunjel verde
  • ulei, otet(sau zeama de lamaie, daca aveti),sare, piper




Punem bulgurul (cam 200 g) la inmuiat in apa fierbinte, timp de 30-40 minute ( la o parte bulgur punem 3 parti de apa). Dupa ce s-a inmuiat, il stoarcem bine de apa si il punem intr-un castron de salata. Adaugam salata taiata fasiute, rosia taiata cubulete, verdeturile taiate marunt. Amestecam cu ulei, otet, sare si piper- dupa gust. Se poate servi ca si garnitura, dar si ca fel principal( antreu). Este o salata de post foarte buna si consistenta.

Irina
Photobucket

luni, martie 24, 2008

Saptamana a treia de post


In a treia saptamana de post un indemn al Sfantului Ignatie Briancianinov:

"Fraţilor! Să străbatem alergarea sfântului post cu râvnă, cu osârdie. Lipsurile cărora pare că se supune după rânduiala postului trupul nostru sunt nimicnice înaintea folosului sufletesc pe care poate să-l aducă postul. Să desfacem prin mijlocirea postului trupurile noastre de masa bogată şi grasă, iar inimile - de pământ şi de stricăciune, de adânca şi pierzătoarea uitare prin care suntem despărţiţi de veşnicia care stă înaintea noastră şi este gata să ne cuprindă. Să năzuim atât cu duhul, cât şi cu trupul spre Dumnezeu! Să ne temem de starea trupească, pricinuită de călcarea postului, să ne temem de deplina neputinţă de a-L cunoaşte pe Dumnezeu şi de a-L cinsti pe Dumnezeu pe care o pricinuieşte călcarea postului. Această neputinţă pierzătoare este temeiul morţii veşnice. Această neputinţă pierzătoare este arătată de noi atunci când, din pricina dispreţuirii poruncii lui Dumnezeu privitoare la post, îngăduim să se îngreuieze inimile noastre cu saţiul mâncării şi cu beţia. Amin."
sursa

Resurse:



In timpul postului este bine sa gandim meniul pe cateva zile dinainte, pentru a pierde cat mai putin timp in bucatarie. Deasemenea, este bine ca mancarurile sa fie cat mai simple.

Meniul pentru a treia saptamana de post:

Micul dejun
  • suc/nectar de fructe preparat in casa
  • ceai, paine de casa cu dulceata
  • gris cu lapte de soia

Gustare(ora 10, seara)

Pranz
  • supa-crema de cartofi, cu crutoane
  • bors de legume

Cina

  • Luni: mancarica de mazare, snitel de soia
  • Marti:peste prajit cu mamaliguta si usturoi (dezlegare- Bunavestire)
  • Miercuri: pilaf cu ciuperci
  • Joi : ghiveci de legume
  • Vineri : mancare de linte
  • Sambata: mancare de urzici, cu mamaliguta
  • Duminica: spaghete la cuptor

Desert
  • salata de fructe
  • halva
Va doresc o saptamana luminoasa!


Irina