N-am mai scris de mult un articol despre curatenie, dar fiindca tot se apropie Sarbatorile ma gandesc ca nu strica o serie despre curatarea diverselor aparate casnice :).
(Apropo de curatenie, am constatat ca emisiunea mea preferata este ,,Obsessive Compulsive Cleaners" de pe TLC :)), in care e vorba despre obsedati de curatenie - clinic vorbind- care merg si lustruiesc casele murdare (mai bine zis oribil de murdare) ale unor cetateni mai delasatori, ca sa ma exprim delicat :). Desi nu sunt obsedata de curatenie si nici germofoba (frica de microbi), imi place mult sa am o casa curata si ordonata. De-a lungul timpului am observat ca nu doar curatenia in sine imi face placere, ci procesul de a curata si lustrui peste tot. Atunci cand fac curat simt ca ma relaxez si pe masura ce se instaureaza ordinea parca si gandurile mele se aseaza si se ordoneaza.)
Inchid paranteza si revin la aparatele casnice :). Primul pe lista mea e cuptorul. Noi avem in bucatarie cuptor electric, incorporat in mobila. Plita e separata de cuptor, fiind pe gaz.
Daca plita o curat zilnic, sau odata la doua zile, daca nu gatesc, de cuptor ma ocup mai rar. Astazi mi-am propus sa-l lustruiesc cap- coada si sa ajung in locuri neatinse pana acum :)), si anume sa curat sticla de la usa in interior.
Cum curat cuptorul :
1. Pregatesc cele necesare - solutie de curatat TRIUMF (preferata mea), praf de curatat, solutie degresanta, spray pentru geamuri, burete, lavete, prosoape de hartie, manusi de cauciuc.
Ca sa desfac sticla de pe usa cuptorului am avut nevoie de un cutit lat si de o surubelnita.
Stiu ca unii nu suporta solutiile chimice, eu le prefer fiindca mi se par mai eficiente. In locul lor puteti folosi solutii naturiste- bicarbonat, otet, apa oxigenata. Aveti indrumari in filmuletul de mai jos.
Daca aveti parchet in bucatarie, cum am eu, puteti sa-l protejati in timpul curatarii cuptorului punand pe jos o traversa/paturica absorbanta.
2. Pentru usurarea curatarii se demonteaza usa cuptorului (eu n-am scos-o de data asta).
Demontarea se face destul de simplu, in functie de modelul cuptorului/aragazului.
Gasiti informatiile necesare in cartea tehnica sau pe internet. Eu le-am gasit in cartea tehnica (daca nu mai aveti cartea tehnica sigur o puteti descarca de pe situl producatorului), dar si acest filmulet de pe youtube e foarte util.
Si la cuptorul meu sistemul de demontare e asemanator.
3. Scot din cuptor tavile si grilajul. Le pulverizez cu solutie Triumf si le las deoparte.
4. Pulverizez interiorul cuptorului cu solutie degresanta si las sa actioneze.
La unele modele se poate demonta si ,,fundul" cuptorului, cel care acopera ventilatorul, pentru a fi curatat separat. Eu n-am incercat inca.
5. Demontez sticla de la usa cuptorului, o pulverizez cu Triumf si si o curat dupa vreo 10 min. cu prosoape de hartie, apoi cu laveta umeda. Ii dau un lustru final cu spray de geamuri, apoi montez totul la loc.
La usa cuptorului meu ( modelul e Bompani BO244SC/E ,comercializat in Romania sub denumirea de cupor rustic incorporabil Avena, Studio Casa by Bompani)
am procedat in felul urmator - am demontat cele doua aparatoare pentru suruburi cu ajutorul unui cutit lat. Am desfacut cele doua suruburi, am tras protectia si am scos sticla. Pe spatele sticlei sunt 4 ,,amortizoare" mici de cauciuc care se desprind, pe care le-am dat deoparte.
Pentru a recunoaste pozitia initiala a sticlei, a mea are un R in partea dreapta jos,care imi indica asezarea corecta. Daca nu aveti asa ceva trebuie sa fiti atente cand demontati la fata si spatele sticlei, ca sa nu gresiti la reasamblare.
INAINTE
DUPA
6. Curat solutia si murdaria din interiorul cuptorului cu prosoape de hartie, apoi cu buretele ud, si din nou cu hartie.
Daca nu ati demontat usa, acoperiti-o cu un prosop ca sa nu se murdareasca cat curatati interiorul.
7. Spal tavile si gratarul, le sterg si le pun la loc.
Dupa ce am terminat de curatat si interiorul se usuca, cuptorul se pune in functiune la temperatura maxima, timp de 15-20 min, pentru a se inlatura orice rest de substanta chimica.
Pentru a usura curatarea data viitoare (mai ales ca urmeaza o utilizare intensiva :)) ) voi pune in interior, in partea de jos, folie de aluminiu.
Voi ce trucuri folositi in curatarea cuptorului, si cat de des il spalati in amanunt?