marți, iulie 29, 2008

Cum Il pot iubi tot mai mult pe Dumnezeu?

Zilele acestea am citit din raspunsurile la intrebari ale Maicii Siluana, si printre altele, mi-a ramas in minte si acesta in mod special:

"Cum pot dobândi smerenia? Dar smerenia adevărată, nefăţarnică. Şi mai mult: cum Îl pot iubi tot mai mult pe Dumnezeu?
Alina


Alina mea dragă,
Smerenia o dobândim în dar de la Domnul pe măsură ce o cerem şi împlinim poruncile Lui, demascând mereu acel insidios "m-ai văzut?" (slava deşartă) şi mulţumind lui Dumnezeu pentru orice faptă care ni se pare bună, pricepând că nimic nu putem face fără El. Învaţă să nu ripostezi, să nu te justifici, să nu ai ultimul cuvânt, să te rogi pentru cei care te jignesc, să accepţi că te poţi înşela chiar şi când eşti sigură sigură că ai dreptate... Să te bucuri că eşti, să te bucuri că eşti mică! Apoi, poruncile şi Rugăciunea te vor învăţa mereu mai mult.

Ca să-L iubeşti mai mult pe Dumnezeu, trebuie să fii cât mai mult timp cu El. Învaţă să-I arăţi şi să-I povesteşti tot ce faci, tot ce simţi, tot ce gândeşti. Cineva învăţa că numai în rugăciune Îl iubim cu adevărat pe Dumnezeu, pentru că numai Rugăciunea trece de psihismul şi sentimentalismul nostru, numai ea intră în duhul nostru unde vine şi se sălăşluieşte Duhul Sfânt. Şi acolo intrăm numai în rugăciune şi tăcere...

Împlineşte cât poţi, simplu şi pe măsura ta, Poruncile Lui, spovedeşte-te des, împărtăşeşte-te mereu, hrăneşte-te cu Sfintele lui Cuvinte şi bucură-te simplu de viaţa ta şi de darurile ei, şi acceptă necazurile inerente vieţii pe pământ cu nădejdea că ele nu trebuie să fie decât avertizoare de drum pe Calea Bucuriei, iar nu mlaştină şi iad.
Cu dragoste şi încredere,

M.Siluana"

luni, iulie 28, 2008

10 lucruri de facut cu copiii (6)De cand sunt mamica am citit diverse materiale, incercand sa gasesc o metoda cat mai buna de educatie pentru copiii mei. Printre lecturi a fost cea a unui articol foarte util: "10 lucruri de facut cu copiii inaintea varstei de 10 ani" (http://www.triviumpursuit.com/articles/ten_to_do_before_ten.php). Desigur, nu tot ce am citit acolo se potriveste, dar am retinut cateva idei, pe care as dori sa le aplic.
Lista celor 10 lucruri de facut :


1.Scris si citit
2.Povestirea orala
3.Memorarea
4. Auditii& ascultarea cu atentie a unui text

5. Rugaciune in familie
6.Arte & lucru manual
7. Excursii & biblioteca
8. Munca & slujirea altora
9. Disciplina
10. Jocuri &explorare

8. Munca si slujirea altora"Dezvoltati in copii dragostea pentru munca si ajutorarea altora. De cand copilul este mic ar trebui sa i se dea de indeplinit in mod regulat munci casnice. Nu doar sa hraneasca catelul sau sa isi faca patul. Un copil de 5 ani este perfect capabil sa puna farfuriile la loc, sau sa impatureasca rufele. Un copil de 10 ani poate sa prepare o mancare simpla, de la inceput la sfarsit. Copiii de toate varstele pot face curat in casa. Mama nu ar trebui sa adune jucariile de pe jos. La adolescenta un copil ar trebui sa fie capabil sa se ocupe de intretinerea casei, de la gatit si curatenie si pana la ingrijirea fratilor mai mici. Asta nu doar ca ii ajuta sa aprecieze munca in timp ce ii ajuta si pe parinti, dar le va fi de ajutor cand vor fi la casele lor.

Nu faceti pentru copiii vostri ceea ce pot sa faca singuri. In primul an de viata e nevoie sa faci totul pentru copilul tau, dar dupa asta situatia ar trebui sa se schimbe rapid. El poate invata sa faca multe lucruri singur. Daca faceti toate treburile in casa si copilul sta degeaba, el va invata ca urmatorul lucru:" sunt asa de important, ca toti ma servesc". Dar daca invata sa faca treburile singur, va capata incredere in sine :" pot sa fac asta singur". Si daca va invata sa faca treburile casei pentru a fi de ajutor, se va simti util : "sunt de ajutor si familia are nevoie de mine".

Va sugerez sa scrieti cate un program pentru fiecare copil. Programul trebuie sa fie bine organizat, si sa scrie in el cine, cand si ce are de facut, si sa fie afisat la loc vizibil. Asigurati-va ca consecintele neascultarii sunt bine intelese.

(gasiti detalii despre asta in articolele de mai jos :


Copiii si treburile casnice
Deprinderea copiilor cu munca ).Odata cu munca, copiii trebuie sa invete sa ajute pe altii. Puteti vizita impreuna cu ei un camin de batrani, sau puteti gasi multe alte oportunitati de a-i ajuta pe altii.


9.DisciplinaAm observat in viata noastra ca atunci cand disciplinarea copiilor este neglijata vom avea dificultati in ceea ce priveste invatatul. Copiii nu vor dezvolta niciodata auto-disciplina daca parintii nu ii invata cum. Iar copii care nu sunt auto-disciplinati vor avea multe esecuri, in special la invatatura. Puneti-va urmatoarele intrebari :

"sunt multumit de felul in care ma asculta copiii mei?"
"imi place sa fiu in preajma copiilor mei?"
"copiii mei ma cinstesc si ma respecta?"

Daca raspunsul la aceste intrebari este "nu" va trebui sa va reevaluati prioritatile.

Nu permiteti copilului sa va ignore. Cand ii spuneti ceva, asigurati-va ca este atent.
Nu permiteti copilului sa va conduca. El trebuie sa se conduca pe sine-insusi. Omul trebuie sa fie stapan pe sine inainte de a conduce pe altii.Nimeni nu va invata sa se stapaneasca pe sine lasandu-se condus de poftele sale- va invata sa se stapaneasca pe sine doar supunandu-se vointei altuia. Daca veti invata copilul sa se cunoasca pe sine si sa se auto-conduca, atunci el va fi capabil sa faca ceea ce i se incredinteaza.10. Jocuri si explorare
Dati-i copilului destul timp sa exploreze si sa se joace. Nu cumparati jucarii- sunt scumpe si de obicei sunt uitate cand apar altele noi. Investiti in lucruri reale, cum ar fi o masina de cusut, mici unelte pentru a lucra in gradina sau pentru a construi, cuburi de lemn. Cumparati jucarii pentru a explora cu ele (binoclu, microscop, o trusa de chimie, etc.) si nu pentru a fi adorate. Invatati copiii cum sa le foloseasca in mod responsabil si lasati-le intr-un loc accesibil.


Nu lasati copiii la televizor sau la computer. Copiii trebuie sa se joace in lumea reala, manipuland obiecte si folosindu-si toate simturile (pipait, vaz, auz, miros, gust) si logica, dezvoltandu-si astfel inteligenta.

Televizorul si computerul pot fi unelte folositoare, in anumite circumstante, si sub control.Dar sunt ca focul- un servitor bun , dar un stapan teribil. Sunt multe motive legitime pentru a ne indoi de valoarea folosirii lor inainte de varsta de 10 ani, in special in pregatirea academica clasica."

Irina

duminică, iulie 27, 2008

Este pacat sa porti cercei?

Din raspunsurile Maicii Siluana:


"Vă rog să mă iertaţi că vă deranjez şi eu cu întrebări, dar aş vrea să mă lamuriţi în privinţa unui lucru: dacă este păcat să porţi cercei? (eu ştiu că da, dar foarte multă lume are, chiar şi cei care vin la biserică - sunt creştini ortodocşi).
Vă mulţumesc şi sper să îmi răspundeţi, dacă veţi avea timp... Vă doresc multă sănătate şi cele de folos pentru mântuire!

Draga mea Ancuţa,
Dacă aceşti cercei îi purtam ca să atragem atenţia, ca să ducem în ispită pe cineva, ca să ne etalăm luxul şi să-i umilim pe cei care nu au, este păcat. Dacă însă îi poartă cineva pentru că i s-au pus de când era copilă şi îi are de la nana ei de botez, în nici un caz Domnul nu îi numără acest păcat.

Fetiţa mea dragă, astăzi lumea e chinuită de păcate atât de îngrozitoare şi ucigătoare încât atunci când văd pe cineva în biserică şi, dacă are cercei, ba chiar în nas dacă îi are (deşi acest lucru mă doare, pentru că acolo e o durere ascunsă foarte mare) eu tot mă bucur. Mă bucur că e în Biserică şi că vine la Domnul. Şi mă întreb, şi te întreb Ancuţa mea, oare Dumnezeu nu se bucură? Oare Domnul care a murit pentru fiecare om nu se bucură? Dacă da, atunci să ne bucurăm şi noi şi să ne rugăm cu lacrimi să nu le socotească Domnul acest păcat! Şi vom avea mare bucurie!

Cu drag şi încredere,

M. Siluana"joi, iulie 24, 2008

Toate spre slava lui Dumnezeu sa le faceti..
Afara toarna cu galeata si m-as cuibusi la loc in pat sa mai dorm nitel, dar din pacate s-au dus vremurile alea cand ma puteam cuibusi dupa bunul plac . Fetele sunt deja in picioare- Ilinca decupeaza ceva si Teodora se miorlaie pe langa mine, strigand plangacios " mmmammma". Ma asteapta foarte multa treaba, dar o sa-mi beau intai cafeluta. De cateva saptamani mi-am iesit din rutina, si asta se cunoaste in toata casa, asa ca azi e zi de smotru.

Ma gandesc la cuvintele Sfantului Apostol Pavel:

"ori de mancati, ori de beti, ori altceva de faceti, toate spre slava lui Dumnezeu sa le faceti. "(1 Corinteni 10:31)

Toate lucrurile trebuie facute spre slava lui Dumnezeu. Sf. Teofilact al Bulgariei talcuieste astfel acest verset:


"cineva le face pe toate " spre slava lui Dumnezeu" cand nici nu-l vatama pe altul, smintindu-l, nici nu se vatama pe sine, facand lucrul pentru placerea oamenilor sau pentru vreo alta cugetare patimasa si lumeasca".

De ce ma ingrijesc de familie, de ce ma ocup de casa? ca sa ma simt eu bine, sau ca sa fiu laudata de altii? nu, caci cugetand asa ma voi va vatama- cate femei nu cad in depresie stand acasa, facand munci casnice care li se par fara rost?(mi s-a intamplat si mie de atatea ori). Dumnezeu mi-a incredintat familia si casa, ca sa le ingrijesc din dragoste pentru El, spre slava Lui. Cand suntem gospodine, si casa e pusa la punct, totul e in ordine, noi de fapt propvaduim cuvantul lui Dumnezeu, cum spune Sf. Ioan Gura de Aur: cand cele ale casei sunt bine intocmite, si cele duhovnicesti vor merge bine.


Va dati seama cat de importanta e munca noastra? Nu e o corvoada, nu e activitate fara sens si care nu ajuta pe nimeni. Orice farfurie spalata, orice rufa calcata, orice covor curatat, orice masa gustoasa vorbesc despre Dumnezeul nostru altora. Ajuta-ma, Doamne, sa am mereu aceasta perspectiva in minte!Irina

duminică, iulie 13, 2008

In sfarsit am finalizat primul meu semn de carte, despre care vorbeam aici. In mare sunt multumita de ce a iesit, dar se putea si mai bine. Din pacate am avut si o problema cu atele, din unele a iesit culoarea la spalat :( .


Irina

Dora spunea...

Felicitari pentru noul tau blog! Sper sa admir cat mai multe lucruri facute de mana ta. E dragut semnul de carte si imi place mult si goblenul cu Maica Domnului, are culori foarte frumoase.

Irina spunea...

Dor, multumesc pentru aprecieri, sper sa lucrez mai mult de-acum incolo. De fapt, de asta am si facut blogul, ca sa ma motiveze ;))

viatalatara spunea...

vai, ce frumos este!!! nu-mi vine sa cred, tu l-ai facut?!! felicitari! eu nu sunt in stare sa cos un nasture (desi stiu, dar cand e vorba de ac si ata...)

tii, mai bine tac, ma fac de ras pe aici :)

Hazel spunea...

Very beautiful bookmark. xx

Ramona spunea...

Felictari pentru semnul de carte, e frumos.
Am inceput sa lucrez si eu la un goblen si sper sa-l duc la bun sfarsit (trebuie multa, multa rabdare :) dar imi face placere sa cos ).
I-am aratat mamei (care iubeste mult lucrul de mana, mai ales cel cu acul de crosetat, realizand multe lucruri frumoase-mileuri) goblenul cu Maica Domnului si mi-a spus ca ar dori sa-l coase.
Sper sa gasesc o solutie sa il copiez.
Iti doresc un post binecuvantat si Maica Domnului sa vegheze asupra familiei tale.
Doamne, ajuta!

Irina spunea...

Ramona, eu am schemele de la goblenul cu Maica Domnului, si nu am nevoie de ele, numai ca trebuie culorile. Ti le pot trimite cumva, daca vrei.
Dar cred ca mai comod ar iesi daca ar comanda setul intreg, de la Rogoblen, uite aici:

http://www.rogoblen.ro/


la motive religioase, a doua pagina

Irina spunea...

Anca, ma bucur ca-ti place. Dar uite ca iar m-am lenevit, nu mai reusesc sa lucrez nimic, uf.

Ramona spunea...

Multumesc mult Irina. Am intrat pe adresa indicata si voi comanda setul intreg, iar la iarna...vom avea de lucru :)

Irina spunea...

spor la cusut atunci :)

joi, iulie 10, 2008

Revista "Lucru de mana" nr. 12

A aparut numarul 12 al revistei "Lucru de mana", lunile iulie-septembrie.


Sumarul este bogat, ca de obicei, se gasesc de toate pentru toti: goblen, punct de cruciulita, tricotaje, quilt, confectionare de papusi si de bijuterii.Am descoperit ca revista are si un site care din pacate nu este actualizat.
Din acest numar cel mai mult mi-au placut ideile pentru decorarea bucatariei: modele de brodat pe manusa de bucatarie, pe prosoape, sau pe fata de masa.

Am remarcat si invitatia cititoarelor de a participa la concurs, asa ca, daca lucrati ceva si trimiteti fotografiile la redactie puteti castiga unul din cele 10 seturi de goblen "coats" sau 500 g de fire pentru tricotat "Red Heart" (5 premii).p.s. o scurta prezentare a numarului 11 al revistei gasiti pe blogul Marilenei, aici.

Irina

luni, iulie 07, 2008

10 lucruri de facut cu copiii (5)

De cand sunt mamica am citit diverse materiale, incercand sa gasesc o metoda cat mai buna de educatie pentru copiii mei. Printre lecturi a fost cea a unui articol foarte util: "10 lucruri de facut cu copiii inaintea varstei de 10 ani". Desigur, nu tot ce am citit acolo se potriveste, dar am retinut cateva idei, pe care as dori sa le aplic.
Lista celor 10 lucruri de facut :


1.Scris si citit
2.Povestirea orala
3.Memorarea
4. Auditii& ascultarea cu atentie a unui text

5. Rugaciune in familie
6.Arte & lucru manual
7. Excursii & biblioteca
8. Munca &slujirea altora
9. Disciplina
10. Jocuri &explorare


6.Arte & lucru manual

Copiii invata mult cu ajutorul simturilor. Ei au nevoie de multe activitati de lucru manual inainte de varsta de 10 ani. Dati-le timp sa experimenteze diverse activitati manuale si isi vor dezvolta creativitatea elementara si indemanarea.

In camera de zi, sau oriunde petreceti mai mult timp cu copiii si le cititi, amenajati un raft unde sa pastrati creioane, culori, markere, hartie, foarfeci, lipici, materiale pentru cusut, impletit si crosetat. Alaturi de acesta aranjati o masuta cu scaune unde copiii vor putea lucra in liniste la proiectele lor, in timp ce le cititi. Rezultatele muncii lor pot fi daruite celor apropiati, pot participa cu ele la concursuri, sau pur si simplu pot fi expuse in casa.

Unul din lucrurile cele mai utile pe care le-am facut pentru fetele mele a fost sa le cumpar un sac cu resturi de material de la o croitoreasa. Sacul era plin cu tot felul de bucati de stofa, matase, saten. La vremea aceea fetele erau destul de mici si aveau putina indemanare in ceea ce priveste cusutul, dar primele incercri de a transforma peticele in rochite pentru papusi le-a starnit dorinta de a invata mai mult. M-au intrecut rapid in indemanare, astfel ca acum se ocupa cu crearea de rochii de epoca. Si toate acestea de la un sac cu resturi de material! Masina de cusut, raftul cu rechizite si masuta au fost intotdeauna la indemana copiilor nostri. Proiectele lor puteau fi lasate la vedere pana le terminau.

Nu permiteti copiilor sa faca desene sau activitati de lucru manual la calculator. Mouse-ul nu dezvolta indemanarea manuala la fel cum o fac putin lipici si cateva bucatele de hartie.


7. Excursii&biblioteca

Duceti des copii in excursii. Faceti-va timp sa mergeti la concerte si piese de teatru, sa vizitati muzee si expozitii. Daruiti-le copiilor experiente prin care sa-si cladeasca intelegerea asupra lumii - experiente care sa ii marcheze si de care sa isi aminteasca mai tarziu.

Nu lasati copiii sa exploreze lumea din fata televizorului. Copiii au nevoie de experiente reale pe care sa le traiasca. Sa vezi la televizor un avion luandu-si zborul nu e acelasi lucru cu a vedea asta in realitate. Sa asculti un concert la radio sau televizor nu e acelasi lucru cu a participa la el in realitate. Sa vezi un experiment stiintific la tv nu e acelasi lucru cu a-l realiza singur.

Daca ar fi sa o iau de la inceput cu educarea copiilor le-as cumpara un microscop si kit de disectie inca de la 6 sau 7 ani si i-as invata cum sa le foloseasca. Le-as cumpara un telescop bun, o trusa de chimie si as amenaja in casa un loc unde sa le foloseasca. Pe scurt, as cheltui mai degraba banii pe instrumente de lucru decat pe carti care arata cum se face.

Inca din copilarie formati-le obiceiul de a vizita biblioteca publica saptamanal. Astfel copilul va deveni familiar cu modul de aranjare a cartilor si va invata sa ceara bibliotecarului ajutor.

 Nota :

Ideea cu sacul de petice am experimentat-o in copilaria mea. Nasa era croitoreasa si primeam mereu de la ea diverse bucati de material cu care faceam rochite la papusi. Apoi am primit o carte despre cum sa croiesti si sa cosi diverse lucrusoare pentru papusi(o sa revin cu niste poze, o am si acum). Nu am ajuns la un foarte mare grad de indemanare in domeniu, dar cand nu aveam copii imi mai faceam haine cu ajutorul revistei "Burda". Si acum o mai cumpar din cand in cand, in speranta ca la un moment dat voi gasi timpul necesar pentru a-mi mai lucra cate ceva.

Referitor la biblioteca publica- la fel, mama m-a dus acolo si m-a inscris inca dinainte de a fi la scoala. Apoi, cand am mai crescut mergeam singura, sau cu prietenele, sa imprumut carti. Pana sa ma mut in Bucuresti am fost mereu inscrisa la biblioteca.
Ma bucur mult ca in copilarie n-am avut programe la televizor, asta mi-a oferit foarte mult timp sa citesc, sa lucrez diverse obiecte folosindu-mi indemanarea manuala, sa explorez natura si sa fac ierbare, si multe altele. Din acest motiv televizorul sta mereu inchis la noi in casa, si Ilinca isi gaseste cate ceva de facut vrand- nevrand. Ma stradui ca macar o data pe saptamana sa realizam impreuna o activitate de lucru manual mai deosebita, iar in restul zilelor picteaza, coloreaza, modeleaza din plastilina, decupeaza, etc..

Irina

sursa http://www.triviumpursuit.com/articles/ten_to_do_before_ten.php
sâmbătă, iulie 05, 2008

Diagrame gratuite

Pe net se gasesc o gramada de diagrame gratuite, unele foarte frumoase si usor de facut. Sunt potrivite pentru mici cadouri originale, sau pur si simplu pentru a ne impodobi casa.

Astazi m-am gandit sa va prezint cateva modele de pe situl "Anne les petites croix"

dintre ele mi-au placut mult inimioarele cu anotimpuri ( mai jos e inimioara de primavara)

si inimioara de iarna:La proiecte comune am gasit niste scheme de "manusi". Mi-a placut cea cu levantica:

Pentru Pasti sunt multe grile de oua brodate.


Aici
gasiti o rubrica de "cum sa..." (de exemplu cum sa ansamblezi o manusa ca cea de mai sus ).

Daca stiti limba franceza puteti participa la discutiile de pe forum.


Irina

joi, iulie 03, 2008

Dati multumire pentru toate, caci aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus, pentru voi.
1Tes. 5:18
Rasfoind raspunsurile Maicii Siluana am gasit o rugaciune a Sf. Ioan Gura de Aur,deosebit de frumoasa, trimisa de cineva. Mi-a placut foarte mult, si in aceasta joi a multumirii m-am gandit sa v-o impartasesc:

"Mulţumim Ţie, Doamne, pentru toate binefacerile Tale, care din ziua dintâi şi până în ceasul acesta ai făcut cu noi nevrednicii. Îţi mulţumim pentru cele care le ştim şi care nu le ştim, pentru cele arătate şi cele nearătate, pentru cele cu fapta şi cu cuvântul, pentru cele de voie şi fără de voie, şi pentru toate cele făcute cu noi nevrednicii. Îţi mulţumim pentru necazuri şi pentru linişte, pentru gheena şi pentru pedeapsa de acolo, pentru Împărăţia cerurilor.

Te rugăm, păzeşte sufletul nostru ca să fie sfânt, având cugetul curat şi vrednic de filantropia Ta. Tu, care ne-ai iubit pe noi într-atât, încât ai dat şi pe Fiul Tău Cel Unul Născut pentru noi, învredniceşte-ne a ne face vrednici de iubirea Ta.

Dă-ne înţelepciunea întru cuvântul Tău şi întru frica Ta.

Unule născut, Hristoase, insuflă-ne puterea cea de la Tine.

Tu, Dumnezeule, care ai dat pre Fiul Tău Cel Unul Născut pentru noi, şi ai trimis pe Duhul Tău cel Sfânt, spre iertarea păcatelor noastre, iartă-ne nouă orice am greşit, cu voie, sau fără de voie, şi nu ne socoti păcatele noastre.

Pomeneşte Doamne, pe toţi care cheamă în ajutor numele Tău cel sfânt întru adevăr.

Pomeneşte pre toţi care ne-au făcut nouă bine, sau ne-au voit rele, căci toţi suntem oameni".
sursa

Irina


Program pentru scris cu punct cruciulita

Gasiti aici un program pentru scris texte in punct de cruciulita.

Puteti alege dintre mai multe tipuri de font. Textul poate fi scos la imprimanta.

Irina

Photobucket

Unde se joaca copiii?Aseara mi-am zis gata, nu mai pot! Desi facusem dimineata ordine, casa era iar cu fundul in sus. Peste tot jucarii imprastiate, carti, culori, bucatele de biscuiti, etc.. Si m-am hotarat. Fetele nu mai au au voie sa se joace decat in camera lor. Cand eram mica locuiam cu parintii in doua camere. Dormitorul era camera mea, iar ei stateau in sufragerie. Nu imi amintesc vreodata sa ma fi jucat in alta parte decat in camera mea. Rareori daca duceam un joc sau vreo carte in sufragerie. De fapt mama, de cate ori a fost la noi, mi-a tot amintit lucrul acesta, dar recunosc ca intr-un fel mi-a fost mai comod asa. Voi cum procedati?
Irina


marți, iulie 01, 2008

Hranitoare pentru pasarele


Vazusem mai de mult pe un blog ceva de genul asta - se cheama "hranitoare de pasari". Mamica o pusese in curte, o umpluse cu seminte, si urmarea impreuna cu cei mici pasarelele care veneau sa manance.

Ieri, cand am fost la Anca, m-am gandit ca s-ar potrivi una la ea in curte, mai ales dupa atatea aventuri cu vrabiute. Am gugalit dupa "bird feeder" si am gasit o gramada de imagini frumoase.

Tot meditand la asta mi-am ca n-ar strica sa pun si eu o hranitoare pentru pasari la fereastra, mai ales ca in partea de jos a balconului nostru, intr-o crapatura a blocului, e un cuib de vrabiute.


Am gasit cateva idei pentru confectionarea lor acasa, din sticle sau borcane de plastic.


De exemplu cea de mai sus e facuta dintr-o sticla de plastic si doua linguri de lemn. Detalii gasiti aici.Sau aceasta - e facuta dintr-un borcan de plastic cu capac (cum se face spune aici)Iar aici gasiti instructiuni pentru cea de mai sus.Problema e ca nu stiu deocamdata cum as putea sa prind o astfel de hranitoare la geamul nostru, avand in vedere ca stam la etajul 8 si bate puternic vantul. Asa ca am gasit o solutie provizorie.

Am cumparat de la magazin o hranitoare pentru colivii ( 3,5 ron). Cu o surubelnita infierbantata in foc am dat doua gauri in marginea jardinierei, si am prins-o acolo.Am pus si seminte pentru pasari si gataaa- poftiti la masa.Deocamdata nu ne-a vizitat nici o vrabie, dar avem rabdare. In schimb Ilinca e foarte incantata si sta cocotata pe un scaun cu ochii pe geam, asteptandu-le sa apara.

Pana atunci Photobucket va mai arat doua modele de hranitori care mi-au placut:
Iar aici puteti citi un articol foarte placut si relaxant : "Cantina pasarilor".


Irina

Photobucket

Primul meu goblen

Primul goblen pe care l-am cusut a fost "Icoana cu Madona si prunc", kit produs de Rogoblen Focsani. Cand l-am cumparat nu am realizat cata munca e la el, stiam doar ca mi-a placut, si ca vreau sa cos icoane.

L-am inceput in 1995 si am lucrat la el cu intreruperi. La un moment dat il abandonasem, si abia in 2000 l-am finalizat.


Goblenul are 24x28 cm, si am lucrat cu 20 de culori. Nu stiu daca a doua oara as lua-o de la capat, dar mi-a facut o reala placere sa lucrez la el, si m-am bucurat foarte mult cand l-am finalizat.

Irina


comentarii
niko spunea...

Ce frumos e !

Ai dreptate, ai inima plina cand lucrezi o icoana !
Eu am cusut doua si apoi le-am facut cadou.
Regret ca nu am talent la pictura...
(apropos, cu blogul tau cel nou mi-ai redeschis pofta de lucru...)

Irina spunea...

superb! e impecabil lucrat si la cat de migalos pare,cred ca a fost destul de dificil sa-l faci cu atata acuratete...

Ramona spunea...

E foarte frumos. Poate invat si eu sa cos goblen pana la urma :)

Irina spunea...

Niko, asa este, ai un sentiment deosebit cand lucrezi icoane.


Irinuca, intradevar, a fost tare migalos, fiindca fondul are multe nuante si tot felul de "imbarligaturi". Ma bucur ca m-am ambitionat sa-l termin, fiindca acum nu mai am nici timpul si nici linistea necesare pentru un lucru asa migalos.

Ramona, daca nu stii sa faci goblen poti incepe cu alt lucru de mana pe care il cunosti, si sa te perfectionezi in el. Se pot face atatea lucruri frumoase manual!

Lv Lv spunea...

si eu, si eu iubesc goblenurile! acum fac si eu unul, sunt asa bucuroasa si incantata sa fac la el...:X o simt ca pe o relaxare :) primul l-am facut la 10 ani, si dupa 10 dorul a zis ca e timpul sa reiau pasiunea :):D:P
tot cu Maica Domnului e ;)

Bogdan-Andrei spunea...

Draga mea,ma bucur ca descopar inca o persoana care a descoperit cata bucurie iti da terminarea lucrului inceput :)
Am cusut 9 goblenuri doua le-am facut cadou;),acum am in lucru cina cea de taina(de cam de mult:(150cm*45cm ).

As vrea sa le vand,tu imi stii problemele ,ce ma poti sfatui.

Multumesc Doamne ajuta!

Verushk spunea...

f frumos goblenul.felicitari pt perseverenta.craciun fericit si pace in suflet.

Ilinca se uita la icoana cu Sf. Ilie, si ma intreaba:

- mami, aici vine o pasare si ii aduce lui Doamne biscuiti?