joi, martie 13, 2008

Impreuna de-a lungul Postului Mare

Impreuna cu Natalia am hotarat sa calatorim de-a lungul acestui acest Post, si sa contribuim fiecare la aceasta calatorie. Va invitam sa participati , sau pur si simplu fiti alaturi de noi.Daca aveti un blog va puteţi alatura initiativei noastre sau puteti pur si simplu sa o susţineţi, adaugand codul html al graficii in bara .

Puteti copia codul meu html de mai jos, iar pe al Nataliei- de aici.







Saptamana intai de post








Luni, 10 martie, crestinii ortodocsi au intrat intr-o perioada importanta a anului liturgic, si anume in Postul Mare.


Postul Pastelui este un timp de pregatire sufleteasca si trupeasca in vederea intampinarii Sfintei Sarbatori a Invierii Domnului- fiecare crestin este chemat sa posteasca dupa puteri, sa se roage mai mult, sa participe mai des la slujbele Bisericii, sa se spovedeasca , sa se impartaseasca, sa se apropie mai mult de Dumnezeu prin rugaciune, infranare, milostenie.

Este bine ca postul nostru sa nu se limiteze doar la regim alimentar, dar nici sa nu desconsideram aceasta parte.

Parintele Serafim Rose spunea:

"Randuiala ortodoxa a postului nu are scopul de a evita problemele de constiinta, ci mai curand de a-i chema pe credinciosi catre un nivel de viata crestina mai anevoioasa, plina de insuflare si smerenie; daca ei nu reusesc sa se ridice la inaltimea cerintelor, pot macar sa vada cat de departe este viata lor de dreptarul, de norma care ramane intotdeauna la fel."

Va invit sa parcurgem impreuna aceasta perioada binecuvantata. In fiecare saptamana o sa postez meniul pentru o saptamana, precum si idei, sau linkuri cu lecturi utile in aceasta perioada.

Va doresc post cu folos, si sper sa gasiti saptamanal aici cate ceva ziditor pentru aceasta perioada deosebita!

Sugestii:
  • Saptamana aceasta putem participa la slujbele deosebite ale Canonului Cel Mare
  • ascultati si invatati(daca n-o stiti ) cantarea "Doamne al puterilor..."


In timpul postului este bine sa gandim meniul pe cateva zile dinainte, pentru a pierde cat mai putin timp in bucatarie. Deasemenea, mancarurile trebuie sa fie cat mai simple.

Meniul pentru prima saptamana de post:
Micul dejun
  • suc/nectar de fructe preparat in casa
  • ceai, paine de casa cu zacusca
  • orez cu scortisora
Gustare(ora 10, seara)
  • fasole batuta, pateu de linte
Pranz
Cina
  • Luni : pilaf cu ardei, falafel(chiftelute de naut), salata de varza cu marar
  • Marti:tocanita de cartofi cu masline
  • Miercuri:la fel ca marti
  • Joi : cartofi prajiti cu mamaliguta, si mujdei de usturoi
  • Vineri : cartofi piure, chiftelute de soia, salata verde
  • Sambata: mancarica de fasole, snitel de soia, salata de varza cu morcov
  • Duminica: mancarica de fasole, chiftelute de legume, salata de varza cu patrunjel verde
Desert Va doresc o saptamana luminoasa!



Irina


miercuri, martie 12, 2008

Zona 1

Dupa cum povesteam aici , am impartit apartamentul nostru in 5 zone, astfel incat curatenia zilnica/saptamanala/lunara sa fie mai usor de facut.
Saptamana trecuta m-am ocupat de zona 1 ( holul de la intrare si camara bucatariei, balconul ).

Am inceput curatenia de la usa apartamentului:am spalat presul de la intrare, am sters usa de praf si am lustruit-o.

Cel mai mult mi-a dat de lucru camara, fiindca era mare dezordine, si aveam o gramada de obiecte inutile adunate in ideea "lasa, ca poate trebuie". Am scos tot din camara, am dus afara lucrurile de care nu mai aveam nevoie, am sters praful si am rearanjat totul. Acelasi lucru l-am facut si in balcon. In plus aici am spalat geamurile si am am schimbat ghivecele plantelor aromatice.

In aceasta zona mi-am stabilit de facut urmatoarele :

Lunar:

  • spal presul de la intrare
  • sterg si lustruiesc usa
  • fac ordine in camara
  • sterg geamurile la balcon

Saptamanal

  • dau cu mopul
  • sterg praful
Zilnic
  • matur
  • ud florile


p.s.: in coloana din stanga paginii, sub cbox, am facut o rubricuta intitulata "mamica organizata", unde o sa pun linkurile spre postarile despre organizarea casei, ca sa poata fi gasite mai usor.


Irina



marți, martie 11, 2008

Supa-crema de ciuperci (de post)




Am mancat recent supa crema de ciuperci, si mi-a placut asa de mult, incat m-am hotarat sa fac si eu, mai ales ca ciupercile sunt foarte hranitoare.

Am avut nevoie de:

  • 500 gr.ciuperci proaspete ( nu se folosesc ciuperci conservate, sau congelate )
  • 2 cepe
  • 100 ml ulei
  • 3 linguri faina
  • 1 pastarnac
  • 1 patrunjel radacina
  • 2 legaturi patrunjel verde
  • sare si piper dupa gust


Se spala ciupercile sub jet de apa si se pun la calit imreuna cu 1/2 din ulei si putina sare.

Se calesc pana scade aproape toata apa.Se scot ciupercile, se pun intr-o oala si in locul lor se pun ceapa si radacinile(pastranac si patrunjel) taiate.Se calesc pana se inmoaie.

Se aleg cateva ciuperci mai frumoase si se dau deoparte (cam 4-5 bucati). Restul de ciuperci se pun la fiert impreuna cu ceapa si radacinile calite,restul de ulei si o legatura de patrunjel(doar frunzele) , intr-un litru si jumatate de apa. Se fierb cam 30 de minute la foc viu.

Intr-o craticioara cu fundul mai gros se pune faina( fara ulei) si se tine pe foc pana isi schimba culoarea si devine usor aurie.Se lasa sa se raceasca, apoi se adauga putin cate putin apa rece, amestecand continuu pentru a nu face cocoloase.

Compozitia de faina se pune peste supa, se adauga cealalta legatura de verdeata si se mixeaza la blender.

Se pun toate ingredientele la fiert pentru inca 5 minute.Tot acum se adauga si restul de ciperci, tocate marunt.Se adauga sare si piper dupa gust.

Se serveste cu crutoane(paine taiata bucatele si prajita in cuptor). Culoarea nu e spectaculoasa Photobucket, dar gustul e nemaipomenit.

Irina

Photobucket


luni, martie 10, 2008

Placinta cu gem si nuca



Foile:

  • 450 g faina

  • 1 pachet margarina(250 g)

  • 5 linguri zahar

  • 1 lingurita rasa de sare

  • 1/2 plic praf de copt

  • 5 linguri de ulei

  • 5 linguri apa

  • esente, coaja rasa de portocala
Umplutura :
  • gem de prune
  • nuca macinata (250-300 g)

Faina se amesteca cu sarea, zaharl si praful de copt. Se framanta un aluat impreuna cu margarina(sa fie moale, dar nu topita).Se adauga treptat apa si uleiul, si aromele,si se framanta pana obtinem un aluat elastic.
Se imparte aluatul in doua. Se intinde o foaie, se pune in tava unsa cu margarina si presarata cu faina, se unge cu gem, se presara cu nuca, si se aseaza deasupra a doua foaie.Se inteapa cu furculita din loc in loc, si se da la cuptor 40 de minute, la foc potrivit (170 grade).

Se scoate din cuptor, se presara cu zahar tos si se taie dupa ce s-a racit.

E foarte buna langa o ceasca de ceai fierbinte, mai ales daca afara ploua Photobucket .


Irina
Photobucket