vineri, martie 06, 2009

Tocanita de cartofi cu masline



E o mancare foarte gustoasa si simplu de facut. Avem nevoie de :
  • 3-4 cepe
  • 7-8 cartofi curatati si taiati cuburi
  • o mana de masline
  • o cana suc de rosii
  • sare, piper, frunze de dafin
  • ulei, apa

Ceapa se toaca marunt si se caleste un pic in ulei, apoi se stinge cu apa. Se adauga cartofii taiati cuburi, sarea, si se pune apa cat sa ii acopere. Se lasa la fiert. Cand sunt aproape fierti se adauga sucul de rosii, maslinele si mirodeniiile. Se mai fierbe pana cartofii s-au inmuiat. Se servesc cu muraturi alaturi.

Irina

Pateu de avocado

Pateul (pasta) de avocado este o mancare extrem de hranitoare, si de aceea poate fi adaugata cu succes in meniul de post.

Supranumit si "untul vegetal",
avocado este bogat in potasiu, acid folic ,vitamina B6, dar si in betacaroten, vitaminele C, E, PP, magneziu, cupru, fier, fosfor, zinc, acid pantotenic.

Fructul copt este moale la apasare. Coaja trebuie sa fie verde, fara pete maronii. Daca fructul este tare, poate fi lasat 2-3 zile la intuneric, sa se coaca. De pe un avocado copt coaja se desprinde cu usurinta.

Pentru a pregati pateul taiem fructul in doua si scoatem samburele, apoi curatam jumatatile de coaja. Miezul se mixeaza cu ulei de masline (eu folosesc robotul de bucatarie), pana se obtine o pasta. Se adauga sare, zeama de lamaie si usturoi pisat dupa gust. Se serveste pe paine de preferat integrala, cu felii de rosii alaturi.

Trebuie sa spun ca prima mea incercare de a manca avocado a fost un esec, mi s-a parut ca are gust de iarba tocata ;)), dar a doua oara am nimerit alt soi, si mi-a placut.

Irina