marți, decembrie 02, 2008

Turta dulce de post



Am tot cautat o reteta de turta dulce de post a carei aluat sa poata fi taiat cu formele, si nu am gasit. Asa ca pana la urma am adaptat reteta obisnuita, inlocuind ouale cu ulei, si a iesit neastepta de buna.

Ingrediente necesare:

  • 650 g faina
  • 250 g zahar
  • 300 g miere topita(sa fie lichida)
  • 225 ml ulei
  • 2 lingurite bicarbonat
  • 2 lingurite scortisoara( si cuisoare macinate, daca va place aroma)
Intr-un castron (sau la robot, ori la masina de paine) se pun ingredientele uscate (faina, zahar, bicarbonat, scortisoara) si se framanta un aluat adaugand ingredintele lichide (uleiul si mierea). Aluatul trebuie sa aiba consistenta unei plastiline moi (daca vi se pare prea tare si sfaramicios mai adaugati putina apa pana obtineti consistenta de plastilina).

Cand e gata se infasoara in folie si se lasa la frigider in jur de o ora.

Aluatul se intinde cu sucitorul intr-o foaie groasa cam de jumatate de centimetru, si se taie cu formele.



Se aseaza in tava acoperita cu foaie de copt la 175 grade cam 10-15 min.

Se scoate tava, se lasa turtitele sa se racoreasca, apoi se pot orna cu glazura de zahar. Eu le-am lasat simple.




Din cantitatea de mai sus ies cateva tavi de turta dulce frageda si pufoasa.

Anul trecut am facut turta dulce sub forma Sfantului Nicolae - vedeti aici - dar nu am fost multumita de aluatul respectiv, a fost cam tare si nu a crescut asa frumos. O sa-l fac din nou pe Sf. Nicolae anul asta, dar voi folosi reteta noua :).


Irina