vineri, decembrie 26, 2014

Cuvantul anului- cum il alegem?


E acea perioada a anului in care majoritatea dintre noi evaluam cele doisprezece luni care au trecut si facem planuri pentru urmatoarele doisprezece. De obicei ne facem o lista cu ceea ce vrem sa facem in anul urmator (sa fac sport, sa mananc sanatos, sa slabesc, sa economisesc, etc.) si, cam prin luna februarie, deja se alege praful de hotararile noastre pentru noul an.  Asta pentru ca incepem cu ,,a face" in loc sa incepem cu "a fi".
Anul trecut m-am hotarat sa incerc o noua abordare si, in locul unei liste cu ce as vrea sa fac si sa schimb, sa aleg un cuvant care sa sintetizeze directia in care as dori sa merg, persoana care as dori sa fiu. Un cuvant care sa ma calauzeasca de-a lungul anului si sa-mi reaminteasca mereu ca trebuie sa ma concentrez intai pe ceea ce as dori sa fiu, ca sa fac ceea ce trebuie si sa obtin ceea ce imi doresc.
Daca doriti sa va alegeti un cuvant pentru anul care vine, urmatorii pasi va pot ajuta:

1.EVALUEAZA
Gandeste-te la anul care a trecut :ce reusite ai avut?ce esecuri?unde esti acum si unde ti-ai fi dorit sa fii?Analizeaza toate aspectele vietii tale: viata duhovniceasca, relatiile de familie(cu sotul, copiii, rudele), viata profesionala, sanatatea, finantele, caminul tau, hobby-urile.

2.ROAGA-TE
Cheama-L pe Dumnezeu sa-ti lumineze mintea si sa-ti descopere  acel cuvant care se potriveste cu voia Lui pentru viata ta.

3.GASESTE
Urmatorul pas este sa descoperi acel cuvant care ar  sintetiza cel mai bine sperantele si visele tale pentru lunile care vor veni.Un cuvant care sa se armonizeze cu sufletul tau,  un cuvant care sa te incurajeze, sa te inspire si sa-ti aduca speranta in inima.
 Poti cauta liste de cuvinte si sa alegi de acolo pe cel care ti se potriveste cel mai bine. De exemplu : incredere, crestere, curaj, sanatos, putere, recunostinta, echilibru, concentrare, intentional, disciplina, pace, simplitate, rugaciune, har, echilibru, miscare, ascult, straduinta, eliberare. Uneori cuvantul te va alege pe tine - el va aparea pur si simplu in mintea tasi vei simti ca acesta e cuvantul care poate sa te ghideze, sa te inspire, sa te transforme si sa te provoace in urmatorul an.
Sa spunem ca iti doresti ca pentru anul care vine sa fii o persoana mai organizata. Vezi in jurul tau dezordinea si multimea de lucruri de care nu ai curajul si puterea sa te debarasezi.In loc sa hotarasti ,,voi fi mai organizata", poti alege cuvantul "eliberare". Cand te vei apuca de curatenie, te vei gandi la cuvantul anului , ,,eliberare" si te vei debarasa treptat de toate obiectele care te apasa. Dar de ce sa ramai doar la nivel material?Rand pe rand vei trece prin filtrul cuvantului ales relatiile tale, viata ta interioara, programul tau, datoriile tale, obiceiurile alimentare si asa mai departe. Cuvantul va fi un ghid cu ajutorul caruia schimbarea va veni din interior, fiind mai eficient decat o decizie inflexibila, pe care s-ar putea s-o abandonezi inainte de a incepe s-o pui in practica.

4.SCRIE
Noteaza-ti cuvantul ales in jurnalul tau, sau pe un cartonas pe care sa-l porti mereu cu tine. Poti sa-ti folosesti creativitatea ca sa realizezi un poster, pe care sa-l ai mereu la vedere. Vazand mereu cuvantul iti vei aminti pe ce ai ales sa te concentrezi in acest an.

5.PUNE IN PRACTICA
Pe masura ce inaintezi de-a lungul anului si-ti planifici zilele, reaminteste-ti cuvantul si fa-ti timp ca sa te gandesti si sa te rogi asupra modului in care el ar putea sa-ti influenteze viata. Lasa cuvantul sa te inspire, astfel incat sa te apropii zilnic mai mult de persoana care ai dori sa fii cu adevarat.

Sper ca aceste randuri va vor motiva pentru alegerea unui cuvant al anului 2015!
 Daca doriti, va  astept cu drag sa povestiti despre el  intr-un comentariu la articolul urmator, in care voi  prezenta cuvantul ales de mine pentru 2015 (o sa-l public zilele acestea), sau pe blogul vostru ( va fi si un mic link-party, da :)  ).