sâmbătă, noiembrie 22, 2008

Macrou marinat cu stafide

Daca va place gustul dulce- acrisor va recomand aceasta reteta, care e una din preferatele mele.


Pentru o portie e nevoie de :

  • 1 kg macrou curatat si taiat bucatati
  • 1-2 cepe mari
  • 1 mana de stafide (de preferat aurii)
  • 1 parte de otet la 3 parti apa, cat sa acopere pestele
  • sare si zahar dupa gust
  • foi de dafin, boabe de piper


Intr-o cratita se pun bucatile de peste, deasupra - ceapa taiata pestisori, stafidele, apoi restul ingredientelor. Se lasa pe aragaz sa dea cateva clocote, apoi se da la cuptor, la foc potrivit, pana mai scade marinata (in jur de o ora jumatate- doua).

Se pastreaza in borcane, la frigider.



Macroul este un peste foarte bogat in acizi grasi omega 3, esentiali pentru mentinerea sanatatii. Acestia se obtin doar din alimentatie sau din suplimente nutritive. Expertii in nutritie sustin ca acizii grasi Omega-3 sunt vitali pentru sistemul imunitar, crescand rezistenta la infectii, reprezinta un suport pentru o buna circulatie a sangelui, precum si pentru o vedere mai buna. Cercetarile ultimilor decenii au descoperit ca acizii grasi Omega-3 ajuta la reducerea concentratiei inalte de trigliceride din sange, scazand astfel pericolul infarctului miocardic.Deasemenea grasimile din peste mentin mintea agera pana la varste inaintate, prevenind bolile neurovegetative.

Nutritionistii recomanda cel putin 3 portii de hrana marina saptamanal (macrou, somon, hering, sardine, ton) pentru a ne asigura necesarul de acizi alfa- omega 3.

Irina