joi, martie 13, 2008

Saptamana intai de post








Luni, 10 martie, crestinii ortodocsi au intrat intr-o perioada importanta a anului liturgic, si anume in Postul Mare.


Postul Pastelui este un timp de pregatire sufleteasca si trupeasca in vederea intampinarii Sfintei Sarbatori a Invierii Domnului- fiecare crestin este chemat sa posteasca dupa puteri, sa se roage mai mult, sa participe mai des la slujbele Bisericii, sa se spovedeasca , sa se impartaseasca, sa se apropie mai mult de Dumnezeu prin rugaciune, infranare, milostenie.

Este bine ca postul nostru sa nu se limiteze doar la regim alimentar, dar nici sa nu desconsideram aceasta parte.

Parintele Serafim Rose spunea:

"Randuiala ortodoxa a postului nu are scopul de a evita problemele de constiinta, ci mai curand de a-i chema pe credinciosi catre un nivel de viata crestina mai anevoioasa, plina de insuflare si smerenie; daca ei nu reusesc sa se ridice la inaltimea cerintelor, pot macar sa vada cat de departe este viata lor de dreptarul, de norma care ramane intotdeauna la fel."

Va invit sa parcurgem impreuna aceasta perioada binecuvantata. In fiecare saptamana o sa postez meniul pentru o saptamana, precum si idei, sau linkuri cu lecturi utile in aceasta perioada.

Va doresc post cu folos, si sper sa gasiti saptamanal aici cate ceva ziditor pentru aceasta perioada deosebita!

Sugestii:
  • Saptamana aceasta putem participa la slujbele deosebite ale Canonului Cel Mare
  • ascultati si invatati(daca n-o stiti ) cantarea "Doamne al puterilor..."


In timpul postului este bine sa gandim meniul pe cateva zile dinainte, pentru a pierde cat mai putin timp in bucatarie. Deasemenea, mancarurile trebuie sa fie cat mai simple.

Meniul pentru prima saptamana de post:
Micul dejun
  • suc/nectar de fructe preparat in casa
  • ceai, paine de casa cu zacusca
  • orez cu scortisora
Gustare(ora 10, seara)
  • fasole batuta, pateu de linte
Pranz
Cina
  • Luni : pilaf cu ardei, falafel(chiftelute de naut), salata de varza cu marar
  • Marti:tocanita de cartofi cu masline
  • Miercuri:la fel ca marti
  • Joi : cartofi prajiti cu mamaliguta, si mujdei de usturoi
  • Vineri : cartofi piure, chiftelute de soia, salata verde
  • Sambata: mancarica de fasole, snitel de soia, salata de varza cu morcov
  • Duminica: mancarica de fasole, chiftelute de legume, salata de varza cu patrunjel verde
Desert Va doresc o saptamana luminoasa!



Irina


miercuri, martie 12, 2008

Zona 1

Dupa cum povesteam aici , am impartit apartamentul nostru in 5 zone, astfel incat curatenia zilnica/saptamanala/lunara sa fie mai usor de facut.
Saptamana trecuta m-am ocupat de zona 1 ( holul de la intrare si camara bucatariei, balconul ).

Am inceput curatenia de la usa apartamentului:am spalat presul de la intrare, am sters usa de praf si am lustruit-o.

Cel mai mult mi-a dat de lucru camara, fiindca era mare dezordine, si aveam o gramada de obiecte inutile adunate in ideea "lasa, ca poate trebuie". Am scos tot din camara, am dus afara lucrurile de care nu mai aveam nevoie, am sters praful si am rearanjat totul. Acelasi lucru l-am facut si in balcon. In plus aici am spalat geamurile si am am schimbat ghivecele plantelor aromatice.

In aceasta zona mi-am stabilit de facut urmatoarele :

Lunar:

  • spal presul de la intrare
  • sterg si lustruiesc usa
  • fac ordine in camara
  • sterg geamurile la balcon

Saptamanal

  • dau cu mopul
  • sterg praful
Zilnic
  • matur
  • ud florile


p.s.: in coloana din stanga paginii, sub cbox, am facut o rubricuta intitulata "mamica organizata", unde o sa pun linkurile spre postarile despre organizarea casei, ca sa poata fi gasite mai usor.


Irina



marți, martie 11, 2008

Supa-crema de ciuperci (de post)




Am mancat recent supa crema de ciuperci, si mi-a placut asa de mult, incat m-am hotarat sa fac si eu, mai ales ca ciupercile sunt foarte hranitoare.

Am avut nevoie de:

  • 500 gr.ciuperci proaspete ( nu se folosesc ciuperci conservate, sau congelate )
  • 2 cepe
  • 100 ml ulei
  • 3 linguri faina
  • 1 pastarnac
  • 1 patrunjel radacina
  • 2 legaturi patrunjel verde
  • sare si piper dupa gust


Se spala ciupercile sub jet de apa si se pun la calit imreuna cu 1/2 din ulei si putina sare.

Se calesc pana scade aproape toata apa.Se scot ciupercile, se pun intr-o oala si in locul lor se pun ceapa si radacinile(pastranac si patrunjel) taiate.Se calesc pana se inmoaie.

Se aleg cateva ciuperci mai frumoase si se dau deoparte (cam 4-5 bucati). Restul de ciuperci se pun la fiert impreuna cu ceapa si radacinile calite,restul de ulei si o legatura de patrunjel(doar frunzele) , intr-un litru si jumatate de apa. Se fierb cam 30 de minute la foc viu.

Intr-o craticioara cu fundul mai gros se pune faina( fara ulei) si se tine pe foc pana isi schimba culoarea si devine usor aurie.Se lasa sa se raceasca, apoi se adauga putin cate putin apa rece, amestecand continuu pentru a nu face cocoloase.

Compozitia de faina se pune peste supa, se adauga cealalta legatura de verdeata si se mixeaza la blender.

Se pun toate ingredientele la fiert pentru inca 5 minute.Tot acum se adauga si restul de ciperci, tocate marunt.Se adauga sare si piper dupa gust.

Se serveste cu crutoane(paine taiata bucatele si prajita in cuptor). Culoarea nu e spectaculoasa Photobucket, dar gustul e nemaipomenit.

Irina

Photobucket


luni, martie 10, 2008

Placinta cu gem si nuca



Foile:

  • 450 g faina

  • 1 pachet margarina(250 g)

  • 5 linguri zahar

  • 1 lingurita rasa de sare

  • 1/2 plic praf de copt

  • 5 linguri de ulei

  • 5 linguri apa

  • esente, coaja rasa de portocala
Umplutura :
  • gem de prune
  • nuca macinata (250-300 g)

Faina se amesteca cu sarea, zaharl si praful de copt. Se framanta un aluat impreuna cu margarina(sa fie moale, dar nu topita).Se adauga treptat apa si uleiul, si aromele,si se framanta pana obtinem un aluat elastic.
Se imparte aluatul in doua. Se intinde o foaie, se pune in tava unsa cu margarina si presarata cu faina, se unge cu gem, se presara cu nuca, si se aseaza deasupra a doua foaie.Se inteapa cu furculita din loc in loc, si se da la cuptor 40 de minute, la foc potrivit (170 grade).

Se scoate din cuptor, se presara cu zahar tos si se taie dupa ce s-a racit.

E foarte buna langa o ceasca de ceai fierbinte, mai ales daca afara ploua Photobucket .


Irina
Photobucket


Pilaf cu ardei

Avem nevoie de :

  • 2 cepe tocate marunt
  • morcov, curatat si taiat cubulete
  • 1 ardei rosu taiat bucati
  • 1 rosie taiata bucati
  • cateva pastai verzi
  • 1 cana de orez
  • 2-3 linguri bulion
  • patrunjel verde tocat
  • boabe de piper, foaie de dafin, sare

Intr-o cratita se pun la calit ceapa si morcovul. Cand ceapa se inmoaie se adauga ardeiul, rosia, pastaile, si o cana de apa. Se dau cateva clocote, se adauga orezul si inca o cana de apa impreuna cu bulionul, condimentele, patrunjelul, si se da la cuptor pana orezul e fiert

Se poate servi impreuna cu chiftelute de naut si garnitura de salata verde.

Alte retete de post gasiti aici:

  • suc de sfecla rosie
  • lapte de orez
  • supa crema de mei
  • ciorba de rosii
  • pateu de linte
  • chiftelute de legume
  • musaca de cartofi
  • salata de sfecla rosie
  • foetaj caramel

Irina

Photobucket



"Vremea postului sa o incepem luminat, supunandu-ne pe noi nevointelor celor duhovnicesti. Sa ne lamurim sufletul, sa ne curatim trupul. Sa postim precum de bucate, asa si de toata patima, desfatandu-ne cu bunatatile Duhului. Intru care petrecand cu dragoste, sa ne invrednicim toti a vedea prea cinstita patima a lui Hristos-Dumnezeu, si Sfintele Pasti, duhovniceste bucurandu-ne."

(cantare la Vecernia din Duminica Iertarii)


Va doresc post cu folos, binecuvantat, spre mantuire!


Irina




sâmbătă, martie 08, 2008

"Sfintisori" moldovenesti ( sau "mucenici")


Cand m-am mutat in Bucuresti( acum vreo 5 ani) am descoperit cu surprindere ca de sarbatoarea Sfintilor 40 de mucenici nu se fac colacei, ci un fel de ciorba dulce, aromata cu rom si scortisoara, in care plutesc niste taitei sub forma de opturi. Fiindca toata lumea ma indemna sa servesc , am gustat intr-un sfarsit, dar recunosc ca nu mi-au placut “macenicii” zonei, asa ca am ramas la traditionalii “sfintisori” moldovenesti- pufosi, aurii, unsi cu miere si presarati din belsug cu nuca.



In seara asta am “executat” o tava, spre pastrarea traditiei in familie. Nu mi-au iesit 40 de bucati, ci vreo 20- si cativa o sa-i dau maine pentru pomenirea mortilor, cum se obisnuieste.


Ca sa fac aluatul am avut nevoie de :

  • 500 g faina
  • un cubulet drojdie
  • 250 ml lapte
  • 70 ml ulei(sau un topit)
  • 100 g zahar
  • 1 ou
  • 1 galbenus pentru uns
  • 1 cana de apa + 4-5 linguri de zahar, si arome, pentru sirop
  • miere si nuca pentru "ornat"

Drojdia se farmiteaza si se dizolva in apa calduta(2-3 linguri). Faina se cerne, se amesteca cu zaharul, se pune intr-un vas (eu am pus la robot) si in mijloc se face o scobitura, unde se toarna drojdia. Se lasa cam 15 minute si se incepe framantatul. Se adauga incet laptele, uleiul, si oul batut spuma, si se amesteca pana se obtine un aluat potrivit de moale. Se framanta cam 30 de minute, pana devine elastic, si se lasa la dospit, intr-un vas acoperit, la caldura, o ora.

Se iau bucatele de aluat si se fac rulouri care se aseaza in tava, sub forma de 8.



Se lasa inca 15 minute sa creasca aluatul, se ung cu galbenus de ou( atentie, sa fie la temperatura camerei), si se dau la cuptor, 30 min. la 170 grade ( foc potrivit).

Separat se face un sirop (fiert) dintr-o cana de apa, cateva linguri de zahar, si arome( vanilie sau rom, coaja de citrice).

Cand "sfintisorii" sunt gata se scot din cuptor si pe fiecare se toarna cate o lingura- doua de sirop.



Se pun apoi pe un platou, se ung din belsug cu miere si se presara cu nuca macinata.





Pentru rugaciunile Sfintilor 40 de Mucenici, Doamne, miluieste-ne pe noi!

Irina