marți, martie 18, 2008

Pizza vegetariana




Ieri a fost ziua mea (multumesc tuturor pentru urari flowers ) si plina de avant am incercat sa fac un tort de post Photobucket. Ce a iesit era bun de pus pe forumul culinar la subiectul ala cu "esecurile noastre" Photobucket. Asa ca am lasat-o balta cu tortul si am facut o pizza . Care a fost foarte buna, am mancat singura aproape jumatate de tava Photobucket.

Pentru blat am folosit aluat de paine (reteta de aici- la jumatate din cantitate, si cu faina alba in loc de integrala).

Am mai avut nevoie de:
  • 300 g ciuperci proaspete
  • cateva rosii din conserva
  • o mana de masline negre
  • un ardei rosu
  • sos pentru pizza "Heinz"(contine tot felul de mirodenii)
  • branza tofu- o cutie

Am intins aluatul in tava (pe foaie de copt) si l-am uns cu sos pentru pizza.

Am taiat ciupercile felii, le-am calit in ulei pana s-au inmuiat si le-am pus peste aluat.

Am facut la fel cu ardeiul.

Am taiat rosiile din conserva si le-am pus deasupra.

Am presarat maslinele, apoi branza tofu data pe razatoare.

Am stropit cu sos si am dat-o la cuptor, la foc mic, 30 de minute ( se verifica sa nu se coaca foarte tare blatul- sa fie doar rumenit).

Pofta buna! ( eu stiu ca am avut Photobucket)

Irina
Photobucket

luni, martie 17, 2008

Salata orientala de post





Pentru aceasta salata avem nevoie de:

  • 8-10 cartofi fierti in coaja,  sau curatati, taiati felii si fierti la aburi
  • o legatura ceapa verde (sau o ceapa obisnuita)
  • o legatura patrunjel verde (daca va place)
  • 300 g masline verzi sau negre fara samburi- eu am folosit verzi
  • maioneza de post  sau ulei, otet, sare

Dupa ce s-au racit cartofii fierti in coaja se curata si se taie rondele. Se pun intr-un castron impreuna cu cepa si patrunjelul tocate, si cu maslinele taiate feliute. Se adauga maioneza (sau uleiul si otetul) si se amesteca. Se pot servi cu chiftelute vegetale.

Irina

Maioneza de post din pufuleti

Reteta aceasta am primit-o acum cativa ani de la o sotie de preot- se poate folosi cu succes la salatele de post, in loc de maioneza "vegetala" din comert, care e plina de tot felul de chimicale.
Pentru o portie potrivita pentru un castron mare de salata avem nevoie de o punga de pufuleti(sa fie moi ), jumatate de ceasca de apa, ulei , mustar, zeama de lamaie.
Intr-un castron se pune apa si se adauga pe rand pufuletii, amestecandu-se cu o lingura pana se topesc, si se obtine o crema groasa (atentie, nu se pune apa multa, eventual mai adaugati daca vi se pare ca e necesar, dar cam o jumatate de ceasca e suficient).

Crema obtinuta se freaca cu ulei( cam 100-150 ml), la fel ca o maioneza obisnuita. Cand s-a ingrosat se adauga mustar dupa gust, zeama de lamaie, sare, piper.
Daca vreti sa ornati cu ea o salata de post este bine sa o pregatiti chiar inainte de servire, deoarece, daca sta prea mult, face crusta si nu mai e atat de aspectuoasa.


Irina
Photobucket