vineri, ianuarie 04, 2019

De ce si cum tin un bullet journalIn ultima vreme cred ca a auzit mai multa lume de boullet journal sau, mai pe romaneste, o agenda,, pe puncte,,, unde iti notezi pe scurt ce ai de facut zilnic, dar si alte lucruri, dupa cum considera fiecare.
Nu-mi amintesc exact unde am auzit prima oara de bujo, cred ca de la Irina. De altfel ea are si niste articole foarte bune pe tema asta, le puteti citi aici si aici.
Oricum, in mai 2016 mi-am cumparat prima agenda Leuchtturm1917, cea mai frecvent folosita pentru asa ceva, si am inceput sa bujo jurnalesc :)) in iunie 2016.Initial am incercat tot felul de stiluri de pagina, culori, abtibilduri, desene, dar in timp am renuntat si am un bujo minimalist, in care folosesc doar fine-linere negre.In 2018 am folosit o agenda Moleskine, dar m-am reintors anul acesta la Leuchtturm, deoarece foaia e de calitate mai buna.In rest m-am impacat foarte bine cu Moleskine, m-a tinut exact un an, si fiind mai subtire si fara coperti cartonate e mai usor de carat in geanta.
De ce tin un bullet journal?
Fiindca ma ajuta foarte mult sa ma organizez, si sa urmaresc diverse informatii, lucruri de facut si evenimente pe care trebuie sa le tin minte. Apoi il folosesc si in scop motivational, imi notez in el afirmatii pozitive, rugaciuni, ganduri sau alte lucruri de folos, precum si vise, dorinte, obiective si modul in care imi propun sa le realizez.
Cum e organizat boullet journalul meu?
Bullet journalul este impartit in doua : la inceput sunt ,,colectiile,, , adica niste chestiuni generale, care sunt utile tot timpul anului, apoi urmeaza lunile- la fiecare luna avand un calendar al lunii, apoi fiecare saptamana, cu zilele ei.

Prima parte : colectiile
Prima pagina o reprezinta ,,future log,, - adica tot calendarul de pe anul in curs, iar sub fiecare luna imi notez toate evenimentele importante din luna respectiva- sarbatori, zile de nastere, aniversari, etc,
Anul acesta am utilizat acest format :


sursa - pinterest

Urmeaza cuvantul anului, cu explicatia din dex si  de ce am ales cuvantul respectiv si ce asteptari am


Apoi imi fac bilantul anului care a trecut - ce a fost bine, ce am realizat, ce a insemnat pt mine, ce am invatat, ce trebuie sa schimb in anul urmator.
Folosesc exact formatul de mai jos- e al doilea an si imi place foarte mult, o sa continui cu el

sursa


Urmeaza rubrica de dorinte si planuri pentru anul care urmeaza. Pentru sceptici recomand inca o data (am mai facut-o pe acest blog) cartea scrisa de  J.S. Ditzler- "Cel mai bun an", ca sa intelegeti cum ajuta scrisul la indeplinirea obiectivelor.Pot sa spun ca listele mele din ultimii ani au fost rezolvate in proportie de 95-99%, majoritatea obiectivelor fiind atinse in prima jumatate a anului :)).Ceva de retinut cand iti scrii o dorinta sau un obiectiv - intreaba-te ,,vreau eu asta cu adevarat?,, si mediteaza putin la acest lucru - de ce vreau asta?ce mi-ar aduce bun?. De obicei nu reusim sa investim efort, munca si rugaciune si nici sa facem sacrificiile care sunt uneori necesare, daca nu ne dorim acel lucru din toata inima.

Dupa aceea am diferite liste, legate de organizarea casei si a familiei, dar si referitoare la dezvoltarea mea personala, ingrijire, credinta, etc..Aici nu are rost sa pun fotografii, gasiti cu sutele pe internet, daca dati o cautare dupa ,, bullet journal list ideas,,.Eu am personalizat in functie de nevoile mele si stilul meu de viata.


Dupa ce am terminat cu colectiile de inceput - pe care le scriu pana intram in noul an, de obicei, trec la luna in curs.
Apoi am calendarul lunii (monthly spread), in formatul din imagine :


In fiecare luna am o lista de obiective, pe domenii si o lista cu ,,de facut,,, pe care le bifez imediat ce le indeplinesc, sau le aman pentru luna viitoare, daca exista motiv, ori le abandonez, daca e cazul.

Apoi  planificarea saptamanala (weekly spread). Aici imi notez zilnic ce am de facut, iar la sfarsitul zilei imi notez lucruri importante care s-au intamplat si pe care vreau sa le tin minte. Tot pe pagina asta am si obiceiurile lunii, si bifez patratica din tabel daca am realizat ce mi-am propus.Mai am spatiu pentru citate sau pentru idei care imi vin pe parcurs.


Luna asta mi-am facut si un sleep log, adica o grila in care imi notez cate ore dorm. Ceva in genul de mai jos

sleep tracker for bullet journal
pinterest
Mai am o pagina cu motive de recunostinta, ca cea de mai jos  - scriu trei motive pe zi

Just carve out a few minutes a day to reflect on one thing, big or small.
pinterest
Tot de luna aceasta am o pagina in care imi fac notite din cartea pe care o citesc, o pagina in care am programul de citire a Sf. Scripturi, o pagina in care imi notez versete pe care vreau sa le invat, o pagina cu programul de miscare/exercitii si una cu provocari ale lunii.

N-am pus foarte multe pagini din bujo-ul meu fiindca deja sunt completate cu informatii personale, dar cred ca v-ati facut cat de cat o idee despre ce e vorba.

Stiu ca genul asta de agende nu e pentru toata lumea, dar eu ma impac foarte bine cu stilul acesta de a planifica si a ma organiza.
Daca aveti intrebari, va rog sa le lasati in comentarii si va raspund cu drag.

Irina