marți, august 12, 2008

Sampon de urzica facut in casa



Mi-am propus de mai mult timp sa incerc o reteta de sampon de casa. Sampoanele si balsamurile din comert contin tot felul de chimicale care afecteaza parul, in loc sa-l faca mai sanatos(cum spun reclamele).

Ca baza m-am gandit sa folosesc ceaiul de urzica, deoarece efectele sale benefice asupra ingrijirii parului sunt recunoscute.


Reteta pe care am folosit-o e foarte simpla:

  • 500 ml ceai concentrat de urzica (4 linguri de planta la 500 ml apa)
  • 4 linguri fulgi de sapun de casa (din acela facut de bunici -- se obtin razuind o bucata de sapun de casa
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 linguri miere de albine

Parul se clateste intai cu o solutie din apa si otet, apoi cu apa din abundenta.

Irina

Pateu de naut (hummus)



Azi am facut pateu de naut (hummus).



Nautul este bogat in proteine, saruri minerale( fosfor, magneziu, potasiu, calciu, fier) si in complexul de vitamine B. Are o concentratie ridicata de proteine (24%), precum si un procent consistent de hidrati de carbon si grasimi, ceea ce-l face sa aiba o valoare alimentara deosebita, inlocuind in mare parte proteinele din carne- deci excelent pentru meniul de post.

Cum spuneam si la reteta de falafel(chiftelute de naut) eu cumpar cate o punga de boabe (1 kg), le pun la inmuiat in apa rece, de obicei de seara pana a doua zi (tin castronul in frigider), apoi fac portii pe care le pun la congelator, in pungute. Pot fi puse in congelator si gata fierte, si cand vrem sa le pregatim le bagam la cuptor (sau la microunde) pana se dezgheata.

Pentru hummus am scos de la congelator o punga de boabe inmuiate, si le-am pus la fiert. In timpul fierberii apa trebuie schimbata de doua-trei ori. In ultima apa am adaugat sare, boabe de piper si frunze de dafin. Dupa ce boabele au fiert le-am  scurs de apa si le-am  bagat la robot.




Le-am mixat la robot cu apa rece pana au capatat o consistenta cremoasa. Am adaugat tahini (pasta de susan), si zeama de lamaie dupa gust. Hummusul se pune intr-un castron, se  netezeste cu o lingura, si se  toarna deasupra un strat subtire de ulei (eu folosesc ulei din samburi de struguri, care n-are nici un gust).

Se poate servi cu o salata tabouleh alaturi.

Irina



luni, august 11, 2008

Crema de ciocolata de post

Iar o sa vorbesc despre mancare, mai precis despre ciocolata. Eu nu sunt un mare fan al dulciurilor, dar imi place ca din cand in cand sa mananc o prajitura, sau o ciocolata, ceea ce in post e destul de dificil, optiunile fiind limitate. O prietena mi-a spus ca exista o crema gen "finetti", dar de post, si ieri am gasit de cumparat.





Se numeste "ciocolata crema ecologica" si e produsa de Natura Land. E delicioasa, are un gust fin, de alune de padure, iar consistenta este exact ca la finneti. Nu contine cacao, si toate ingredientele provin din agricultura ecologica ( contine zahar din trestie, ulei de floarea soarelui, pudra de roscove, faina de soia, stearina de pakmier, alune de padure, lecitina de soia, vanilina . Un borcanel de 400 g costa in jur de 8 ron (nu mai stiu exact pretul). Am luat-o din Carrefour -ul nou din Vitan- cel de langa targul auto( apropo, pentru cine este interesat, alaturi de Carrefour-ul din Vitan e un magazin de electrocasnice, si aveau toate tipurile de masina de paine Moulinex, plus modele de la alte firme).

Irina