vineri, ianuarie 04, 2013

Creditul- a lua sau a nu lua :)

Iulia de la economisim.info propune pentru azi un subiect de mare actualitate .

 
Cred ca sunt foarte putini romani care nu sunt datori la banca, pentru lucruri mai mult sau mai putin importante.Cati oameni nu bleastama clipa in care au luat credit, si nu pot sa mai puna geana pe geana de frica zilei de maine?
Creditele s-au nascut din lacomia unora, care vor sa se imbogateasca profitand de necazul si nevoia aproapelui.Caci cine s-ar inhama sa plateasca comisioane mari si dobanzi variabile, timp de zeci de ani, care cresc dupa pofta de castig a bancherilor, daca nu ar fi silit de nevoie?
Despre pacatul luarii de dobanda Scriptura si Sfintii Parinti au vorbit acum secole, si vorbele lor sunt mai actuale ca niciodata :

"Profetul, infatisand in acest psalm pe barbatul desavarsit care are sa se urce la viata cea netulburata, a enumerat printre faptele lui mari si pe aceea ca n-a dat cu camata argintul sau. In multe locuri din Scriptura este hulit pacatul acesta. Iezechiel pune intre cele mai mari pacate “camata si adaosul, iar Legea le interzice in termeni precisi: “Sa nu iei camata de la fratele tau si de la aproapele tau“; si iarasi zice: “Viclenie peste viclenie si camata peste camata“ 3. Iar despre cetatea cea plina de pacate, ce spune psalmistul?
 “N-a lipsit din pietele ei camata si viclesug.“ Si acum, in psalmul acesta, profetul a adaugat acelasi lucru pentru a-l caracteriza pe omul desavarsit, zicand:
Argintul sau nu l-a dat cu camata.“"
..........
 Intr-adevar, este culmea neomeniei ca de la cel lipsit de cele necesare vietii, care-ti cere imprumut ca sa se ajute in viata, tu sa nu te multumesti cu capitalul, ci sa nascocesti venituri si sa aduni bogatii de pe urma nenorocirilor saracului. Domnul ne-a poruncit lamurit, zicand: “De la cel ce voieste sa se imprumute de la tine nu intoarce fata“ .
............................
Cei care iau camata suta la suta, cei care iau zece la suta sunt infricosatori chiar atunci cand li se aude numele; iar cei care cer lunar dobanda sunt ca demonii care-i mana pe somnambuli; se napustesc asupra saracilor la soroacele lunii.

  Sf. Vasile cel Mare - despre camatarie si imprumuturi


Din punctul meu de vedere un credit e unul din cele mai rele lucruri  pe lumea asta. Inclusiv creditul pentru locuinta este bine sa fie evitat, daca in caz de ceva nu ai unde sa te muti (la parinti, de exemplu), ca sa poti inchiria casa si cu banii obtinuti sa-ti achiti ratele.
Daca totusi simti ca esti nevoit sa iei un credit, e bine sa iei unul cat mai mic, pe care sa-l achiti cat mai repede, fiindca 15-20-30 de ani sunt perioade foarte lungi, in care multe se pot schimba in rau.Nu stim de pe o zi pe alta ce va fi, cum putem sti ca vom fi sanatosi si ca vom avea acelasi loc de munca bine platit (sau aceeasi afacere infloritoare) timp de zeci de ani?
Inainte sa luam ceva cu credit trebuie sa ne gandim bine- lucrul asta imi este indispensabil?chiar nu pot trai fara el?in caz de urgenta l-as putea vinde?cu ce suma?daca e vorba de o casa - trebuie sa fie neaparat in centrul orasului, sa fie mare, sa fie renovata la milimetru si sa aiba mobila noua? poate ar trebui sa te gandesti ca libertatea ta valoreaza mai mult decat orice, si sa incerci sa fi creativ. E neaparat sa fac ce fac toti ceilalti?
Am prezentat aici un caz al unui tanar cu multa imaginatie si curaj, care a preferat sa faca o casa poate mai neobisnuita, dar cu bani mai putini, ca sa nu intre in datorii.
 Inainte de a lua credite, si in general inainte de a ne arunca la cumparaturi care ne depasesc puterea financiara, ar fi bine sa citim cartile lui R. Kiosaky  (seria Tata bogat, tata sarac), ca sa intelegem cat de cat mecanismele financiare are lumii in care traim, si sa vedem daca banii nostri se duc pe active (adica bunuri care produc venit - de exemplu, un apartament pe care il cumperi si il inchiriezi e un activ), sau pe pasive (adica bunuri care cer sa cheltui bani, sau care nu produc nimic- de exemplu, casa in care locuim e un pasiv, fiindca nu genereaza venituri).
Din tinerete, de la inceputul vietii noastre productive, e bine sa ne orientam astfel incat sa adunam cat mai multe active, si din veniturile generate de acestea sa cumparam pasive, in loc sa ne indatoram pentru pasive.

Majoritatea dintre noi traim in ceea ce Kiosaky numeste cursa sobolanului- ne gasim un servici, muncim mult, castigam tot mai mult (unii) si cheltuim tot ce avem pe traiul zilnic si pe tot felul de alte lucruri, in speranta ca vom fi fericiti. Ajungem la batranete si ne intrebam unde e viata noastra, ce am facut cu ea?
Fiecare dintre noi trebuie sa cautam acel drum pe care ne putem pastra libertatea. Eu cred ca una din caile bune si destul de accesibile pentru multi este evitarea sau achitarea datoriilor, producerea propriei hrane si stradania de a fi cat mai autosuficient, si evitarea consumerismului. Sau, cum ar spune Sfintii Parinti - munca, simplitatea si neagonisirea .



Aici puteti citi povestea Iulianei si sotului ei, care si-au dat seama de valoarea libertatii, au facut tot posibilul sa-si achite creditele, si si-au cumparat o casuta si o bucata de pamant, si au inceput sa puna in practica pasii de mai sus.
Inchei cu cateva citate ale Sf. Vasile cel Mare referitoare la datorii, si cu sugestia de a folosi cat mai mult imensele posibilitati gratuite de autoeducare pe care le avem cu totii la dispozitie - bibliotecile si internetul. Sa ne facem timp intr-o zi, si sa ne gandim, pentru ce traim? doar pentru pantece ? (mancare, bautura, sex, distractie) sau viata are mult mai mult sa ne ofere?
merita sa ne indatoram, sau putem gasi si alte solutii?


"Ca cel care-si ia sarcina sa plateasca dobanzi, pe care nu le poate plati, se supune de buna voie unei robii pe viata.
 ...........
Cand cel ce se imprumuta ia banii, este mai intai stralucitor si vesel; se bucura de o floare straina, care vrea sa arate ca i s-a schimbat viata: masa intinsa, haine luxoase; slugile, si ele, au alta infatisare, sunt mai vesele; vin apoi lingusitorii, oaspetii, nenumaratii paraziti ai caselor. Dar indata ce banii incep sa se scurga, iar timpul, cu trecerea lui, adauga dobanzile, noptile nu-i mai aduc aceluia odihna, ziua nu-i mai este vesela, soarele nu-l mai incanta, ci-i amaraste viata; uraste zilele care-i grabesc scadenta, se teme de luni, care-i maresc dobanzile. Daca doarme, vede in vis pe creditor. Urat vis! Creditorul sta la capataiul lui. Daca e treaz, dobanda ii stapaneste gandul, dobanda ii este grija lui. Scriptura spune: “Creditorul si datornicul se intalnesc unul cu altul; dar Dumnezeu pe amandoi ii cerceteaza“ 7. Unul, ca un caine, urmareste prada; celalalt, ca un vanat gata prins, se teme de intalnire. Saracia i-a rapit indrazneala. Amandoi numara pe degete scadenta: unul se bucura de cresterea dobanzilor, celalalt suspina de adaosul nenorocirilor
Bea apa din vasele tale!“ 8, spune Scriptura; adica: cerceteaza puterile tale, nu merge la izvoare straine, ci culege din livezile tale cele ce-ti pot usura viata! Ai lucruri de arama, haine, vite, vase fel de fel! Vinde-le! Cauta sa dai totul, afara de libertate.
..........................

  Nebunie copilareasca este sa nu ne marginim la cele ce avem, ci, intemeiati pe nadejdi nesigure, sa ne expunem la o paguba reala si de neinlaturat. Da, de pe acum te gandesti cu ce vei plati datoria. Din banii pe care-i imprumuti? Dar nu-ti ajung sa-ti acoperi nevoile si sa platesti si datoria. Daca pui insa la socoteala si dobanzile, de unde se vor inmulti atat de mult banii, incat sa-ti usureze si nevoile, si sa-ti acopere si capitalul, iar, in afara de asta, sa mai nasca si dobanzi? Imi spui, poate, ca nu vei da imprumutul din banii pe care i-ai luat. Dar, atunci, de unde? Sa asteptam deci nadejdile acelea si sa nu ne repezim ca pestii la momeala. Dupa cum aceia o data cu hrana inghit si undita, tot asa si noi, o data cu banii imprumutati, suntem strapunsi si de dobanzi. 
 Saracia nu aduce rusine. Pentru ce sa ne adaugam si ocara adusa de datorii? Nimeni nu vindeca o rana cu alta rana, nici nu se vindeca raul cu rau, nici nu se alunga saracia cu dobanzi. 
 Esti bogat? Nu te imprumuta! Esti sarac ? Nu te imprumuta! Daca esti bogat, n-ai nevoie sa te imprumuti, iar, daca n-ai nimic, nu vei avea cu ce sa-ti platesti imprumutui.
..................................
 Nu te gandi numai cum te simti cand iei bani cu imprumut, ci si ce vei simti cand ti se va cere imprumutul inapoi!
.....................
Uita-te la soare! E liber! Pentru ce-ti expui libertatea vietii tale? Nici un luptator cu pumnii nu se fereste atata de loviturile rivalului sau, cat se fereste datornicul de intalnirile cu creditorul, ascunzandu-si capul dupa ziduri si coloane.
Poate ca cineva imi va spune:
- Cu ce-am sa ma hranesc ?
- Ai maini, ai o meserie, munceste cu ziua, intra sluga! Multe sunt mijioacele de trai, multe sunt prilejurile! Nu poti munci ca esti neputincios? Cere de la cei ce au! E rusinos cersitul? Dar mai rusinos este sa fugi de cel care te-a imprumutat! Negresit, nu spun asta ca sa-ti dau porunci, ci ca sa-ti arat ca toate sunt mai usor de suportat decat imprumutul. "
.................................

Irina

joi, ianuarie 03, 2013

Vineri- ziua meniului saptamanal si link-party :)

  

Asa cum v-am promis, revin cu meniul pentru saptamana urmatoare, si cu colectia de linkuri a celor care se alatura acestei provocari :)
Meniul meu tine cont de obisnuintele si preferintele familiei noastre, de alimentele pe care le am in camara sau frigider si de bugetul alocat pentru mancare.Evident ca nu se potriveste tuturor, nu poate fi pe gustul tuturor, dar poate reprezenta o mica inspiratie daca ati intrat in pana de idei :)
Daca vreti sa participati la colectia de linkuri pe tema meniului saptamanal,va astept cu drag!
Colectia se deschide acum si se va inchide marti.

Meniul saptamanii 7-13 ianuarie

Luni
bulz la cuptor (mamaliguta, branza de burduf, oua)
pastai (fasole verde) calite, cu usturoi

Marti
cartofi piure, omleta cu branza, dovleac copt 
salata de varza, morcov, marar

Miercuri-post
orez sarbesc, ciuperci la cuptor, salata de varza
salata de vinete, ardei copti

Joi
orez sarbesc (de miercuri),
 crochete de peste, sos de iaurt cu morcov

Vineri -post
bors de legume
mancarica de fasole boabe, muraturi

Sambata
bors de legume(de vineri) cu smantana
chiftelute (porc si vita)
cartofi piure
gogosari cu sos

Duminica
pulpe de pui la gratar
orez indian (cu stafide si alune)
 sos tzaziki

Mic dejun, cina 
lapte cu orez/paste/gris, ceai si paine cu unt (sau unt de arahide), 
cascaval, zacusca, bruschete cu morcovi, lapte de pasare
Desert
fructe (mere, portocale, grefe, banane, kiwi), nuci, alune
....................................................

miercuri, ianuarie 02, 2013

Obiceiul lunii ianuarie : fa chiuveta sa straluceasca!

Prima dintre  "poruncile" Fly Lady este sa pastram chiuveta din bucatarie curata si stralucitoare. Acesta este pasul de baza cu care trebuie sa incepem ordonarea si organizarea casei. Imaginati-va ca intrati in bucatarie si doriti sa gatiti, iar chiuveta e plina ochi cu vase nespalate.In loc sa te apuci de treaba iti vine sa o iei la goana si sa mananci la restaurant ! :)
Dimineata, o chiuveta stralucitoare ma ajuta  sa incep ziua relaxata si cu buna dispozitie! Imi place sa intru in bucatarie si sa fac cafeaua, sau sa pregatesc micul dejun fara sa simt ca am ramas in urma cu treburile.


Chiuveta este "unealta" principala din bucatarie.O chiuveta curata si stralucitoare este frumoasa, si ne vom dori s-o pastram asa. O chiuveta curata atrage si in jurul ei ordinea- daca tot lustruim chiuveta, vom spala si vom pune la loc vasele, apoi parca ne va veni sa lustruim si aragazul, apoi dulapurile din bucatarie. Si daca tot ne-am apucat, hai sa curatam si masa de firmituri, sa maturam pe jos, sa spalam, si sa ne bucuram de o bucatarie care straluceste de curatenie :).
Bucatria este inima casei, si cand aici e curatenie parca ai energie sa pui in ordine si restul casei. Pe nesimtite casa noastra va fi curata si ordonata - si tot ce avem de facut ca sa ajungem acolo e sa incepem sa pastram zilnic chiuveta din bucatarie curata si stralucitoare!


Cum procedam?
1. spala toate vasele din chiuveta si pune-le la loc
2. Pune dopul si umple chiuveta cu apa fierbinte (daca ai o chiuveta cu doua parti, curata-le pe rand ). Toarna in apa o cana de clor si lasa sa stea o ora. Scoate dopul si goleste-o de apa. Daca situatia e grava :)), foloseste intai un detartrant (gen Nufarul).
3.Clateste bine chiuveta
4. Foloseste o pudra de curatat (Ajax, Cif sau bicarbonat de sodiu) si freaca bine chiuveta, apoi clateste foarte bine.


5. Cu un cutit ascutit curata mizeria de sub marginea chiuvetei.
6. Curata bine pe langa robinet si robinetul, cu o perie daca e nevoie (foloseste si detartrant).
7. Freaca chiuveta cu o solutie de geamuri, ca sa-i dai lustru.
8. Daca nu esti multumita de aspect poti folosi ceara pentru lustruit masina.Dar daca iti place asa, e foarte bine, nu cauta perfectiunea. Perfectionismul ne pune piedici inca dinainte de a incepe ceva.
9. De cate ori folosesti chiuveta sterge-o cu un servet curat. Invata-i si pe ceilalti membri ai familiei sa procedeze la fel. Vei avea mereu o chiuveta stralucitoare, fara pete de apa.
10. Obisnuieste-te sa pui totdeauna vasele murdare in masina de spalat vase. Daca nu ai masina de spalat vase, depoziteaza vasele murdare langa chiuveta pana le speli, sau spala-le imediat si pune-le la loc
11. Obisnuieste-te sa pastrezi intotdeauna chiuveta curata, si invata-i si pe ceilalti membri ai familiei sa faca asta. In fiecare seara, inainte sa te duci la culcare, asigura-te ca lasi in urma o chiuveta curata si stralucitoare, care sa te binedispuna dimineata.

Referitor la masina de spalat vase puteti citi un articol aici. Deoarece eu am foarte putin spatiu langa chiuveta, am renuntat la uscatorul de vase, si pun toate vasele murdare in masina de spalat, si seara, cand e plina, ii dau drumul ( pentru asta mi-am cumparat mai multe farfurii, ca sa am mereu un set curat), sau spal vasele imediat si le las la scurs in masina de spalat vase, apoi le sterg si le pun la loc.

Va doresc spor la treaba !

Irina


marți, ianuarie 01, 2013

Meniul saptamanii 31.dec.'12- 6 ianuarie 2013

  In 2013 mi-am propus sa fiu mult mai organizata - sa reiau programul Fly Lady, sa-mi fac o planificare scrisa a timpului, sa-mi scriu listele de cumparaturi si cu ce am de facut, sa fac o curatenie "la sange" printre lucruri (asta e in desfasurare de anul trecut, dar mai e de lucru), si sa bifez cat pot tot ce am pe lista de obiective. 
Incep cu meniul saptamanii in curs, dar in continuare
 o sa imi pregatesc meniul pentru saptamana ce urmeaza in vinerea dinainte (idee preluata de la Iulia), astfel incat sa pot face cumparaturile din timp. Ma gandesc si la un "link-party" avand ca subiect meniul saptamanii, ce spuneti, va tenteaza? :). Stiu ca sunt cateva blogerite care obisnuiesc sa-si planifice un meniu saptamanal, si poate ne mai inmultim pe parcurs :).   
Cand pregatesc meniul incerc sa respect cateva lucruri:
 tin cont de zilele de post (miercuri si vineri), sambata si duminica gatesc cu carne (pasare, porc, vita), luni , marti si joi sunt zile de lactate, oua si peste. Uneori pregatesc cate o prajitura, dar in general ne ferim de dulciuri- si de cele preparate in casa, si de cele din comert. Le-am inlocuit cu fructe, nuci si alune. Nu consumam deloc mezeluri din comert , si nici sucuri (exceptie facand cate o cola/pepsi uneori).Nu mai folosesc ulei de floarea soarelui - pentru prajit (destul de rar) folosesc untura de palmier, iar la salate- ulei de seminte de struguri.Cam de un an nu mai folosesc ulei la gatit (in ciorbe, tocanite, etc.). Daca e cazul adaug ulterior ulei de masline.
Ne straduim sa nu mai mancam nimic dupa ora 20,  si nici sa nu ciugulim intre mese, dar mai avem de luptat :).
Saptamana asta vreau sa gatesc cu ce mai am prin casa, si sa nu cumpar decat strictul necesar.

Meniul saptamanii

Luni 
 meniul de Revelion :) : 
supa de pui cu taitei
 friptura (de porc) cu cartofi piure, salata de muraturi
tort diplomat cu fructe de padure

Marti (Sf.Vasile)
terminam ce a mai ramas de luni

Miercuri (harti- nu e post)
varza a la Cluj 
(mi-a ramas o varza si umplutura de la sarmalele de Craciun, 
si vreau sa le consum)

Joi
branza cu smantana si mamaliguta
(si varza a la Cluj daca mai ramane)

bors de sfecla
salata orientala
salata de varza si morcov

Sambata (Ajunul Bobotezei)-post
bors de sfecla(de vineri)

Duminica- Boboteaza

Mic dejun, cina 
lapte cu orez/paste/gris, ceai si paine cu unt (sau unt de arahide), 
ou fiert / omleta, cascaval, zacusca

Desert
fructe (mere, portocale, grefe, banane, kiwi), nuci, alune



Fa-ti timp!


Suntem in 2013, si cu totii speram la un an mai bun, in care viata noastra- si noi insine- sa se schimbe in mai bine. Dar in alergarea noastra grabita, coplesiti de grijile lumii acesteia, uitam sa ne facem timp pentru lucrurile cu adevarat importante - timp pentru Dumnezeu, si timp pentru relatiile cu cei dragi...Timpul e asa de pretios...si adesea il risipim in lucruri desarte...
Va doresc un an nou mai bun, in care sa va faceti timp pentru ceea ce conteaza cu adevarat!




Irina