marți, aprilie 08, 2008

Postul Mare - saptamana a cincea

Zilele acestea mi-am amintit de un fragment din "Marii initiati ai Indiei si parintele Paisie". Desi am citit cartea acum cativa ani, pasajul acesta mi-a ramas in memorie si, chiar daca se refera la rugaciune, ideea este aplicabila si postului.


"In rugăciune se întrepătrund două entităti personale. Omul, pe de o parte, si Dumnezeu, pe de alta. Este o relatie între persoane distincte care înaintează spre o întâlnire reciprocă. Drept urmare, sporirea în rugăciune, înaintarea pe calea acestei comuniuni, depinde atât de libera vointă a omului, cât si de cea a lui Dumnezeu. în ambele cazuri este vorba de persoane înzestrate cu libertate absolută si inviolabilă. Ceea ce aduce omul este buna sa intentie, apoi ostenelile, dorinta de a se apropia, iar Dumnezeu pune harul Său. Oricât de mari ar părea luptele ascetice ale omului, în comparatie cu darurile lui Dumnezeu, ele se dovedesc a fi infime si neînsemnate. Omul face un pas, iar Dumnezeu, pentru a micsora distanta dintre ei, face o mie.

Cu toate acestea, neînsemnatul pas pe care îl face omul către Dumnezeu este absolut necesar, pentru că tocmai prin acest pas el îsi arată dispozitia, buna intentie, si prin acest pas îi dă „dreptul“ lui Dumnezeu să se apropie fără să-i încalce libertatea spirituală. Spre deosebire de Diavol, Dumnezeu îi respectă omului la modul cel mai riguros libertatea cu care El însusi l-a înzestrat! Dumnezeu nu-i agresează niciodată această libertate, deoarece îl iubeste pe om si voieste să aibă cu el o relatie de iubire, iar iubirea nu se poate întemeia decât pe libertatea deplină a persoanelor. Unde nu există libertate, acolo este exclusă existenta iubirii. Faptul că Diavolul se comportă întotdeauna tiranic este consecinta urii sale intrinseci.

"

In timpul postului este bine sa gandim meniul pe cateva zile dinainte, pentru a pierde cat mai putin timp in bucatarie. Deasemenea, este bine ca mancarurile sa fie cat mai simple.

Meniul pentru a cincea saptamana de post:

Micul dejun
  • suc/nectar de fructe preparat in casa
  • ceai, paine de casa cu dulceata sau cu miere de albine
  • cereale cu lapte de soia

Gustare(ora 10, seara)

Pranz
  • bors de loboda
  • bors de fasole

Cina

  • Luni: platou de post-cartofi prajiti taiati bucati, ciuperci prajite, mujdei de usturoi, salata verde
  • Marti:piure de urzici, cu mamaliguta si usturoi
  • Miercuri: cartofi cu sos alb si marar
  • Joi : varza calita
  • Vineri : pastai(fasole verde) cu sos de rosii
  • Sambata: spaghete cu soia si ciuperci
  • Duminica: mancarica de fasole

Desert

  • gogosi de post
  • clatite de post cu dulceata

Va doresc o saptamana luminoasa!




Irina