luni, iulie 07, 2008

10 lucruri de facut cu copiii (5)

De cand sunt mamica am citit diverse materiale, incercand sa gasesc o metoda cat mai buna de educatie pentru copiii mei. Printre lecturi a fost cea a unui articol foarte util: "10 lucruri de facut cu copiii inaintea varstei de 10 ani". Desigur, nu tot ce am citit acolo se potriveste, dar am retinut cateva idei, pe care as dori sa le aplic.
Lista celor 10 lucruri de facut :


1.Scris si citit
2.Povestirea orala
3.Memorarea
4. Auditii& ascultarea cu atentie a unui text

5. Rugaciune in familie
6.Arte & lucru manual
7. Excursii & biblioteca
8. Munca &slujirea altora
9. Disciplina
10. Jocuri &explorare


6.Arte & lucru manual

Copiii invata mult cu ajutorul simturilor. Ei au nevoie de multe activitati de lucru manual inainte de varsta de 10 ani. Dati-le timp sa experimenteze diverse activitati manuale si isi vor dezvolta creativitatea elementara si indemanarea.

In camera de zi, sau oriunde petreceti mai mult timp cu copiii si le cititi, amenajati un raft unde sa pastrati creioane, culori, markere, hartie, foarfeci, lipici, materiale pentru cusut, impletit si crosetat. Alaturi de acesta aranjati o masuta cu scaune unde copiii vor putea lucra in liniste la proiectele lor, in timp ce le cititi. Rezultatele muncii lor pot fi daruite celor apropiati, pot participa cu ele la concursuri, sau pur si simplu pot fi expuse in casa.

Unul din lucrurile cele mai utile pe care le-am facut pentru fetele mele a fost sa le cumpar un sac cu resturi de material de la o croitoreasa. Sacul era plin cu tot felul de bucati de stofa, matase, saten. La vremea aceea fetele erau destul de mici si aveau putina indemanare in ceea ce priveste cusutul, dar primele incercri de a transforma peticele in rochite pentru papusi le-a starnit dorinta de a invata mai mult. M-au intrecut rapid in indemanare, astfel ca acum se ocupa cu crearea de rochii de epoca. Si toate acestea de la un sac cu resturi de material! Masina de cusut, raftul cu rechizite si masuta au fost intotdeauna la indemana copiilor nostri. Proiectele lor puteau fi lasate la vedere pana le terminau.

Nu permiteti copiilor sa faca desene sau activitati de lucru manual la calculator. Mouse-ul nu dezvolta indemanarea manuala la fel cum o fac putin lipici si cateva bucatele de hartie.


7. Excursii&biblioteca

Duceti des copii in excursii. Faceti-va timp sa mergeti la concerte si piese de teatru, sa vizitati muzee si expozitii. Daruiti-le copiilor experiente prin care sa-si cladeasca intelegerea asupra lumii - experiente care sa ii marcheze si de care sa isi aminteasca mai tarziu.

Nu lasati copiii sa exploreze lumea din fata televizorului. Copiii au nevoie de experiente reale pe care sa le traiasca. Sa vezi la televizor un avion luandu-si zborul nu e acelasi lucru cu a vedea asta in realitate. Sa asculti un concert la radio sau televizor nu e acelasi lucru cu a participa la el in realitate. Sa vezi un experiment stiintific la tv nu e acelasi lucru cu a-l realiza singur.

Daca ar fi sa o iau de la inceput cu educarea copiilor le-as cumpara un microscop si kit de disectie inca de la 6 sau 7 ani si i-as invata cum sa le foloseasca. Le-as cumpara un telescop bun, o trusa de chimie si as amenaja in casa un loc unde sa le foloseasca. Pe scurt, as cheltui mai degraba banii pe instrumente de lucru decat pe carti care arata cum se face.

Inca din copilarie formati-le obiceiul de a vizita biblioteca publica saptamanal. Astfel copilul va deveni familiar cu modul de aranjare a cartilor si va invata sa ceara bibliotecarului ajutor.

 Nota :

Ideea cu sacul de petice am experimentat-o in copilaria mea. Nasa era croitoreasa si primeam mereu de la ea diverse bucati de material cu care faceam rochite la papusi. Apoi am primit o carte despre cum sa croiesti si sa cosi diverse lucrusoare pentru papusi(o sa revin cu niste poze, o am si acum). Nu am ajuns la un foarte mare grad de indemanare in domeniu, dar cand nu aveam copii imi mai faceam haine cu ajutorul revistei "Burda". Si acum o mai cumpar din cand in cand, in speranta ca la un moment dat voi gasi timpul necesar pentru a-mi mai lucra cate ceva.

Referitor la biblioteca publica- la fel, mama m-a dus acolo si m-a inscris inca dinainte de a fi la scoala. Apoi, cand am mai crescut mergeam singura, sau cu prietenele, sa imprumut carti. Pana sa ma mut in Bucuresti am fost mereu inscrisa la biblioteca.
Ma bucur mult ca in copilarie n-am avut programe la televizor, asta mi-a oferit foarte mult timp sa citesc, sa lucrez diverse obiecte folosindu-mi indemanarea manuala, sa explorez natura si sa fac ierbare, si multe altele. Din acest motiv televizorul sta mereu inchis la noi in casa, si Ilinca isi gaseste cate ceva de facut vrand- nevrand. Ma stradui ca macar o data pe saptamana sa realizam impreuna o activitate de lucru manual mai deosebita, iar in restul zilelor picteaza, coloreaza, modeleaza din plastilina, decupeaza, etc..

Irina

sursa http://www.triviumpursuit.com/articles/ten_to_do_before_ten.php