sâmbătă, noiembrie 08, 2008

Moastele Sf. Teofan Zavoratul

Cineva m-a intrebat pe mail daca stiu cumva unde se gasesc moastele Sf. Teofan Zavoratul. Marturisesc ca nu aveam idee, asa ca am inceput sa caut pe internet ceva indicii, si iata ce am aflat.

Sfantul Teofan Zavoratul a fost ingropat in biserica din Kazan a Manastirii Vyshi(Vyshensky Uspensky Monastery - Вышенский Успенский монастырь ). In timpul comunismului biserica a fost devastata si transformata in depozit. In 1974 cativa preoti au dezgropat in secret osemintele Sf. Teofan , pe care le-au gasit intacte, si le-au pastrat pana in 1988, cand acesta a fost canonizat, si s-a construit o biserica in cinstea Sfantului in satul Emmanuilovka, unde au fost duse moastele.

Abia in 29 iunie 2002, la 28 de ani dupa dezgroparea acestuia, Sfantul s-a intors in biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului de la Manastirea Vyshi, redeschisa in 1990 (din 1938 functionase acolo un spital de psihiatrie ). La procesiune au participat peste 10 mii de credinciosi si in jur de 500 de preoti, in frunte cu patriarhul Alexei al II lea.


Daca stiti limba rusa gasiti mai multe aici .


In imagine este chilia in care a trait Sfantul Teofan in anii sai de zavorare (sursa)

Vedere de pe fereastra chiliei :


si imagine cu sfintele moaste (ambele foto de aici ):



Manastirea (in imaginea de mai jos - sursa) se gaseste la in estul regiunii Riazan (Rusia centrala), langa orasul Shatsk

Imagini de pe drumul spre manastire ( sursa )- din orasul Shatsk se merge pe autostrada M5 inspre Konobeevo:

indicatorul spre m-re

(din M5 se iese la dreapta, se trece peste rau, se traverseaza padurea Konobeevo si cam dupa 15 km se vede manastirea)

vedere de la distanta
Alte imagini ale manastirii gasiti aici .

Si harta google aici


Irina