marți, aprilie 17, 2012

Femeia din Pilde 31- intelepciune si inspiratie pentru fiecare zi (5)

Ea se aseamănă cu corabia unui neguţător care de departe aduce hrana ei.
Pilde 31: 14 

D.Ridgway : Hailing the Ferryman

Mi s-a parut interesant ca femeia  virtuoasa, de caracter, este comparata cu corabia unui negustor, a unui comerciant. In vremurile de demult corabiile negustorilor strabateau marile de la un capat la altul, mereu incarcate, ducand si aducand cele necesare dintr-o parte in alta, in cantitati imense. Adeseori, in drumurile lor, corabiile se confruntau cu mari pericole.
 Ca si corabia unui negutator, femeia din Pilde 31 depunea mari eforturi pentru a asigura celor din casa cele necesare hranei, fiindca mancarea variata nu se gasea pe toate drumurile.
 Astazi nu mai e nevoie sa alergam pana la capatul pamantului ca sa facem rost de vreo mirodenie, sau alt ingredient necesar gatitului. E destul sa coboram la „market” cu fonduri suficiente in buzunar :). Ceea ce nu e lipsit de primejdii, avand in vedere ca putem cheltui tot bugetul familiei acolo, si cu toate astea cei ai casei sa ramana flamanzi :).

D.Ridgway :On the Way to Market

De aceea, as zice ca urmatoarea calitate a femeii intelepte este chibzuinta in ceea ce priveste cumparaturile. Pentru a nu ne da peste cap bugetul (de multe ori restrans) e nevoie de planificare : a meniurilor zilnice, a listei de cumparaturi, a fondurilor pe care le putem aloca pentru acestea.
Femeia inteleapta cauta sa alcatuiasca meniuri hranitoare si sanatoase, echilibrate din punct de vedere nutritional,  fara sa depaseasca bugetul stabilit. Pentru asta urmareste reducerile, cauta in mai multe locuri inainte sa cumpere ceva si face stocuri in camara sau frigider de cate ori se ivesc ocazii avantajoase.
 Ea cauta metode pentru a face economii, si este cumpatata cand vine vorba de veniturile familiei.
Deci umatoarea calitate pe care trebuie sa ne straduim s-o dobandim este chibzuinta la cumparaturi.
Daca nu avem in mod nativ aceasta calitate, si nici n-am deprins-o in familie nu trebuie sa disperam. Astazi exista foarte multe resurse pentru educatia financiara.Una dintre ele ar fi blogul Iuliei, plin de sugestii practice de care eu ma folosesc foarte mult!Mai stiti si alte resurse de ajutor?

Irina