duminică, martie 02, 2008

Zonele casei


Va povesteam aici ca am inceput sa ma (re)organizez folosind sistemul "Fly Lady". Mi-am stabilit rutina de dimineata si de seara, si incerc sa ma tin de acest program ( nu imi reuseste in fiecare zi, dar pe ansamblu este mult mai bine).
Pasul urmator a fost sa impart casa in 5 zone. Noi locuim intr-un apartament de trei camere- avem sufragerie, bucatarie, doua dormitoare, doua bai, hol, trei camari si balcon. L-am impartit astfel:

Zona 1 : holul de la intrare, balconul, camara bucatariei(e pe holul de la intrare)

Zona 2 : bucataria
Zona 3: baile, camarile mici

Zona 4: dormitoarele
Zona 5: sufrageria

In fiecare saptamana se lucreaza intr-o zona a casei, astfel incat intr-o luna trec prin tot apartamentul.

Primul pas este sa petrecem 15 minute pe zi facand ordine si debarasand zona curenta. Pentru asta avem nevoie de un ceas cu sonerie (un "timer") pe care sa il punem sa sune dupa 15 minute (eu am "timer" la aragaz), si in acest rastimp sa lucram fara intrerupere, ordonand lucrurile si eliminandu-le pe cele de care mai avem nevoie sau nu ne plac.
Este important sa indeplinim zilnic rutina de dimineata si de seara, pentru a avea un bun start al zilei( cel putin pe mine ma ajuta foarte mult sa gasesc dimineata curat in bucatarie ).

Si cateva reguli de ajutor :
  1. Inainte sa incepi ai grija sa fi imbracata in hainele pentru zi, si incaltata (leaga-ti sireturile! )
  2. Treburile zilnice trebuie sa fie terminate, si e preferabil sa fi terminat cu aspiratul saptamanal.
  3. Camera trebuie sa fie pusa la punct.
  4. Nu scoate mai multe obiecte decat poti pune la loc intr-o ora.
  5. Aranjeaza doar cate un dulap, sau cate o gramada de lucruri, pe rand.
  6. Daca nu stii cum sa debarasezi, asteapta postarea urmatoare sau citeste aici in engleza Photobucket
  7. Fii consecventa. Fa cate putin in fiecare zi, nu incerca sa faci totul odata. O sa fi terminata, si o sa urasti sistemul( "Fly Lady")!Fa pasi mici!
  8. Fixeaza ceasul si lucreaza doar 15 minute. Asta e tot. Casa nu s-a umplut de obiecte care nu-ti sunt necesare intr-o zi, asa ca n-o s-o ordonezi intr-o zi. Rabdare si pasi mici!Poti sa faci asta!
Mai multe despre "zonele fly" puteti citi aici .
Saptamana aceasta ma ocup de zona 1.


Irina
Photobucket

Duminica Infricosatei judecati- lasata secului de carne


Astazi Biserica praznuieste Duminica Infricosatei Judecati, ultima dintre duminicile pregatitoare pentru Postul Mare. Aceasta duminica se mai numeste si a "lasatului sec de carne", fiindca incepand de maine nu se mai consuma carne, ci doar lactate, oua si peste (de aceea saptamana care urmeaza este supranumita "saptamana alba" sau "a branzei").

Apostol: I Corinteni 8, 8-13; 9, 1-2;

Evanghelie : Matei 25, 31-46

"Când va veni Fiul Omului întru slava Sa, şi toţi sfinţii îngeri cu El, atunci va şedea pe tronul slavei Sale. Şi se vor aduna înaintea Lui toate neamurile şi-i va despărţi pe unii de alţii, precum desparte păstorul oile de capre. Şi va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stânga. Atunci va zice împăratul celor de-a dreapta Lui:

Veniţi, binecuvântaţii tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine.

Atunci drepţii Îi vor răspunde, zicând:

Doamne, când Te-am văzut flămând şi Te-am hrănit? Sau însetat şi Ţi-am dat să bei? Sau când Te-am văzut străin şi Te-am primit, sau goi Te-am îmbrăcat? Sau când Te-am văzut bolnav sau în temniţă şi am venit la Tine?

Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei:

Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintre-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut.

Atunci va zice şi celor de-a stânga:

Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic, care este gătit diavolului şi îngerilor lui. Căci flămând am fost şi nu Mi-aţi dat să mînânc; însetat am fost şi nu Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi nu M-aţi primit; gol şi nu M-aţi îmbrăcat; bolnav şi în temniţă, şi nu M-aţi cercetat.

Atunci vor răspunde şi ei, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând, sau însetat, sau străin, sau gol, sau bolnav, sau în temniţă şi nu Ţi-am slujit?

El însă le va răspunde zicând: Adevărat zic vouă: Întrucât nu aţi făcut unuia dintre aceşti prea mici, nici Mie nu Mi-aţi făcut. Şi vor merge aceştia la osândă veşnică, iar drepţii la viaţă veşnică."

Parintele A. Schmemann ne vorbeste despre intelesul acestei duminici in cartea sa "Postul cel Mare"(ed. Doris, 1998) :

" Dragostea constituie tema evangheliei din duminica lasatului sec de carne. Pericopa evanghelica pentru aceasta zi ne prezinta parabola lui Hristos despre Infricosatoarea Judcata ( Matei 25 : 31-46).Cand Hristos va veni sa judece, care va fi criteriul judecatii Lui? Parabola ne raspunde: iubirea- nu numai o simpla preocupare umanitara pentru o justitie abstracta si pentru "saracii" anonimi, ci iubirea concreta si personala pentru cei de langa mine, oricine ar fi, pe care Dumnezeu a facut sa-l intalnesc in viata mea. Aceasta precizare este importanta, pentru ca astazi crestinii tind sa identifice iubirea crestina cu grijile politice, economice si sociale; cu alte cuvinte ei muta centrul de greutate de la persoana si evolutia ei unica la entitati sociale precum "clasa sociala", "rasa", etc..(...) iubirea crestina este ceva diferit si aceasta diferenta poate fi inteleasa si mentinuta daca Biserica isi va pastra misiunea sa unica si nu va deveni o simpla "agentie sociala", fiind limpede ca Biserica nu poate fi considerata astfel. "

Aici puteti citi despre semnificatia elementelor din icoana sarbatorii( in engleza).


Irina

Photobucket