duminică, august 19, 2012

Unde ajungem?



"Mandria este diferita. Exista mandrie lumeasca-desteptaciunea, dar exista si mandrie duhovniceasca- iubirea de sine.Aceasta este asa -oamenii cu adevarat isi pierd mintile daca se incred in inteligenta lor si daca asteapta totul de la ea. Dar unde ajungem daca ne luam dupa mintea noastra mica si plina de necuratie?
Luati de la ea ceea ce poate sa dea, ca mai mult nu va trebuie...Invatatorul nostru e smerenia.Dumnezeu sta impotriva celor mandri, iar celor smeriti le da har si harul lui Dumnezeu este tot ce ne trebuie...Aici este si marea ta intelepciune .
 Smereste-te si spune-ti: Desi sunt un fir de nisip pe pamant, totuisi tind spre Dumnezeu si sa se faca asupra mea voia lui Dumnezeu. Daca spui acest lucru nu numai cu mintea, ci si cu inima, si indraznesti, efectiv, ca un crestin adevarat, sa te bizui pe Dumnezeu si cu hotarare ferma, smerit, sa respecti voia lui Dumnezeu, oricare ar fi ea, atunci se vor imprastia norii inaintea ta si se va ivi soarele,care va lumina si te va incalzi.Atunci vei cunoaste adevarata bucurie a lui Dumnezeu si totul ti se va parea clar si transparent.Vei inceta sa te chinui in suflet si totul va fi usor.
Ar fi greu sa traim pe pamant daca n-ar exista nimeni care sa ne ajute sa razbim in viata...Dar deasupra noastra este insusi Dumnezeu Atotiitorul,Iubirea Insasi...De ce sa ne temem si sa ne intristam, pentru ce sa ne ferim de greutatile vietii, sa presupunem si  sa pricepem..Cu cat e mai complicat si mai greu sa traim, cu atat mai putin trebuie sa facem aceste lucruri...Lasati-va in voia lui Dumnezeu, si Dumnezeu nu va va face de rusine.Lasati-va nu cu cuvintele, ci cu faptele...De aceea a devenit viata grea, ca oamenii o incurca cu desteptaciunea lor.
In loc sa se indrepteze spre ajutorul lui Dumnezeu,au inceput sa se adreseze ratiunii lor, si se incred in ea...
Nu va temeti nici de necazuri, nici de suferinte, nici de toate ispitele: toate acestea inseamna cercetarea lui Dumnezeu, care este spre folosul vostru..."

staretul Anatolie de la Optina 
din Patericul de la Optina, ed. Bunavestire, 2002


Va doresc o duminica placuta!
Irina