luni, martie 17, 2008

Salata orientala de post





Pentru aceasta salata avem nevoie de:

  • 8-10 cartofi fierti in coaja,  sau curatati, taiati felii si fierti la aburi
  • o legatura ceapa verde (sau o ceapa obisnuita)
  • o legatura patrunjel verde (daca va place)
  • 300 g masline verzi sau negre fara samburi- eu am folosit verzi
  • maioneza de post  sau ulei, otet, sare

Dupa ce s-au racit cartofii fierti in coaja se curata si se taie rondele. Se pun intr-un castron impreuna cu cepa si patrunjelul tocate, si cu maslinele taiate feliute. Se adauga maioneza (sau uleiul si otetul) si se amesteca. Se pot servi cu chiftelute vegetale.

Irina

Maioneza de post din pufuleti

Reteta aceasta am primit-o acum cativa ani de la o sotie de preot- se poate folosi cu succes la salatele de post, in loc de maioneza "vegetala" din comert, care e plina de tot felul de chimicale.
Pentru o portie potrivita pentru un castron mare de salata avem nevoie de o punga de pufuleti(sa fie moi ), jumatate de ceasca de apa, ulei , mustar, zeama de lamaie.
Intr-un castron se pune apa si se adauga pe rand pufuletii, amestecandu-se cu o lingura pana se topesc, si se obtine o crema groasa (atentie, nu se pune apa multa, eventual mai adaugati daca vi se pare ca e necesar, dar cam o jumatate de ceasca e suficient).

Crema obtinuta se freaca cu ulei( cam 100-150 ml), la fel ca o maioneza obisnuita. Cand s-a ingrosat se adauga mustar dupa gust, zeama de lamaie, sare, piper.
Daca vreti sa ornati cu ea o salata de post este bine sa o pregatiti chiar inainte de servire, deoarece, daca sta prea mult, face crusta si nu mai e atat de aspectuoasa.


Irina
Photobucket

Saptamana a doua de post


Iata ca a trecut prima saptamana de post, cu frumoasele slujbe ale Canonului cel Mare. Parintele A. Schmemann ne invata ca "de-a lungul intregului post este imperativ sa participam macar o seara la Liturghia darurilor mai inainte sfintite- cu experienta pe care o implica, aceea a postirii totale, aceea a transformarii macar a unei zile intr-o adevarata asteptare a Judecatii si a bucuriei. In aceasta privinta nu se mai accepta scuze referitoare la conditiile de viata, lipsa de timp, etc., pentru ca, daca facem numai ceea ce se "potriveste" usor cu conditiile noastre de viata , adevarata notiune a nevointei postuluidevine total lipsita de sens.(...). In cele din urma , depinde intru totul de noi daca luam sau nu luam in serios religia noastra; iar daca petrecemopt sau zece seri in plus pe an la Biserica, aceasta reprezinta cu adevarat un efort minimal".
Resurse:
  • cititi aici despre Liturghia darurilor inainte sfintite
  • ascultati aici cantarile Liturghiei darurilor inainte sfintite


In timpul postului este bine sa gandim meniul pe cateva zile dinainte, pentru a pierde cat mai putin timp in bucatarie. Deasemenea, este bine ca mancarurile sa fie cat mai simple.

Meniul pentru a doua saptamana de post:
Micul dejun
  • suc/nectar de fructe preparat in casa
  • ceai, paine de casa cu dulceata
  • gris cu lapte de soia
Gustare(ora 10, seara)
  • salata de vinete, hummus(pasta de naut)
Pranz
  • bors de fasole
  • supa de rosii
Cina
  • Luni : salata de cartofi cu masline
  • Marti:musaca de cartofi cu soia, salata de varza
  • Miercuri: pilaf cu spanac
  • Joi : spaghete cu ciuperci
  • Vineri : cartofi la cuptor cu susan, salata verde
  • Sambata: tocanita de ciuperci cu mamaliguta
  • Duminica: sarmalute cu ciuperci
Desert
  • salata de fructe
  • placinta cu mere
Va doresc o saptamana luminoasa!
Irina