sâmbătă, decembrie 29, 2007

Aroma de castane





Ce poate fi mai placut intr-o zi friguroasa de iarna decat aroma castanelor coapte si a vinului fiert cu scortisoara?

Vin fiert n-am facut, in schimb am copt castane.




Din pacate n-avem soba si carbuni, ca sa iasa bune ca acelea care se vindeau candva in Cismigiu , dar si la cuptorul de aragaz ies delicioase, ca sa nu mai spun de aroma care se rapandeste in toata casa.

Cum le-am pregatit: intai am crestat castanele pe partea bombata cu un instrument special(dar pot fi taiate si cu un cutitas), si le-am pus la inmuiat 20 de minute in apa calduta.



Intre timp am incins cuptorul la 200 degrade si am pus in tava hartie de copt. Am tavalit castanele prin sare si le-am asezat in tava astfel incat sa nu se atinga intre ele.




Le-am lasat in cuptor 25 de minute, si apoi le-am rasturnat pe o farfurie.


Castanele se curata si se mananca cat sunt calde, daca se racesc nu mai sunt bune (se intaresc), de aceea nu se preapara in portii mari, ci doar cat se consuma o data.

Irina

luni, decembrie 24, 2007

Craciun fericit!




Va doresc Sarbatori binecuvantate!

Prajitura snikers

Am gasit reteta anul trecut pe forumul culinar, si am facut-o chiar de Craciun. De atunci am pregatit-o de mai multe ori, fiindca imi place grozav combinatia ciocolata-nuca.




Pentru foi avem nevoie de :
  • 8 oua
  • 300 gr. zahar
  • 400 gr. nuca macinata
  • 4 linguri faina
  • 3 linguri cacao
  • jumatate plic praf de copt
Se separa galbenusurile de albusuri.Intr-un castron mare se bat albusurile spuma,impreuna cu zaharul. Faina, cacaoa si praful de copt se amesteca, si se incorporeaza in albusuri. La urma se adauga nuca macinata. Compozitia rezultata se imparte in trei (puteti pune 3 castronele si impartiti in fiecare compozitie cu lingura).

Se unge spatele unei tavi( a mea are 23/40) cu margarina si se pune deasupra hartie de copt. Cu lingura se intinde o foaie( compozitia trebuie sa fie moale, dar nu atat de moale incat sa curga pe marginea tavii) si se da la cptor 15-20 min., la 170 grade.

Crema


  • 8 galbenusuri
  • 1 ou intreg
  • 3 linguri cacao
  • 250 gr. zahar
  • 4 linguri lapte (caldut)
  • 100 gr. ciocolata cu lapte

Ouale se bat bine cu zaharul, pana se ingroasa( eventual pe bain-marie). Se adauga laptele amestecat cu cacao, apoi ciocolata topita(se topeste pe bain-marie, sau la microunde). Separat se freaca spuma un pachet de unt (sa fie la temperatura camerei), si cu incetul se incorporeaza restul de crema. Se umplu foile, se pune crema si deasupra , si se presara cu nuca macinata, sau cu alune.Se taie a doua zi.

Irina

duminică, decembrie 23, 2007

Briose aperitiv

Briosele aperitiv se fac foarte rapid, sunt economice, si nu in ultimul rand se topesc in gura, sunt foarte fragede si bune, mai ales calde.






Pentru 10 - 12 bucati



  • 160 gr faina amestecata cu 1 varf cutit de praf de copt si un varf sare
  • 2 oua
  • 50 ml ulei
  • 100 ml lapte
  • 100 gr cascaval ras
  • 100 gr sunca taiata cubulete

Se bat ouale, se adauga uleiul(cate putin), laptele, iar la urma se incorporeaza faina, amestecata cu sare si praf de copt. Se adauga cascavalul ras si sunca taiata, se amesteca cu o lingura, si se umplu formele de briose(muffins) pe 3 sferturi(eu am forme de silicon si nu le ung, nici nu folosesc hartiute speciale pentru briose). Se dau la cuptorul preincalzit, 25-30 min. la 180 de grade.





Pofta buna!

Irina

Salata in straturi

Daca v-ati saturat sa faceti de sarbatori "clasica" salata boeuf (chiar, oare de ce face toata lumea salata asta? ), va sugerez sa incercati o reteta foate simpla, rapida, si extrem de buna la gust.

Ca sa o realizati aveti nevoie de un castron de sticla, sau un vas de jena( eu am folosit un vas jena), in care puneti, in straturi:
- salata de sfecla rosie(sfecla rosie se fierbe in coaja, se curata , se da pe razatoare si se amesteca cu ulei, otet, sare si hrean ras, dupa gust)
- piept de pui fiert si taiat marunt
-cateva oua fierte tari si taiate marunt
-cascaval ras
-maioneza

Se orneaza in functie de fantezia proprie .

Deja am facut-o, mai lipseste doar stratul de maioneza, pe care o sa-l adaug maine.


Irina